Sääsuoja Naistenklinikan päällä romahti puutteellisen suunnittelun ja asennuksen takia – urakoitsija tuomittiin sakkoihin

Oikeuden mukaan urakoitsijan edustajat myös tiesivät, että telineet oli asennettu säännösten vastaisesti.

Naistenklinikan sääsuoja romahti jouluna 2014. Kuva: Jonne Sippola / HS

Naistenklinikan päälle asennettu sääsuoja ja sitä tukeneet telineet romahtivat yöllä 23. joulukuuta 2014. Kukaan ei loukkaantunut.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi marraskuun lopussa kyseisen telineurakoitsijayhtiön 7­000 euron yhteisösakkoon.

Myös kaksi urakoitsijan edustajaa tuomittiin 20 päiväsakon rangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta.

Telineet oli asennettu työmaalle keväällä 2014.

Vaikka henkilövahinkoja ei tapahtunut, romahdus johti työsuojelutarkastukseen. Siinä havaittiin, että telineet oli asennettu työmaalle asennusohjeen ja työturvallisuusmääräysten vastaisesti. Telineiden rakenteissa oli huomattavia puutteita.

Käräjäoikeus katsoi, että romahdus johtui puutteellisesta suunnittelusta ja asennuksesta. Oikeuden mukaan urakoitsijan edustajat tiesivät, että telineet oli asennettu säännösten vastaisesti.

Telineurakoitsija itse selitti romahdusta sääsuojan päälle kertyneellä lumikuormalla. Käräjäoikeus ei pitänyt urakoitsijan selitystä uskottavana.

Urakoitsija myös sanoi, että työmaan päätoteuttaja määräsi, ettei telineille pystytetä tukitorneja. Tämän vuoksi urakoitsijan mielestä päätoteuttaja oli vastuussa mahdollisista työturvallisuuspuutteista.

Käräjäoikeus huomautti, ettei laissa määriteltyä työturvallisuusvastuuta voi tällä tavalla siirtää toiselle toimijalle. Yhteisellä työmaalla jokaisen osapuolen täytyy huolehtia turvallisuudesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Sääsuoja Naistenklinikan päällä romahti puutteellisen suunnittelun ja asennuksen takia – urakoitsija tuomittiin sakkoihin”

  1. Telineurakoitsija on ollut täysin pääurakoitsijan ”pihdeissä”. Vai miten selitetään tukitornien puuttuminen ?
    Miten pääurakoitsijalla ei ole mitään vastuuta ? Se määrää joka maksaa…

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat