Kokeile kuukausi maksutta

Laukaan Betonin Sari Klinga teki lupauksen, jota ei voinut rikkoa

Oli tammikuu 2017. Sari Klinga istui isänsä Ismo Klingan kanssa pöydän ääressä keskustelemassa. Aiheena oli Laukaan Betonin tulevaisuus.

Sari Klinga kuvailee itseään periksiantamattomaksi. Sen hän on perinyt isältään. Kuva: Anne Kurki
Kuuntele juttu

Yrityksen tulevaisuudesta oli pakko puhua, koska isä oli sairauden takia jo niin huonossa kunnossa.

”Isä oli jo aiemmin syksyllä tehnyt testamenttinsa ja kysynyt minulta, olisinko halukas ryhtymään perheyhtiön omistajaksi. Silloin hän varautui eläkepäiviin, sairaudesta ei vielä tiedetty. Vastasin silloin, että kyllä olen halukas”, Klinga kertoo.

”Nyt hän kysyi uudelleen, onko Laukaan Betonin omistajuus sellainen tulevaisuus, jonka haluan. Vastasin taas kyllä, se tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta, ja lisäsin, että lupaukset on pidettävä. Helmikuussa hän kuoli.”

Isän kuoleman myötä 33-vuotiaasta Klingasta tuli Laukaan Betonin yrittäjä ja hallituksen jäsen. Hän ja setä Tapani Klinga omistavat kumpikin puolet yhtiöstä. Jälkimmäinen toimii uutena hallituksen puheenjohtajana.

Heinäkuussa Sari Klinga koki toisen menetyksen, kun hänen äitinsä Riitta Klinga kuoli. Suru oli musertava, mutta työ toimi pelastavana renkaana. ”Yrittäjyys antoi minulle muuta ajateltavaa. Koen kunnioittavani isääni ja äitiäni työlläni, se auttaa jaksamaan.”

Aikuiseksi yrityksen mukana

Betoniteollisuuden yrittäjän ilot ja surut tulivat Klingalle tutuiksi jo varhain. Hänen isänsä, setänsä ja Juhani Manninen perustivat Laukaan Betonin 1993. Klinga oli silloin 9-vuotias natiainen. Hän on kirjaimellisesti kasvanut yrityksen mukana.

”Isällä oli tapana tehdä töitä keittiön pöydän ääressä. Hän kantoi kotiin isoja paperikasoja ja puhui avoimesti kotona työasioista. Muistan, miten hän lama-aikana murehti tilausten saamista. Tein noiden samojen papereiden päällä kotiläksyni ja kaadoin ruokaakin niille. Yhdistän tuon pöydän vieläkin vahvasti häneen ja yritykseen.”

Yrittäjyys herätti välillä lapsessa myös ristiriitaisia tunteita. Työ vei leijonanosan isän ajasta, eikä perheelle jäänyt aina paljoa aikaa. Silti Klinga ei kavahtanut yrittäjän työtä omassa elämässään. Häntä kiehtoo muun muassa yrittäjyyden laaja-alaisuus: isoista päätöksistä hypätään pieniin nyansseihin.

”Ajattelin, että jos isä siitä jotenkin selvisi, täytyy meidän tulevien sukupolvienkin selvitä. Hän oli periksiantamaton, ja olen perinyt sen. Kun mennään päämäärää kohti, periksi ei anneta. Välillä tavoitteen takia voi joutua uhrautumaan.”

Kiitos ja anteeksi

Ennen Laukaan Betonille tuloaan Klinga teki Turun kauppakorkeakouluun väitöskirjaa asuinaluebrändäyksestä. Lisäksi hän pyöritti omaa yritystään Finnish Place Branding oy:tä, joka teki kuntien ja rakennusliikkeiden kanssa paikkabrändäys- ja paikkamarkkinointiprojekteja. Klinga myös koulutti ja luennoi. Laukaan Betonin myötä väitöskirja jäi kesken ja yritys on nyt ajettu alas.

”Hyppäys ei ollut niin suuri kuin moni saattoi kuvitella. Mitä tuo nuori ulkopuolelta tullut nainen tästä alasta tietää? En ehkä betonin tai elementtien valmistuksesta niin tiedäkään, mutta kyllä bisneksen logiikan tunnen. Liiketoiminnan yleinen logiikka ei kauheasti vaihtele alasta toiseen, ja alan omat lainalaisuudet kyllä oppii.”

Klinga sanoo suoraan olevansa se, joka esittää Laukaan Betonin työntekijöille tyhmiäkin kysymyksiä. Toisaalta ”laatikon ulkopuolelta” tulleena hän tuo neuvotteluihin uudentyyppistä ajattelua. Tärkeintä hänestä on dialogi kokemuksen ja uuden ajattelun välillä, koska vain siten yritys menee eteenpäin.

”Minut ja uudet ajatukseni on otettu ihan hyvin vastaan. Haluan taklata omalla osaamisellani ne epäluulot, joita voi syntyä siitä, että olen nuori nainen rakennusalalla.”

Yrittäjänä Klinga pitää tärkeänä työntekijöiden kiittämistä, koska sieltä se yrityksen tulos lähtee. Hänestä kiitos ja anteeksi ovat työyhteisön tärkeimmät sanat, joita käytetään Suomessa liian vähän. Itse hän kaipaa myös palautetta.

”Käyn säännöllisesti Laukaan Betonin tehtailla Jyväskylässä ja Laukaalla, koska haluan pysyä ajan tasalla ja saada palautetta kasvotusten. Risuja tai ruusuja. Minulle on yrittäjänä kasvamisen paikka oppia myöntämään omat virheeni. Se ei ole helppoa.”

Paineet pois salilla

Omassa yhden hengen yrityksessään Klinga oli vastuussa vain itsestään, nyt hän vastaa noin 70 hengen toimeentulosta ja hyvinvoinnista. Paineet ovat ihan eri luokkaa. Noita paineita hän purkaa esimerkiksi kouluttamalla rautaa kuntosalilla.

”Yrittäjä ei pääse koskaan täysin eroon työasioista. Tekemällä muutakin varmistan kuitenkin sen, että olen hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Siitä hyötyy yrityskin.”

Monet ongelmat tuntuvat musertavilta, kun makaa yksin peiton alla pimeässä. Pienen irtioton ansiosta ne saavat oikeat mittasuhteet.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Laukaan Betonin Sari Klinga teki lupauksen, jota ei voinut rikkoa”

  1. Miksi keski-ikäinen naisjohtaja itse vielä tänäkin päivänä haluaa nostaa esiin ”erikoisuutensa”? Rakennusalalla on jo pitkään totuttu eri sukupuolta oleviin eri-ikäisiin ja eri kansallisuuksia edustaviin hyviin työntekijöihin ja johtajiin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat