Kuva: Lujabetoni

Lujabetoni kehitti mittausmenetelmän reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen

Lujabetoni on kehittänyt anturijärjestelmän ja pilvipohjaisen mittauspalvelun reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Yhtiö kertoo tiedotteessa, että Luja SmartConcreten avulla voidaan lisätä rakentamisen kosteusturvallisuutta, ehkäistä sisäilmaongelmia sekä optimoida työmaa-aikataulut. Reaaliaikaisella seurannalla varmistetaan betonin turvallinen kuivuminen pinnoituksia ja kohteen etenemistä varten.

Lujabetoni tuo Luja SmartConcreten nyt koko Suomen markkinoille.

Yhtiö korostaa, että mittauspalvelu antaa reaaliaikaisen tiedon rakenteen suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta. Lisäksi palvelun avulla voidaan mitata sisäilman suhteellista kosteutta ja lämpötilaa.

Yhtiön mukaan Luja SmartConcreten ansiosta työmaa voi ajoittaa eri työvaiheet todellisiin kosteustietoihin perustuen. Järjestelmä mahdollistaa kosteusturvallisen rakentamisen ja edesauttaa sisäilmaturvallista rakentamista.

Mittauspalvelu jo käytössä joissain kohteissa

 

Anturia varten asennetaan varaus betonivaluun. Anturi asennetaan paikalleen vasta valuvaiheen jälkeen Lujabetonin patentoimalla tekniikalla.

Anturiyksiköt lähettävät tiedon työmaan keskusyksikköön, joka siirtää mittaustiedot reaaliajassa pilvipalveluumme. Tulokset on asiakkaan valitsemien osapuolten luettavissa nettikäyttöliittymän kautta.

Tiedotteen mukaan Luja SmartConcrete palvelee rakennusaikaisen kosteudenmittaamisen lisäksi rakennuksen käytönaikaista kosteudenhallintaa ja -mittaamista. Järjestelmän avulla voidaan havaita käyttövaiheen vesivuodot ja kosteusongelmat ennen niiden kärjistymistä sisäilmaongelmiksi.

Mittauspalvelu on jo käytössä referenssikohteissa muun muassa Lujatalon Porvoon lukion työmaalla, Firan rakentamassa toimitilakohteessa Helsingissä ja Skanskan asuinkerrostalokohteessa Espoossa.

Juttua päivitetty klo 15.32. Kuva lisätty.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Lujabetoni kehitti mittausmenetelmän reaaliaikaiseen betonirakenteen kosteuden mittaamiseen”

 1. Jotkut ovat ohjanneet pesukonettaan kännykällä jo vuosia…tähän rakennuksen elinkaaren keskeiseen asiaan tulee nyt tällainen ’innovaatio’ ! Kyllä tämä ala jo jäänyt jurakaudelle.

  1. Anturin signaali ”kuuluu” pesukoneen pellin läpi pikkaisen eri tavalla kuin 4 sentiä betonin sisältä.
   Lisäksi kukaan ei ajele pesukoneen yli saksinostimilla tai pumppukärryillä.

 2. Kyllä näitä on ollut jo vuosia; tässä mainostetaan vain Lujatalon omaa brändättyä järjestelmää upouutena innovaationa, kuten on tapana.

 3. Sekin pitää muistaa, että anturi mittaa betonin kosteuden vain siitä yhdestä paikasta. Muualla voi olla kokonaan eri tilanne niin rakennusaikana kuin sitten asumisaikanakin. Rakennusaikana olisi tärkeää huolehtia riittävistä kuivumisajoista ja riittävistä kuivumisolosuhteista (lämpötila, tuuletus) koko kohteessa. Myöhemmin on sitten laitettavissa vuodon havaitsevia antureita sopiviin paikkoihin (esim asianpesukone, kylmäkojeet) ja seurata esim asunnon yleistä tilaa lämpötilan ja kosteusolosuhteiden osalta seinään laitetuilla mittareilla. Nekin mittarit antavat vain suuntaa antavaa tietoa ja nimenomaan tarkasti vain siitä pisteestä.
  Se, että asiakas seuraisi nettipohjaisesti betonin kuivumista jostakin pisteestä, kuulostaa jotenkin bluffaamiselta ja väärän turvallisuuden tunteen luomiselta. Oleellisempaa on oikeat toisiinsa sopivat materiaalit, riittävät kuivumisajat optimaalisissa olosuhteissa ja rakennuksen oikea käyttö.

 4. Luja SmartConcrete -järjestelmä on Lujabetonin kehittämä yhteistyökumppanimme kanssa. Järjestelmä mahdollistaa kymmeniä mittauspisteitä, tarvittaessa jopa satoja kohteessa, eli yksittäisen mittauksen varassa ei tarvitse betonin kuivumisseurantaa tehdä.

  Uutta järjestelmässämme on reaaliaikainen langattomuus tarkoilla, patentoiduilla mittausantureilla. Tietääksemme tällaista järjestelmää ei ole toistaiseksi Suomessa saatavilla, vaan pisteet ovat käsiluentaisia ja sitä myöten vaativat vaivannäköä työmaalla.

  Näemme, että betonin kosteudenmittaus reaaliajassa on täydentävä apuväline hyvään kosteusturvalliseen rakentamiseen. Missään nimessä sen varaan ei voi yksin nojata, vaan tietysti sopivat materiaalit, riittävät kuivumisajat ja olosuhteiden hallinta ovat osa hyvää rakentamista.

  Kääntäisin kysymyksenasettelun tässä ehkä toisinpäin: kosteusasioiden hallinta on haastavaa käytännön rakentamisessa ja niiden mittaaminen on ollut tähän asti vaivalloista, kertaluontoista ja kallista. Miksei otettaisi käyttöön helppokäyttöistä, monipisteistä, reaaliaikaista ja suhteellisen edullista mittausjärjestelmää betonin kosteudenhallinnan yhdeksi työkaluksi, kun sellainen on nyt tarjolla?

  Mikko Isotalo
  Toimitusjohtaja, Lujabetoni Oy

  1. Ehdottomasti tervetullut järjestelmä, joka varmasti auttaa oikeiden päällystysaikataulujen suunnittelussa ja toteutuksessa, ja myös tuo paljon sitä kaivattua, realistista informaatiota betonin kuivumisesta erilaisissa olosuhteissa. Kun mittausdataa saadaan oikeista kohteista, on se laboratoriotestausta luotettavampaa, olkoonkin että muuttujia on tietysti enemmän.

   Ja kuten Mikko toteaa, järjestelmä on täydentävä apuväline; materiaalivalinnat, riittävät kuivumisajat sekä olosuhteiden hallinta ovat avaintekiijöitä rakentamisen laadussa. Jurakautta tai ei, askel eteenpäin kuitenkin.

   Saatan katsoa asiaa hiukan värittyneiden lasien läpi, mutta mikäli tästä on apua siinä, että saamme jatkossa terveempiä rakennuksia, olen valmis pitämään tätä jääkaappien ja pesukoneiden ohjauksen mahdollistavia mobiiliapplikaatiolta taloudellisesti merkittävämpänä kehityssuuntana.

 5. Hienoa, että tällaisia alatuntemusta ja digitekniikkaa yhdistäviä innovaatioita tulee lisää. Nämä ovat pieniä, mutta samalla merkittäviä askeleita oikeaan suuntaan.

 6. Sinänsä vanhaa tekniikkaa. Onhan tietysti hyvä, että tekniikka otetaan edes joskus käyttöön. Ja Luja saa asiassa hyvää ilmaista mainosta, nostaa statustaan. Ei Lujan status ole sen korkeampi kuin muilla, tosin ei matalampikaan.

 7. Vaisala kehitti rakenteiden sisään upotettavan anturijärjestelmän ja anturien adapteriliitäntärasiat 90-luvun puolessa välissä (ohjasin yhden insinöörityön tästä aiheestaja kaveri on Vaisalassa edelleen yhden tiimin vetovastuussa). Suhteellinen kosteus ja lämpötila mitataan ja käytössä on laadukkaita antureita sekä mittauksen kannalta oikea kotelointitapa. Nykyään tämä järjestemä on langaton ja lukeminen voidaan suorittaa lähetin/vastaanotin-asemilta ja myös pilvipalveluista. Vaisalan tuotteet ovat elinkaareltaan pitkiä, luotettavia, tarkkoja ja mittaavat myös kosteutta lähellä äärirajoja 0 % ja 100 % toisin kuin suurin osa muiden valmistamista antureista. Japanissa vuonna 2012 olin muutaman viikon työmatkalla ja Nanokideakkujen kokoonpanotilat muistutti puhdastiloja ja sisemmän alueen suhteellinen kosteus oli noin 0,01 % ja ainoa valmistaja joka tähän seurantaan oli kelpuutettu oli Vaisala. Nanokideakut on paketoitava ns. superkuivassa tilassa ja se tehdään erikoisroboteilla.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi