Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen rakennusvirheistä valitettiin ennätyksellisen paljon viime vuonna – ”Rakentamisessa voi mennä pieleen mikä tahansa”

Uusien asuntojen rakennusvirheistä kysytään neuvoa tai niistä valitetaan yhä useammin.

Uudisasunnon muuttotarkastuksessa käydään koko asunto läpi huolellisesti. Kuva: Liisa Takala

Kuluttajariitalautakuntaan saapui viime vuonna hieman yli 500 rakentamiseen ja remontointiin sekä vajaat 500 asuntokauppaan ja kiinteistönvälitykseen liittyvää valitusta. Näihin liittyviä hakemuksia saatiin ratkaistua yli 1 100 kappaletta.

”Valitusten määrässä on hienoista kasvua”, kertoo ylitarkastaja Timo Maso Kuluttajariitalautakunnasta.

Tyypillisesti valituksen käsittelyyn kuluu aikaa 18 kuukautta (mediaani).

”Jos asia vaatii perusteellisempaa jaostokäsittelyä, siihen kuluu helposti 24 kuukautta. Käsittely on kovin hidasta”, Maso sanoo.

Myös valtakunnallisen kuluttajaneuvonnan puoleen käännyttiin aiempaa useammin uudiskohteisiin liittyvissä ongelmissa viime vuonna. Niistä kyseltiin keskimäärin kerran päivässä, ja yhteydenottojen määrä on kasvanut useana vuonna peräkkäin.

Ilmanvaihdon ongelmista kysely lisääntynyt

Neuvojilta pyydetään apua monenlaisissa uuden asunnon kauppaa koskevissa pulmissa.

”Rakentamisessa voi mennä pieleen mikä tahansa, mutta suuri osa kyselyistä koskee erilaisia rakennusvirheitä: on puutteita listoituksessa, virheitä laatoituksissa, koloja parketissa tai ongelmia talotekniikassa. Aiempaa enemmän nousevat esille ilmanvaihdon ongelmat, esimerkiksi laitteet pitävät ääntä tai eivät toimi”, kertoo kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala Uudenmaan maistraatista.

Myös äänieristyksen puutteista purnataan herkästi, Marttala kertoo. ”Samoin valitetaan viivästyksistä. Jos rakentajan niskassa painaa jo valmistumispäivä, sitten voi tulla huolimattomuusvirheitä.”

Valitusten määrän kasvu johtuu vilkkaasta rakentamisesta

Rakentamisen laadusta keskustellaan vilkkaasti, ja rakennusvirheistä on monia surullisia esimerkkejä.

HS kertoi viime marraskuussa Helsingin Jätkäsaareen rakennettavan Wood City -puukerrostalokorttelin homeongelmista. Työmaalla ei käytetty sadesuojausta.

Maaliskuussa 2016 HS uutisoi, että rakennusvirheitä esiintyy enemmän kuin koskaan. Jutussa asukkaat kertoivat, miten turhauttavia taistelut rakennusvirheiden korjaamiseksi ovat.

Sekä Maso että Marttala uskovat valitusten ja neuvojen kyselyjen kasvun johtuvan pitkälti siitä, että uudisasuntojen rakennus- ja myyntimäärät ovat viime vuosina rajusti kasvaneet. Samaa mieltä on Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

”Jos suhdanteet käyvät kuumina ja kauppa käy vilkkaasti, virheiden todennäköisyys kyllä kasvaa. Tekijöistäkin alkaa olla pulaa.”

”Voi olla, etteivät kauppamäärät enää kasva tänä vuonna”

Pakarinen ennustaa, että uusien asuntojen kaupassa tapahtuu käänne. ”Uudisasuntojen kauppa on ollut niin mahdottoman suurta, joten voi olla, etteivät kauppamäärät enää kasva tänä vuonna.”

Suomessa valmistui vuonna 2017 noin 22 600 osakeasuntoa, arvioi toimitusjohtaja Jukka Malila Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta. Malila ennustaa, että tänä vuonna valmistuu runsaat 29 000 uutta osakeasuntoa.

Asunnossa on kaksi vikaa: suurin osa ikkunoista huurtuu ja parketti natisee. Kaikkien asuntojen ikkunat huurtuvat uloimman ikkunan sisäpinnalta. Asia on kirjattu vuositarkastusraporttiin mutta ei korjattu. Rakentaja on taloyhtiön osakas ja haluton korjauksiin.

Soitto kuluttaja­neuvontaan

Raija Marttala kertoo, että kuluttajaneuvontaan tulee uudisasuntojen virheistä kysymyksiä laidasta laitaan. ”Osalla on jo iso nippu kirjeenvaihtoa ja vaikka minkälaisia selvityksiä. Osa on vasta aloittamassa prosessia.”

Kun rakennusvirheen huomaa, kannattaa heti ottaa yhteyttä siihen tahoon, jonka kanssa on solminut kauppasopimuksen eli käytännössä rakentajaan tai myyjään.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusien asuntojen rakennusvirheistä valitettiin ennätyksellisen paljon viime vuonna – ”Rakentamisessa voi mennä pieleen mikä tahansa””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat