Kokeile kuukausi maksutta

NCC rakentaa VAV:lle Joutsenmerkki-talon Vantaalle

Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asunnot ja rakennusyhtiö NCC allekirjoittivat 30. joulukuuta urakkasopimuksen talosta, joka täyttää Joutsenmerkin kriteerit.

VAV:n mukaan kerrostalosta tulee valmistuessaan suurin Suomessa toteutettu rakennus, jolle Joutsenmerkki myönnetään. Hakunilaan nousevasta 127 asunnon kiinteistöstä tulee myös ensimmäinen joutsenmerkitty kerrostalo pääkaupunkiseudulla.

Joutsenmerkki-kerrostalo valmistuu Kaskelantielle, entisen tiehallinnon varikon alueelle nousevaan uuteen asuinkortteliin. Rakennustyöt käynnistyvät alkuvuodesta, ja talon arvioidaan valmistuvan elokuussa 2018.

Idea ympäristöystävällisestä talosta syntyi VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoskelle Joutsenmerkin järjestämässä infotilaisuudessa elokuussa 2015.

”Kestävän kehityksen toteutuminen asumisessa on meille tärkeä asia. Asumissektorin osuus energian ja luonnonvarojen kulutuksesta on Suomessa merkittävä. Siksi VAV haluaa tämän sektorin suurena toimijana kehittää ympäristöystävällistä rakentamista yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa”, Ojankoski sanoo.

NCC on rakentanut muissa Pohjoismaissa jo pitkään Joutsenmerkki-rakennuksia, mutta Suomessa kohde on sen ensimmäinen.

”Joutsenmerkki-rakentaminen on Suomessa vielä uutta. Siksi takaamme huolellisella suunnittelu- ja valmisteluvaiheella, että merkin kriteerit esimerkiksi dokumentoinnin osalta täyttyvät”, NCC:n yksikönjohtaja Ilkka Leskelä toteaa.

Vaikka kiinteistö toteutetaan Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei tästä seuraa VAV:n mukaan suurempia kustannuksia tuleville asukkaille. Talon asunnot valmistuvat kohtuuhintaisiksi vuokrakodeiksi, jotka vuokrataan vantaalaisille samaan tapaan kuin muutkin VAV:n asunnot.

NCC vastaa sekä hankkeen suunnittelusta että toteuttamisesta. Arkkitehtisuunnittelun on hoitanut Arkkitehtitoimisto Kanttia2 Oy, taloteknisen suunnittelun Optiplan Oy ja rakennesuunnittelun A-insinöörit Oy.

Joutsenmerkitty talo

 • Joutsenmerkin kriteerit perustuvat rakennuksen elinkaariajatteluun.
 • Talo on energiatehokas.
 • Sisäilma on hyvä.
 • Talossa käytetyt rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “NCC rakentaa VAV:lle Joutsenmerkki-talon Vantaalle”

 1. Mielenkiintoinen hanke.
  Kuinka on mahdollista että tänäkin päivänä myydään M1-päästöluokitusen omaavia tuotteita vähäpäästöisinä, kun valmistajat eivät ole päivittäneet tuotetietoja kemikaalilain edellyttämällä tavalla?
  Tietyt kotimaistet ja ulkomaiset valmistajat ovat jättäneet liimojen VOC-päästöistä metanolin ilmoittamatta, vaikka siirtymäajat umpeutuivat ja vuosia sitten.

  Ei pelkällä leimalla tehdä keskinkertaisesta hyvää tai huippua.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat