Kokeile kuukausi maksutta

Suhdanneryhmä ennustaa tälle vuodelle huikeat 40 000 asuntoaloitusta

Rakentamisen korkeasuhdanne on nyt huipussaan, arvioi Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu tuoreessa raportissaan.

Rakentamisen korkeasuhdanne on nyt huipussaan, arvioi Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu tuoreessa raportissaan.

Raksun mukaan koko rakentamisen tuotanto kasvaa tänä vuonna 3–6 prosenttia.

Vauhdista kertoo se, että ensimmäisellä vuosipuoliskolla rakentamisen määrä kasvoi 9 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Ensi vuonna koko rakentamisen kasvu hyytyy Raksun mukaan 0–3 prosenttiin.

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa on aloitettu yli 23 000 asunnon rakentaminen. Koko vuoden määräksi Raksu ennustaa peräti 40 000 asuntoaloitusta. Ensi vuonna aloitetaan arviolta muutama tuhat asuntoa vähemmän kuin tänä vuonna.

Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja aloitetaan tänä vuonna noin 15 000 kappaletta.

Pientä jäähdyttelyä jo näkyvissä

Jonkin asteista jäähdyttelyä on Raksun mukaan kuitenkin näköpiirissä, sillä talonrakentamisen lupakuutioiden määrä kääntyi huhti-kesäkuussa laskuun vuodentakaiseen verrattuna. Tähän vaikutti erityisesti teollisuusrakentamisen lupien väheneminen.

Sen sijaan asuntolupien kehitys on ollut edelleen varsin myönteistä, etenkin kerrostalorakentamisessa lupakehitys on ollut ripeää.

Muu kuin asuinrakentaminen hidastuu Raksun mukaan vähitellen, kunnes teollisuusrakentaminen voimistuu uudelleen ja nostaa loppuvuotta 2018.

Pääkaupunkiseudun urakkahinnat nousseet

Raksu arvioi, että korjausrakentaminen kasvaa 2 prosenttia tänä ja ensi vuonna.

Maa- ja vesirakentaminen on lisääntynyt voimakkaasti kahden vuoden ajan, mutta nyt kasvu vaikuttaisi Raksun mukaan hidastuvan 1–2 prosenttiin. Vuonna 2018 kasvun ennakoidaan jäävän nollaan.

Rakennuskuutioiden kehitys on ollut aiempia noususuhdanteita vaatimattomampaa, koska asuntorakentaminen on kasvanut nopeimmin ja asuntojen keskikoko on pienentynyt.

Kaikkien rakennustyyppien yhteenlaskettujen lupakuutioiden vuosisumma näyttää Raksun mukaan kääntyneen alaspäin, ja olevan lähellä 40 miljoonaa kuutiota.

Vilkas rakennustuotanto on näkynyt varsin vähän rakennuskustannusindeksissä, sillä sen vuosimuutos oli viime elokuussa vain 0,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudun talonrakentamisen tarjoushintaindeksin kasvu on kiihtynyt viime vuodesta. Tammi-heinäkuussa kasvua oli 7,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Heinäkuu oli 10 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2016.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suhdanneryhmä ennustaa tälle vuodelle huikeat 40 000 asuntoaloitusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat