Kokeile kuukausi maksutta

Työntekijä kuoli työtapaturmassa Helsingissä

Yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti työtapaturmassa rakennustyömaalla Helsingin Kalasatamassa maanantaina puoliltapäivin.

Yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti työtapaturmassa rakennustyömaalla Helsingin Kalasatamassa maanantaina puoliltapäivin.
Kuuntele juttu

Kyseessä on Keskon uuden pääkonttorin työmaa osoitteessa Työpajankatu 12. Hankkeen projektinjohtototeuttaja on Haahtela-rakennuttaminen. Poliisi sai hälytyksen osoitteeseen kello 12.13.

Haahtela-rakennuttamisen toimitusjohtaja Eero Kiljunen kertoo Rakennuslehdelle, että tavaranostin oli asennustyön aikana rikkoutunut ja sen kori oli kaatunut. Kaksi ihmistä putosi hissin nostokorista. Tapaturmassa kuoli nostinasennusfirman työntekijä.

”En lähde tapaturman syitä pohtimaan, vaan annetaan nyt poliisille ja aluehallintovirastolle työrauha.”

Komisario Esa Pennanen Helsingin poliisista sanoo, että pudotus oli arviolta toistakymmentä metriä.

Helsingin Sanomien haastatteleman rikoskomisario Anne Hietalan mukaan miehillä ei ollut putoamishetkellä käytössään turvavaljaita.

Ensimmäinen kuolemantapaus järkytti

Haahtela-rakennuttamisen johtamilla työmailla ei Kiljusen mukaan ole ennen näin vakavaa työtapaturmaa sattunut.

”Työmaalla työskenteleville on tarjottu kriisiapua, ja sitä jatketaan myös tulevina päivinä. Työturvallisuus on rakennushankkeissa ensiarvoisen tärkeää ja käymme myös siihen liittyviä asioita uudelleen läpi työmaalla”, Eero Kiljunen sanoo.

”Olemme järkyttyneitä ja murheellisia tapauksesta. Osanottomme uhrin läheisille ja ajatuksemme ovat myös loukkaantuneen luona.”

Kiljusen mukaan yritys on käynnistänyt selvitystyön siitä, onko sen ohjeistuksessa tai työturvallisuuskulttuurissa jotain parannettavaa. ”Korostan, että mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että tapaturma olisi voitu estää tavanomaisin työturvallisuustoimin.”

Poliisi tutkii tapahtumia työtapaturmana ja kuolemansyyn tutkintana. Poliisi ei vielä maanantai-iltana osannut arvioida työtapaturman syitä.

Juttua on päivitetty klo 11.40.

Juttua päivitetty klo 17.08, lisätty Anne Hietalan kommentti.

Juttua päivitetty 14.2. klo 14.25, linkki lisätty.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Työntekijä kuoli työtapaturmassa Helsingissä”

 1. Eikö valjaiden käyttö ole normaali työsuojelutoimi?

 2. useita virheitä tehty.

  1. suurin tuplavirhe valjaat puuttuivat molemmilta, miksi? ( asennusohjeet, perehdytyksessä varmasti käyty läpi. oliko oltu edes perehdytyksessä käyty? )
  2. virhe kiinnityspultit osin kiinnittämättä maston yläpäässä rungon jatkoskohdassa, miksi?(loppuivatko pultit kesken?)
  3. virhe ajettu korilla ilmanvaljaita puutteelisen liitoskohdan yläpuolelle, miksi? ( vastaava onnettomuus tapahtunut aiemmin laitevalmistaja informoinut laitteiden vuokraajia ja omistajia.)
  4. miksei valvottu työn alettua ja sen aikana ,työ kestänyt tunteja ennen onnettomuutta, ettei ole valjaita( asentajien työnjohto, työmaan projektinjohto)
  5. olivatko asentajat riittävän kokeneita ja koulutettuja kuten valmistajan ohjeissa vaaditaan?

  paljon on selvitettävää ja kuulusteltavaa.TOT raporttia odotellessa.

  asenne on tärkein työturvallisuusturva.

  osanotto omaisille ja työkavereille

  1. Jos olisit edes hieman perillä kyseisten hissien pystytys tavoista ja niihin liittyvistä säädöksistä (kuten annat tekstissäsi ymmärtää) tietäisit että hissinkorissa työskennellessä ei vaadita valjaiden käyttöä. Asentajat työskentelevät kaiteilla suljetulla työtasolla. Tuliko parempi mieli kun pääsit pätemään? Minulle tuli.

   1. Sanoisin että ainakin hissin asennuksen aikana pitää olla valjaat. Kun hissi on tarkastettu käyttöön otettavaksi, joko A) valjaita ei enää tarvita B) tavarahissillä ei kuljeteta ihmisiä vaan kuljetaan portaita C) ei mikään näistä vaan ihan jotain muuta. Ainakin teleskooppi- ja nivelpuominostimissa pitää aina olla valjaat. Korjatkaa loput jos menee pahasti pieleen.

    Joka tapauksessa, jotain olisi pitänyt tehdä toisin kun ihmishenki menee ja/tai joku loukkaantuu vakavasti.

 3. Josko annettaisiin viranomaisten tutkia ja huolehdittaisiin jokainen omalta osaltamme turvallisuudesta

 4. Valjaiden käyttö asennustyössä voi tulla monestakin syystä laitevalmistajan asennusohjeista, lainsäädännöstä, oman työnantajan määräyksestä, päätoteuttajan työmaakohtaisista työturvallisuusvelvoitteista, työntekijän omasta turvallisuuden tarpeesta. Yleisesti nykyisin ohje aina kun on putoamisen vaara on käytettävä valjaita, tuskin valjaat olisi estänyt asennustyön suorittamista. jos laki antaa mahdollisuuden em tyyppisen tavarahissin asentaa ilman valjaita tulee lakia ja ohjeita muuttaa välittömästi. Tiedot julkisudessa tapauksesta ovat olleet ristiriitaisia kerrottu poliisilta mahdollisesta asennusvirheestä AVI:n tarkastaja tämän taasen tyrmännyt. Toivottavasti hissikorin kallistumisen syy selviää nopeasti jotta vastaava tapaus ei toistu.

 5. Tässä taas näyttää olevan noita ”hämmentäjiä” aivan liikaa. sanotaan,-”Mitä useampi kokki,sen huonompi soppa”.
  Mutta snotaanhan myöskin,-”Lisänä rikka rokassa”,-ja niinpä tässäkin.
  Työttapaturma on aina kaikkien yhteisten virheiden summa. Siihen ei ole vain yhtä, yksiselitteistä syytä edes itselleen
  tahallaan aiheutettuna.
  Pahinta vaan on ko. tyyppisessä tapauksessa, jossa joku kuolee ja / tai vakavasti loukkaantuu, määrittää, kuka on
  viimekädessä vastuussa. Normaalisti vastaajaksi tuomitaan ko. tyyppisen hankkeen Vastaava työnjohtaja, olipa sitten
  alityönjohto ja työntekijät millä tavalla tahansa koulutettu ja perehdytetty, ja / tai olipa hän edes paikallakaan, ja millään
  tavalla voimassa vaikuttaa itse tapahtuneeseen. Tähän tulokseen olen pitkän työurani aikana tullut, kun on joutunut
  asioita selvittelemään. Tiedossani on vain harvoja poikkeustapauksia.
  Erään ongelman tuo myöskin huolimattomuus tai tuottamuksellisuus, jossa itse toimija on aiheuttanut itselleen tai
  ulkopuoliselle onnettomuuden. Usein, ja lähes poikkeuksetta, tuollaisessakin tapauksessa joku ulkopuolinen tuomitaan
  vastuulliseksi.
  Ko. tyyppisen tapaturman tutkinta olisi myöskin suoritettava huolella ja ammattitaidolla, eikä koskaan kenekään osallistujan
  tulisi antaa kenellekään minkäänlaisia lausuntoja ja arveluja ennenkuin tutkimukset ovat täysin valmiit ja johtopäätökset
  lopulliset ja kiistattomat. Julkisuudella ko. tyyppisessä tapauksessa tuotetaan jopa täysin korvaamatonta vahinkoa itse
  oikeaksi todettavalle lopputulokselle. Asioilla ja eri mielipiteillä ja ”asiantuntemuksilla” ryhdytään spekuloimaan, jolloin
  se on loputon suo. Annetaan tutkijoille ja asianomistajille täydellinen työrauha.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat