Kokeile kuukausi maksutta

”Ruotsissa on kova pula ammattimaisesta työvoimasta” – Tilastot rumenevat länsinaapurissakin, kun rakentaminen kiihtyy

Ruotsissakin kiivas rakentamisen tahti on huonontanut työturvallisuustilastoja.

K-kampuksen työmaalla Helsingin Kalasatamassa kuoli mies ja yksi loukkaantui vakavasti. Työmaa kuvassa oikealla. Kuva: Sami Kero / HS

Tapaturmataajuudessa suomalaiset ovat olleet monia EU-maita, varsinkin Ruotsia jäljessä. Osa eroista selittyy erilaisilla laskutavoilla. Kun verrataan kuolemantapausten määriä suhteessa tehtyihin työtunteihin, erot pienenevät.

Rakennusteollisuus RT:n asiamies Juha Suvannon mukaan Ruotsissa ja Suomessa kuolemantapausten määrä on kehittynyt pitkässä juoksussa samaa tahtia. Trendi on ollut laskeva Ruotsissakin.

Paikallisen vakuutuskassan (Försäkringskassan) mukaan Ruotsissa kuoli vuonna 2016 viisi ihmistä rakentamisessa, se on yksi kuolemantapaus enemmän kuin vuonna 2015.

Lähihistorian musta vuosi oli 2008, jolloin 14 ihmistä menetti rakentamisessa henkensä.

Skanskalla Suomi peittoaa Ruotsin

Skanskan turvallisuuspäällikkö Antti Leinon mukaan konsernissa Suomi peittoaa Ruotsin työturvallisuudessa. Ruotsissa menehtyi viime vuonna yksi ihminen työtapaturmassa, kun täällä kuolemantapauksilta vältyttiin.

”Ruotsissa on kova pula ammattimaisesta työvoimasta työmailla, mikä varmasti on vaikuttanut turvallisuustasoon. Norjassa ei ole ollut nähtävillä samanlaista työturvallisuuden huononemista viime vuosina kuin Suomessa ja Ruotsissa”, Leino sanoo.

Kuten koko Suomen rakentamisessa, myös Skanskalla työturvallisuustilanne on heikentynyt viimeiset pari vuotta. Viime vuonna yrityksen tapaturmataajuus oli 6,8, kun se vuonna 2015 oli 3,0.

”Olemme huolestuneita kehityksestä. Yksi syy huononemiseen on se, ettei työmaiden johdossa ole pystytty pitämään kontrollia riittävän hyvin. Riskinhallinnassa on selviä puutteita.”

Tiheään vaihtuva miehitys tuo haasteita

Haasteen työnjohdolle tuo Leinon mukaan aliurakoitsijoiden tiivis työtahti ja vaihtuva miehitys työmaalla.

”Välillä tulee sellainen tunne, että yrityksillä on niin kova kysyntä, että pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Väki saattaa vaihtua useammankin kerran yhden urakan aikana.”

Tällaisessa tilanteessa ei Leinon mielestä riitä, että työvaiheiden riskit käydään kerran läpi töiden alkaessa. Työvaiheet pitäisi käydä läpi päivittäin ja hallita riskit.

Leino toimii myös Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtajana. Hän aloitti luottamustehtävässä helmikuussa.

CRH:n parhaimmistoa

Ruduksen hallituksen puheenjohtaja Lauri Kivekäs sanoo, että vielä kymmenen vuotta sitten Suomi oli CRH-konsernissa huonoimpia maita. Nyt sekä Rudus että Finnsementti ovat saaneet painettua parhaina vuosina tapaturmataajuutensa nollaan.

”Konsernissa kuolee vuosittain tapaturmissa muutama ihminen. Suomessa on viimeksi sattunut kuolemaan johtanut onnettomuus vuonna 2008.”

Otsikkoa muutettu klo 16.42.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Ruotsissa on kova pula ammattimaisesta työvoimasta” – Tilastot rumenevat länsinaapurissakin, kun rakentaminen kiihtyy”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat