Rakennus-Kaseva jättää aikatauluihinsa väljää

Jyväskyläläinen Rakennus-Kaseva pyrkii varmistamaan, ettei sen rakentamissa kohteissa tule kosteusongelmia. Yhtiö muun muassa käyttää ulkopuolista kosteuden mittaajaa ja jättää rakentamisaikatauluihin hieman ylimääräistä.

Kuva: Petri Blomqvist

”Meillä on ulkopuolinen kumppani kosteuden mittaamiseksi työmaillamme. Emme siis mittaa sitä itse vaan haluamme, että ulkopuolinen tekee sen puolueettomasti ja antaa meille rehellisen tuloksen”, Rakennus-Kasevan rakennuspäällikkö Harri Sivonen kertoo.

Kumppaniyhtiö Staari on erikoistunut kosteusmittauksiin, kosteusvauriokohteiden arviointeihin ja märkätilojen kuntotarkastuksiin. ”Kumppanillamme on hyvin paljon dataa kuivumisajoista. Jos pidämme olosuhteet ja suhteellisen kosteuden tiettyinä, he osaavat sanoa, kuinka kauan siinä menee.”

Aikatauluissa väljää

Rakennusalalla puhutaan paljon kiireen ja tiukkojen aikataulujen negatiivisesta vaikutuksesta laatuun. Sivosen ja toimitusjohtaja Ville Karin mukaan Rakennus-Kaseva jättää etenkin omaperusteisissa hankkeissa aikatauluihin häiriöpäiviä. Ne antavat tarvittaessa esimerkiksi mahdollisuuden ylimääräiseen betonin kuivatusaikaan niin, ettei kokonaisaikataulu vaarannu.

Rakennus-Kaseva pyrkii siihen, että sen kohteet ovat rakenteellisesti täysin valmiita noin 4–6 viikkoa ennen sovittua luovutusta. Sinä aikana gryndikohteiden tulevat asukkaat pääsevät tarkastamaan asuntonsa ja niihin on mahdollista tehdä vielä korjauksia ennen luovutusta.

”Kaikkein kalleinta on juosta tekemässä korjauksia asunnoissa ihmisten seassa, kun he ovat jo muuttaneet sisään. Korjausten tekemiseen menee silloin helposti paljon pidempään kuin kuukausi, kun ne korjauskäynnit pitää sovittaa asukkaille sopiviin aikoihin”, Sivonen sanoo.

Henkilöstön sitouttamista

Rakennus-Kasevan perustivat vuonna 2011 Jussi Kari ja Reino Lietsalmi yhdessä kiinteistösijoittaja Timo Hällin kanssa. Jussi Kari oli jäänyt pari vuotta aiemmin eläkkeelle Lemminkäinen-konserniin kuuluneen Rakennus-Otavan toimitusjohtajan tehtävistä. Myös Lietsalmi oli jäänyt eläkkeelle samasta yhtiöstä.

Nyt jo edesmenneen Jussi Karin poika Ville Kari tuli Rakennus-Kasevaan töihin kesällä 2011. Hän on vetänyt yhtiötä vuodesta 2013.

”Nyt omistusta on laajennettu niin, että oikeastaan koko toimiston porukka on osakkaina samoilla osuuksilla. Myös vastaavia työnjohtajia on kutsuttu osakkaiksi, mutta ne osakeannit ovat vielä kesken”, Ville Kari toteaa. Hänen mukaansa henkilöstöomistuksen tarkoituksena on heidän sitouttamisensa yhtiöön.

Rakennus-Kaseva

  • Talonrakennusliike, tekee sekä uudis- että korjausrakentamista
  • Perustettu vuonna 2011 Jyväskylässä
  • Henkilöstömäärä noin 45, josta 30 työntekijöitä
  • Liikevaihto noin 14 milj. euroa 7/2017
  • Tilikauden tulos 765000 euroa 7/2017
  • Pääomistajat Jussi Karin kuolinpesä ja Timo Häll molemmat noin 33 % osuudella, Reino Lietsalmi omistaa noin 11 %, loput osakkeet avainhenkilöstöllä

Kari arvioi, että heinäkuussa päättyvällä tilikaudella liikevaihto nousee noin 16 miljoonaan euroon edellisen tilikauden 14 miljoonasta.

”Tavoittelemme noin 10–15 prosentin kasvua vuosittain, kuitenkin aina kannattavuus edellä. Väkisin emme hae kasvua. Ehkä realistinen liikevaihtotavoite vuoteen 2020 voisi olla parikymmentä miljoonaa.”

Työn alla parisataa asuntoa

Rakennus-Kaseva toimii kaikilla talonrakentamisen sektoreilla, mutta juuri nyt kaikki työt ovat uudisasuntorakentamista. Aiemmin yhtiö on urakoinut muun muassa Äänekosken biotuotetehtaan käyttökonttorin. Maantieteellisesti yhtiö toimii noin 100 kilometrin säteellä Jyväskylästä. Nyt kaikki työt ovat 10–15 kilometrin säteellä.

Asuntomarkkina käy Jyväskylässä sen verran kuumana juuri nyt, että se pitää huomioida esimerkiksi hankintojen suunnittelussa.

”Tietyt toimitusajat ovat venyneet. Aliurakoinneissakin pitää olla hyvissä ajoin liikkeellä, jos meinaa saada hyvät resurssit. Resursseihin joutuu kiinnittämään enemmän huomiota kuin vaikka kolme vuotta sitten”, Sivonen kertoo.

”Runkotyöt teemme yleensä omalla porukalla, mutta sisätyöt ovat pääosin aliurakoita.”

Asuntoja on työn alla parisataa. Keljon koulun kupeessa on menossa 76 asunnon kohde rahastolle, Kivelänrannassa 44 asumisoikeusasuntoa TA-Yhtiöille ja Vaajakoskella 94 asumisoikeusasuntoa varttuneiden asumisoikeusyhdistys Keski-Suomen Jaso Asunnoille.

Rakennus-Kaseva aloittaa uuden gryndikohteen Jyväskylän Tuomiojärven rantamaisemiin arviolta toukokuussa. Ennakkomarkkinointi alkoi syksyllä, ja kohteen 50 asunnosta on nyt varaamatta enää kaksi.

Karin mukaan noin kolmasosa yhtiön tuotannosta on ollut gryndiä ja loput urakkaa. Gryndin tavoitetaso on 30–50 prosenttia.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Rakennus-Kaseva jättää aikatauluihinsa väljää”

  1. Kasevalle ilmainen mainos vai mikä tämä juttu on? Näinhän lähes kaikki valveutuneet grynderit menettelevät: ulkopuolinen kosteuden mittaus, lopussa aikaa kuukausi korjata itse havaittuja ja asukkaiden havaitsemia vikoja. Rakennuttajat antavat pienehkön kerrostalon (AK 5) rakentamiseen aikaa 13 kk. 70-luvulla tehtiin samanlainen talo paikallavaluholveilla ja -seinillä 8 kk:ssa. En kaipaa 70-lukua, mutta mistään homeista ei puhuttu.

  2. Omassa tuotannossahan sitä väljää voi aikatauluihin jättää. Ongelmia syntyy kun alat laittamaan sitä ylimääräistä aikaa kaupungin kilpailuttamaan urakkaan. Kaupunki/kunta valitsee aina halvimman ja aika on rahaa. Aikaa ja laadukasta rakentamista tarjoavat urakoitsijat karsiutuvat nopiaan pois kilpailusta.

Jätä kommentti