Kokeile kuukausi maksutta

Helsinkiin on syntymässä toistakymmentä uutta hotellia – silti Suomessa ollaan vielä jäljessä muita Pohjoismaita

Helsinkiin on tekeillä toistakymmentä uutta hotellia. Yksin Jätkäsaareen on vireillä viisi hotellihanketta.

Scandic alkaa rakennuttaa hotellia rautatieaseman itäsiipeen. Kuva: Futudesign

Tuorein nytkähdys nähtiin tiistai-iltana, kun kaupunkiympäristölautakunnassa käsitteltiin Jätkäsaaren Vastint Hospitalityn hakemusta, jossa Moxy-hotellille varattiin tontti hotellihankkeen edistämiseksi.

Kyseessä on Ikea-konserniin kuuluvan Moxy-yhtiön ja Marriott-hotelliketjun ideoima nuorille aikuisille tarkoitettu siisti keskitason hotelli.

Jätkäsaareen on valmisteilla myös muun muassa Art Hotel Helsinki -hanke.

Pääsyynä rakennusintoon on tietysti se, että matkailu Helsinkiin kasvaa.

Kaupunkikin on rakentamiselle myönteinen. Vaikka hankkeita on paljon, muissa Itämeren pääkaupungeissa hotelleja rakennetaan vielä enemmän, kuuluu kaupunginjohdon yhtenäinen ääni.

Helsingin hotellihankkeita lähivuosina. Hankkeiden myötä huoneiden määrä kaupungissa lisääntyy lähes 4 000:lla. Koonnut: Juha-Pekka Raeste / HS, grafiikka: Petri Salmén / HS, maps4news.com / © Here, lähteet: Helsingin kaupunki, hotelliketjut, rakennuttajat

Kongressivieraat erityisen haluttuja

Erityisesti kongressivieraat ovat Helsingille monessa mielessä houkuttelevia. He tuovat Helsinkiin keskimäärin yli 300 euroa matkailutuloa vuorokaudessa, kun risteilymatkustajilla vastaava summa jää alle 70 euroon.

Tutkimusten mukaan moni kongressimatkustaja sanoo käyntinsä jälkeen harkitsevansa lomalle tuloa Helsinkiin, Helsingin kaupungin elinkeino-osaston kehityspäällikkö Minna Maarttola kertoo.

Helsingin tonttipalvelun johtava tonttiasiamies Ilkka Aaltonen kertoo, että Helsinkiin on yhä vaikea saada isoja kongresseja, koska seudun majoituskapasiteetti ei riitä.

Pohjoismaisen NHC-hotellikonsultin tuoreen raportin mukaan Helsingissä on pitkälti yli 200 kansainvälistä kongressia vuodessa, mutta enemmänkin olisi tulossa.

”Huikeasti on jo tapahtunut”

Aaltosen mukaan Helsingin hotellirakentajat ovat parissa vuodessa kirineet eroa muihin Pohjoismaihin jo merkittävästi kiinni. ”Huikeasti on jo tapahtunut ja on tapahtumassa lähivuosina.”

NHC:n selvityksen mukaan Helsinkiin ja Vantaalle olisi tulossa liki kolme tuhatta uutta hotellihuonetta vuoteen 2021 mennessä.

Tuoreimpiin hankkeisiin kuuluu Rautatieaseman siipeen valmistuva Scandic-hotelli.

”Helsingissä voitaisiin erikoistua keskikokoisiin kongresseihin”, Kämp Groupin toimitusjohtaja Laura Tarkka ehdottaa.

Kämp Groupilta valmistuu keväällä korkeatasoinen St George -hotelli Yrjönkadulle.

Tarkka sanoo suhtautuvansa Helsingin kasvunäkymiin ”hyvin positiivisesti”. Perustelu on pitkälti sama kuin pormestari Jan Vapaavuoren ja kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäen linjapuheissa.

”Täällä kaikki toimii ja onnistuu. Siitä voi tehdä matkailuvaltin.”

Tarkka sanoo uskovansa siihen, että tarjonta lisää myös kysyntää, kunhan palveluun ja asiakkaiden yksilöllisiin kokemuksiin panostetaan tarpeeksi.

”Ihminen haluaa tulla positiivisesti yllätetyksi ja ilahtuu, jos hänellä on vaihtoehtoja – vaikka ei niitä käyttäisikään.”

Tämä tarkoittaa hotellialalla esimerkiksi sitä, että hotelli tarjoaa mahdollisuutta retkiluisteluun, vaikka asiakas päättäisikin nauttia mieluummin rauhassa pitkästä aamiaisesta.

”Ennen kilpailtiin hinnalla, nyt uskalletaan parantaa palvelua ja nostaa hintoja”, tiivistää hotelli- ja ravintola-alan konkariyrittäjä Kasperi Saari.

Yksityiskohdat ratkaisevat

Syömme Saaren kanssa aamiaista F6-hotellin aamiaisella Fabianinkadulla tiistaiaamuna.

Aamiaishuone on täynnä hyvinvoivan näköistä nuorekasta väkeä, lähinnä Pohjoismaista ja Aasiasta.

Ruokailussakin yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Pienet karjalanpiirakat on tehty perhevoimin Keski-Suomessa ja munat tulevat Lappeenrannasta.

”Täällä kaikki toimii ja onnistuu. Siitä voi tehdä matkailuvaltin.”

Nyt kun matkailu Helsinkiin on kasvussa, hotelleistakin puhutaan paljon, Saari sanoo. ”Harva oli innostunut sijoittamaan hotelleihin vuonna 2009, kun ala supistui 15 prosenttia.”

Hotellibisnekseen ei kuitenkaan voi lähteä vain nousukauden ajaksi. Pitää olla jokin kestävämpi idea, koska hotellihankkeeseen kuluu aina helposti viisi vuotta perustamispäätöksestä, Saari muistuttaa.

”Ne, jotka osaavat olla mukana kulutuskäyttäytymisen muutoksessa, pärjäävät”, Saari sanoo.

Helsingistä puuttuu paraatipaikalla oleva viiden tähden hotelli

F6-hotellissa kulutuskäyttäytymisen muutoksen näkee esimerkiksi siinä, että merkittävä osa yöpyjistä on Espoosta ja Helsingistä. He ovat väkeä, jotka menevät vaikka teatteri-illan jälkeen mieluummin hotelliin kuin kotiin, koska siihen on varaa.

Suomalaisten jälkeen F6-hotellin toiseksi suurimmasta kävijäryhmästä kilpailevat liki tasapäin pohjoismaiset ja aasialaiset, Saari kertoo.

Aasialaisten määrän kasvussa tärkein yksittäinen tekijä on Finnairin kasvava Aasian-liikenne.

”Jos [Finnairin entinen pääjohtaja] Keijo Suila ei olisi aikoinaan tehnyt päätöstä A350-laajarunkolaivaston ostamisesta, niin millä ne aasialaiset tänne tulisivat?”, Saari naurahtaa.

Entä minkälaisia hotelleja Helsingistä puuttuu?

Helsingin tonttiasiamies Aaltosen mukaan täältä puuttuu ainakin aivan paraatipaikalla oleva viiden tähden hotelli. Samoin pienempiä putiikkityyppisiä hotelleja ei vielä paljoa ole.

Kasperi Saari kertoo joukon esimerkkejä Berliinistä ja Lontoosta, joissa yrittäjät ovat selkeästi erottuvilla konsepteillaan ja hyvällä palvelulla saaneet asiakkaat viihtymään – vaikka pikkuruisissa huoneissakin.

”Meiltä puuttuu vielä sellainen, että joku sanoo, että hei, me voidaan tehdä tämä omalla tavalla.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinkiin on syntymässä toistakymmentä uutta hotellia – silti Suomessa ollaan vielä jäljessä muita Pohjoismaita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat