Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin kiistelty suurmoskeija­hanke etenee: kaupunki ehdottaa aluetta Sörnäisissä

Hankkeelle ei ole olemassa valmista rahoitussuunnitelmaa.

Helsingin suurmoskeijaa on ehdotettu suunniteltavaksi Sörnäisiin. Kuva: Matti Pietola / HS

Helsingin virkamiehet ehdottavat, että Sörnäisistä varataan alue niin sanotulle suurmoskeijalle.

Hankkeen suunnittelusta, kustannuksista ja mahdollisesta rakentamisesta vastaisi perustettava Oasis Keskussäätiö. Sen taustalla ovat Suomen muslimiliitto ry, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry ja Suomen Musliminaiset ry.

Hankkeen jatkoselvittelylle myönnettäisiin kahden vuoden lisäaika. Tänä aikana säätiön on järjestettävä omaan laskuun arkkitehtuurikilpailu. Kilpailussa moskeijalle täytyy löytää ”Helsingin kaupunkikuvaan sopiva ja korkeatasoinen arkkitehtoninen ratkaisu”, kaupunki kuvaa tiedotteessaan.

Suurmoskeijassa on puhuttanut etenkin hankkeen rahoitus. Alustavasti on puhuttu, että rahoituksen järjestämisessä olisi mukana Bahrainin kuningaskunta. Tarkkaa suunnitelmaa rahoituksen keräämisestä ei kuitenkaan ole esitetty. Huolta herättää myös, pystytäänkö varmistamaan, että keskuksen toiminta on riippumatonta rahoittajista.

Esimerkiksi sisäministeriö on aiemmassa kannanotossaan lausunut, että Bahrain tukeutuu Muslimiveljeskuntaan, joka tunnetaan vanhoillista islamin tulkintaa edistävänä toimijana. Bahrain on myös poliittisesti lähellä Saudi-Arabiaa, Kuwaitia ja Qataria, joiden tiedetään rahoittaneen moskeijoita, joissa on levitetty jyrkkää islamia. Näin totesi Siirtolaisinstituutti keväisessä lausunnossaan.

Virkamiehet esittävätkin, että rahoitussuunnitelma tuodaan erikseen päätettäväksi aikanaan.

Kiistelty moskeijahanke sisältää noin 2 300 neliömetrin moskeijan ja 13 000 neliömetrin monitoimikeskuksen, joka olisi kaikille avoin.

Nyt ehdotettu tonttivaraus on vielä hyvin alustava. Jos hanke osoittautuu toteutuskelpoiseksi, tarvitaan vielä varsinaiseen toteutukseen tähtäävä tonttivaraus. Sen lisäksi tarvitaan myös muutos asemakaavaan. Helsingin mukaan rakentaminen voisi aikaisintaan alkaa vuonna 2022.

Asiaa alkaa käsitellä Helsingin kaupunkiympäristölautakunta ensi viikon tiistaina. Lopullisesti asian päättää kaupunginhallitus.

Viimeisimmät näkökulmat