Kokeile kuukausi maksutta

”Tavoitteena on parempi sisäolosuhde” – Fourdegin tekoäly ottaa kiinteistön lämmityksen haltuun

Fourdeg on viisivuotias yritys, joka myy pilvipalvelua rakennuksen lämmityksen optimointiin.

Vasemmassa kädessään toimitusjohtaja Markku Makkonen pitelee yrityksensä palveluun kuuluvaa termostaattia. Oikeassa kädessään hänellä on liiketoimintansa näkymätön ydin, eli pilvipalvelu ja siellä toimiva tekoäly. Taustalla Jarkko Saunamäki työssään. Kuva: Anne Kurki

Palvelu otetaan käyttöön niin, että rakennuksen manuaaliset vesipatteritermostaatit vaihdetaan älytermostaatteihin, joita ohjaa pilvipalvelussa toimiva tekoäly.

Tekoäly oppii säätämään jokaisen huoneen lämpötilaa yksilöllisesti ja ennakoivasti, perustuen muun muassa tilan käyttöön ja säähän. Palvelu toimii automaattisesti, mutta käyttäjä voi halutessaan ohjata lämmitystä myös itse.

”Tavoitteena on parempi sisäolosuhde sekä tehostunut energiankäyttö”, toimitusjohtaja Markku Makkonen sanoo.

Termostaatin paristojen vaihtoväli on kahdesta neljään vuotta, ja niiden vaihtaminen kuuluu palveluun.

Palvelu maksaa itsensä takaisin energiansäästönä

Termostaatti toimii langattomassa verkossa, eikä tarvitse erillistä reititintä.

”Olemme entisiä Nokian työntekijöitä, joten radioyhteyksien luominen on meillä lihaksissa. Meitä harmitti, miten huonosti radioaaltoja käytetään talotekniikassa.”

” Meidänkin ratkaisussamme on kyse aivan perusjutuista, jotka on tehty matkapuhelimiin jo 20 vuotta sitten.”

Makkosen mukaan suurin syy heidän energianhallintajärjestelmänsä ostamiseen on lisääntynyt mukavuus sisätiloissa, vaikka hintansa palvelu maksaakin takaisin pienentyneen energiankulutuksen kautta.

”Tähän asti toteutetuissa rakennuksissa takaisinmaksuaika on ollut 2–5 vuotta ja energiankulutus kiinteistössä pienentynyt 10–30 prosenttia.”

Kuluttajatuki vaatisi liikaa resursseja

Palvelua myydään toistaiseksi vain yrityksille tai ammattimaisille kiinteistönomistajille, koska kuluttajamyynti ja kuluttajien tuki vaatisi enemmän resursseja kuin Fourdegilla on.

Yrityksillekin myydessään Fourdeg hakee kumppanuuksia ja on muodostanut sellaisen esimerkiksi Lassila & Tikanojan kanssa, joka asentaa yrityksen energianhallintajärjestelmiä osana Ekohuolto-konseptiaan.

Radioyhteyksien luominen on meillä lihaksissa.

Asennuskohteiksi Fourdeg hakee kiinteistöjä, joissa käytön taso vaihtelee, kuten toimitiloja tai kouluja.

”Jatkuvasti käytössä olevissa tiloissa voimme maksimoida mukavuutta, vaihtelevasti käytössä olevassa tilassa voimme lisäksi vähentää lämmitystä hallitusti ja siten lisätä energiatehokkuutta mojovasti.”

Haussa keinot kaukolämmön kysyntäjoustoon

Fourdeg on ikäisekseen yritykseksi ehtinyt panostaa tutkimukseen melko paljon.

Perustamisensa yhteydessä yritys teetti diplomityön siitä, millaiselle algoritmille heidän olisi hyvä tekoälynsä perustaa.

Myöhemmin yrityksen työntekijä Sonja Salo teki diplomityön kaukolämmön kysynnän joustosta.

Parhaillaan Salo tekee Aalto-yliopistossa väitöstyötä siitä, millaisella tekniikalla ja sopimuksilla kaukolämmön kysyntäjoustoa voisi toteuttaa, jotta siitä hyötyisivät energiayhtiöiden lisäksi tilojen käyttäjät ja omistajat.

Tekninen ratkaisu tähän Fourdegilla jo on. ”Kaukolämpöyhtiöiden ongelma on, että lämmön kysyntä on melko piikikästä. Kulutuspiikkeihin vastatakseen energiayhtiöt joutuvat käyttämään tehotonta tuotantoa. Me voimme ajastaa kiinteistöjen lämmön kysyntää.”

Käytännössä tiloja lämmitettäisiin ikään kuin valmiiksi ennen kulutuspiikkiä ja uudelleen sen jälkeen.

”Tyypillisesti kysynnän jousto on toteutettu keskitetysti, eli säädetty esimerkiksi menoveden lämpötilaa pannuhuoneesta. Me voimme tehdä tämän jouston huonekohtaisesti.”

Makkosen mukaan Suomen olisi luontaista olla etulinjassa lämmityksen päästöjen kutistamisessa. ”Jos meidän jotain pitäisi ymmärtää hyvin, se olisi varmaan lämmityksen tehokas käyttö.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Tavoitteena on parempi sisäolosuhde” – Fourdegin tekoäly ottaa kiinteistön lämmityksen haltuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat