Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaisista ydinvoimaloista ei toistaiseksi ole löytynyt tuoteväärennöksiä

Säteilyturvakeskus (STUK) edellytti viime kesäkuussa, että Fortum ja Teollisuuden Voima (TVO) selvittävät, onko niiden ydinvoimalaitoksille tullut laitteita, joiden materiaalien laadusta ei voida olla täysin varmoja. Selvitykset jatkuvat.

Olkiluoto 3 -rakennushankkeen viivästyminen on aiheuttanut Teollisuuden voimalle suuret lisäkustannukset.

Selvityspyynnön taustalla on ranskalaisen Areva-yhtiön ilmoitus, jonka mukaan Ranskan ja mahdollisesti joidenkin muidenkin maiden ydinvoimalaitoksiin toimitettujen laitteiden osien valmistuksen ja tarkastuksen dokumentaatiossa on ollut puutteita, laiminlyöntejä ja väärennöksiä.

Suomalaiset ydinvoimayhtiöt Fortum ja TVO ovat kesästä lähtien selvittäneet, mitä laitteita epäilyksen alaisilta laitetoimittajilta on voinut tulla suomalaisille voimalaitoksille.

TVO antoi selvityksen Olkiluodon käyvien laitosten 1 ja 2 osalta lokakuun lopussa. Selvityksen mukaan laitoksissa ei ole väärennöksiä ja kaikki tarkastetut laitteet ovat olleet vaatimusten mukaisia.

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksesta STUK sai selvityksen joulukuun lopussa. Loviisassa selvityksiä joudutaan vielä jatkamaan, mutta toistaiseksi puutteellista tai väärennettyä dokumentaatiota ei ole löydetty. Selvityksiä joudutaan kuitenkin vielä jatkamaan, sillä tarkastaminen on hankalaa ja vie aikaa. Lisätietoja odotetaan tämän vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

TVO jatkaa selvityksiä Olkiluodon kolmosyksikön osalta. Selvitykset kohdistuvat ranskalaiseen Le Creusot -tehtaaseen, jossa tehtyjä laiteosia on asennettu Olkiluoto 3:een. Osat kuuluvat STUK:n tiedotteen mukaan reaktorin primääripiiriin eli ne ovat turvallisuuden kannalta erittäin tärkeitä.

Sekä TVO että STUK on valvonut osien valmistamista ja testausta tehtaalla sekä tarkastanut ne asennuksen yhteydessä.

”Pienimmällekään epäilylle ei kuitenkaan saa olla sijaa, joten TVO:n ja laitostoimittajan on selvitettävä asia juurta jaksain”, STUK:n toimistopäällikkö Martti Vilpas toteaa.

Hyväksyttävä selvitys on edellytys sille, että laitos voi saada käynnistysluvan. STUK edellyttää tarkentavien selvitysten valmistumista tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaisista ydinvoimaloista ei toistaiseksi ole löytynyt tuoteväärennöksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat