Kokeile kuukausi maksutta

Vuokralaiset ry: Opiskelijat pois normaaleilta vuokramarkkinoilta

Vuokralaiset ry esittää, että kuntien, kaupunkien ja valtion on panostettava voimakkaammin opiskelija-asuntojen tuotantoon.

Havainnekuva Hoasin opiskelijatalosta Helsingin Jätkäsaaressa.

(juttu on muokattu järjestön kannanotoksi 4.8. klo 9:15)

”Kaksi kertaa vuodessa mediassa käsitellään asuntopulaa ja hätämajoitusta asuntopulan ilmentämiseksi. Opiskelijat sanotaan saapuvan kaupunkeihin tuhoamaan jo ennestään toimimattomat vuokramarkkinat”, Vuokralaiset ry toteaa kannanotossaan.

Järjestön mukaan opiskelijat ja opiskelu eivät ole asian ongelma vaan opiskelija-asuntojen vähäisyys yliopistokaupungeissa. Isoimmissa kaupungeissa kuten Turussa ja Helsingissä opiskelija-asuntoyhteisöt pystyvät tarjoamaan asunnon vain alle 25 prosentille opiskelijoista.

Kaupungit ottavat järjestön mukaan ilolla vastaa opiskelijoiden tuoman pöhinän ja palveluiden käytön, mutta samalla ovat kovin nihkeitä antajia.

”Kuntien, kaupunkien ja valtion on panostettava voimakkaammin kasvukeskuksissa kohtuuhintaisten opiskelija-asuntojen tuotantoon ja nähtävä ne tuottavana panoksena koko yhteiskunnalle. Kaavoituksessa on opiskelija-asunnoille varattava riittävästi tontteja liikenneyhteyksien läheisyydessä.”

Opiskelijat ovat kohderyhmä joka tarvitsevat järjestön mukaan vuokra-asunnon usein nopeastikin ja heille kohdennettujen asuntojen merkitys on suuri. Opiskelija-asuntojen parempi saatavuus auttaisi nuoria itsenäistymisen tiellä asumiskustannusten ollessa hallittuja.

”Vuokramarkkinoita tasapainottavaa tuotantoa pitää monipuolisesti lisätä. Opiskelukaupunkien vuokramarkkinoita pitää vahvistaa sekä vapaarahoitteisella tuotannonala että opiskelijoita palvelemalla tuotannolla”, Vuokralaiset ry toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vuokralaiset ry: Opiskelijat pois normaaleilta vuokramarkkinoilta”

  1. Opiskelijoiden asumisen tukemiseen liittyen on tehty viime vuosina sellainen iso periaatteellinen muutos, että opiskelijat on päätetty siirtää samaan tukijärjestelmään kuin muutkin ihmiset. Eli on linjattu, että opiskelijat ovat jatkossa samanlaisen tuen piirissä kuin muutkin pienituloiset markkinoilla. Asia näkyy käytännössä elokuun 2017 alusta lähtien siinä, että opiskelijoiden erillinen asumistuki loppuu kansanopistoja ja ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevia lukuunottamatta ja kaikki muut opiskelijat siirtyvät saman yleisen asumistuen piiriin kuin muutkin alle eläkeikäiset. Muutoksen yksi iso käytännön vaikutus on se, että perinteinen opiskeluaikojen mukaan tapahtunut sesonkikysyntävaihtelu todennäköisesti vähenee. Aiemmin opiskelijat saivat asumistukea yleensä 9 kuukautta vuodesta, ja irtisanoivat asuntonsa kesäksi, jolloin asuntojen kysyntä pomppasi syksyisin. Jatkossa opiskelijoillakin asumistuki juoksee ympäri vuoden, joten asuntojen irtisanomisten kesäksi odotetaan vähenevän.

  2. Onko tämä mielipide? Artikkeli? Uutinen? Kuka teillä päästää läpi tekstiä tämmöisellä kieliasulla ja määrällä kirjoitusvirheitä? Hohhoijaa.

  3. Asuntopulaa ei ole pääkaupunkiseutua lukuunottamatta muualla Suomessa pl. ehkä aivan yliopistokaupunkien keskustat. Esim. Pirkanmaalla ei ole asuntopulaa ja vuokria ei ole nostettu useisiin vuosiin. Ja jos vuokraa yksityiseltä, vuokra voi olla halvempikin kuin aravuokrat ja hyvästä vuokralaisesta pidetään kiinni, joka tarkoittaa sitä, että vuokraa ei hevin nosteta.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat