Kokeile kuukausi maksutta

Kylpyhuoneessa hajoaa kaakeleita, koska ikkunan alla on räjäytystyömaa – milloin asukkaalla on oikeus vuokranalennukseen?

Asokodit on suostunut 10 ja 20 prosentin vastikehyvityksiin työmaiden johdosta. Alan pelisäännöt vastike- ja vuokrahyvityksistä eivät ole selvät.

Näkymä Merikarhuntie 8:n asukkaan Ritva Apajalahden ikkunasta. Käytännössä hänen kotitalonsa on keskellä metro- ja kauppakeskustyömaata. Kuva on lukijan ottama. Kuva: Ritva Apajalahti

Pääkaupunkiseudun lähitulevaisuutta leimaavat suuret rakennusprojektit, kuten kunnianhimoinen täydennysrakentaminen ja länsimetron kakkosvaihe Espoon Matinkylästä Kivenlahteen. Tämä tarkoittaa väistämättä, että alueen asukkaat joutuvat enenevissä määrin elämään työmaiden keskellä tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Kysymys kuuluu: saavatko asukkaat minkäänlaista hyvitystä siitä, että he joutuvat asumaan keskellä räjäytyksiä, kaivinkoneita ja mutavelliä?

Espoon Kivenlahdessa Merikarhunkujalla asoasuntojen asukkaat ovat vastikään saaneet erävoiton, sillä Asuntosäätiön Asokodit on suostunut käyttövastikkeen hyvityksiin alueella olevien metro- ja kauppakeskustyömaiden vuoksi.

”Taulut tippuvat seiniltä”

Kivenlahdenkuja 8 A:ssa asuva 69-vuotias Merja Stillman kertoo, että asuminen kahdeksankerroksisessa talossa keskellä valtaisia työmaita on hyvin raskasta. Aivan Stillmanin ikkunoiden alla räjäytellään tunneleita tulevan länsimetron Espoonlahden aseman takia, ja maan pinnalla puretaan räjäytysten saattelemana vanhaa Lippulaiva-ostoskeskusta uuden tieltä.

”Räjäytykset ovat niin kovia, että taulut tippuvat seiniltä ja kylpyhuoneen kaakeleita on hajonnut. Räjäytyksiä on keskimäärin kaksi päivässä”, hän kertoo.

”Käytännössä asumme rakennustyömaalla. Räjäytysten lisäksi on kauhea trafiikki koko ajan, suuret koneet jylläävät pitkin pihaa. Tässä talossa asuu paljon vanhoja, rollaattorilla kulkevia ihmisiä, joiden elämää tilanne on vaikeuttanut paljon.”

Työmaiden vuoksi lähialueelta ovat hävinneet palvelut, kuten vaate- ja kenkäkaupat sekä posti.

Stillman ja talon muut asukkaat eivät jäänet vain surkuttelemaan tilannetta, vaan he keräsivät addressin annettavaksi Asokodeille. Adressissaan asukkaat vaativat, että käyttövastiketta alennetaan työmaiden aiheuttavien mittavien ongelmien vuoksi.

Asokodit tuli vastaan ja lupasi asukkaille 10 tai 20 prosentin vastikealennukset riippuen siitä, kuinka pahasti työmaat ja niihin liittyvät turvajärjestelyt heidän elämäänsä vaikuttavat.

Vuodelle 2018 hyvitykset kuitenkin puolittuvat, koska Asokotien mukaan muiden muassa räjäytykset vähenevät tuntuvasti. Merja Stillman ja Kivenlahdenkuja 8 A:n toinen asukas Ritva Apajalahti tähdentävät, että vika ei ole Asokodeissa.

”Kauhea trafiikki koko ajan, suuret koneet jylläävät pitkin pihaa.”

”He ovat tulleet vastikkeessa vastaan, mutta eihän ympäröivä työmaa heidän ole. Otimme Asokoteihin yhteyttä, koska ajattelimme, että he voisivat arvovallallaan taivutella Länsimetro oy:tä ja uuden ostoskeskuksen rakentajaa Cityconia maksamaan vastikehyvitykset.”

Asokodit joutui tilanteessa kuitenkin maksumieheksi. Asokotien toimitusjohtaja Esa Kankainen vahvistaa, että Asokodit maksaa vastikehyvitykset täysimääräisesti omasta pussistaan.

Pelisäännöt vastikehyvityksille eivät ole selvät

Alan pelisäännöt vastikehyvitysten suhteen eivät näytä olevan selvät: HS uutisoi maanantaina, että Espoon Laajalahdessa vuokranantaja Sato ei ole suostunut maksamaan minkäänlaista vuokrahyvitystä naiselle, jonka asumismukavuus on kärsinyt merkittävästi täydennysrakentamisesta johtuvasta parkkipaikan laajentamisesta. Talon muillekaan asukkaille ei ole myönnetty vuokrahyvitystä.

Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantajan tulisi tiedottaa esimerkiksi taloyhtiössä päätetyistä remonteista, mikäli ne voivat vaikuttaa huoneiston käyttöön. Myös muista remonteista pitäisi ilmoittaa heti, kun ne ovat vuokranantajan tiedossa.

Ongelma on, että ohjeet koskevat vain taloyhtiössä tai huoneistossa olevia remontteja, eivät taloyhtiön pihamaata.

Vuokranalennus riippuu vuokranantajasta

Samankaltainen tilanne kuin Laajalahdessa on Espoonlahden Maakravunkujalla. Länsimetron kakkosvaiheen louhintatöitä on tehty myös Maakravunkujan 1:n alla ja liepeillä. Maakravunkuja 1:ssä ja 3:ssä on Espoon Asuntojen vuokra-asuntoja.

Espoon Asuntojen isännöintijohtaja Aki Moilanen kertoo sähköpostitse, ettei asukkaille ole annettu vuokrahyvityksiä.

”Maakravunkujalla ei ole kuluvana vuonna ollut remontteja käynnissä, joten hyvityksiä ei ole maksettu. Kiinteistön ulkopuolella ja ympäristössä tapahtuvista korjauksista ja työmaista emme ole myöntäneet vuokrahyvityksiä”, Moilanen ilmoittaa.

Vastaus alkuperäiseen kysymykseen ei siis ole yksiselitteinen. Vuokranalennuksen mahdollisuus riippuu ainakin toistaiseksi vuokranantajasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kylpyhuoneessa hajoaa kaakeleita, koska ikkunan alla on räjäytystyömaa – milloin asukkaalla on oikeus vuokranalennukseen?”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat