Kokeile kuukausi maksutta

Suomalaiset kilpailevat Pekingin talviolympialaisten hiihtokeskus­hankkeesta

Kuuden suomalaisen arkkitehti- ja insinööritoimiston ryhmä tavoittelee suurta olympiahanketta.

Suomalaisten ehdotus sijoittuu ShuHuan laaksoon, jolla on uniikki kulttuurihistoria. DaShuHua tarkoittaa ilotulitusta, joka tehdään heittämällä sulaa rautaa kivimuuria vasten.
Kuuntele juttu

Suomalainen arkkitehti- ja suunnittelutoimistojen sekä urheiluasiantuntijoiden konsortio Finnish Olympic Design Group on valittu viiden parhaan joukkoon, kun Pekingin talviolympialaisten järjestäjät valitsevat vuoden 2022 talvikisojen pohjoismaisten hiihtolajien eli mäkihyppy-, maastohiihto- ja ampumahiihtokeskuksen suunnittelijat. Arkkitehtuuri- ja ideakilpailun voittaja valitaan tämän vuoden toukokuussa.

”Kiinalaiset haluavat kisoista kestävän kehityksen mukaiset. Kilpailupaikoille halutaan elämää myös olympialaisten jälkeen. Tässä tarvitaan nimenomaan suomalaisten osaamista”, hanketta koordinoiva arkkitehti Patrick Eriksson kertoo. Hän työskentelee vanhempana neuvonantajana ja on osakas perustamassaan Tengbom Eriksson Arkkitehdit -toimistossa.

Kilpailuun osallistuvaa arkkitehtiryhmää johtaa kansainvälisesti ja erityisesti Kiinassa kautta aikain parhaiten menestynyt suomalaisarkkitehti, professori Pekka Salminen. Hänen toimistonsa PES-Arkkitehdit ja Anssi Lassilan perustama Oopeaa-toimisto vastaavat kilpailun arkkitehtonisista ratkaisuista.

Alue- ja maisema-arkkitehtisuunnittelun tekevät VSU maisema-arkkitehtien Outi Palosaari ja Finnish Consulting Group FCG:n arkkitehti- ja maisema-arkkitehtitiimit. Kestävän kehityksen osaamista taas edustaa PES-Arkkitehtien Kimmo Lylykangas. Insinöörisuunnittelun tekevät FCG ja A-Insinöörit.

200 kilometriä Pekingistä

Pohjoismaiset hiihtolajit järjestetään Zhangjiakoun alueella, joka sijaitsee noin 200 kilometrin päässä pääkaupunki Pekingistä pohjoiseen. Kisoja varten on varattu noin 400 hehtaarin alue.

Finnish Olympic Design Group

Kohde:

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaiset, Zhangjiakoun alue. Maastohiihdon, ampumahiihdon ja mäkihypyn stadionit.

Suomen joukkueessa:

  • Tengbom Eriksson Arkkitehdit
  • PES-Arkkitehdit
  • Oopeaa
  • VSU maisema-arkkitehdit
  • FCG Finnish Consulting Group
  • A-Insinöörit
  • Lahti Events / Janne Leskinen
  • Marjo Matikainen-Kallström
Islannin tai Skotlannin kumpuilevaa maastoa muistuttavalla alueella on tällä hetkellä pieniä kyliä ja metsäistä maastoa, mutta ei lainkaan kisojen tarvitsemaa infrastruktuuria. Alueen korkeimmat kohdat sijaitsevat 1400–1600 metrin korkeudessa, eli ne alittavat niukasti kansainvälisen hiihtoliiton kisajärjestäjille asettamat korkeusrajat.

Kisoihin mennessä Pekingistä Zhangjiakouhun rakennetaan luotijunareitti ja uusi moottoritie, jotka lyhentävät matka-ajan parhaimmillaan alle tuntiin. Kiinan presidentti on antanut talviolympialaisten suunnittelijoille ohjeeksi neuvon, jossa hän kehottaa rakentamaan suuruuden sijaan kestävää kehitystä.

Kolme stadionia

Kisajärjestäjät haluavat rakentaa omat stadionit eri lajeille. Mäkihyppystadionilta toivotaan arkkitehtonista näyttävyyttä. Suomalaiset pyrkivät ratkaisuun, jossa stadionit liittyvät luonnollisesti toisiinsa ja joiden välillä on helppo liikkua. Sen enempää he eivät voi ehdotuksestaan kertoa.

”Arkkitehtuuri- ja ideakilpailu on niin sanotusti kiinalainen. Ensimmäinen karsinta on jo tehty kansainvälisenä ’short-listauksena’”, Salminen kertoo.

Maanantaina hän esitteli Kiinan olympiakomitealle suomalaisten suunnitelmia. Valmis ehdotus esitellään tuomaristolle huhtikuussa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suomalaiset kilpailevat Pekingin talviolympialaisten hiihtokeskus­hankkeesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat