Kokeile kuukausi maksutta

Tes-neuvotteluissa riidellään rahasta – ”Rakennusliiton palkkavaatimus on täysin kohtuuton”

Rakennusteollisuus RT:n ja Rakennusliiton väliset työehtosopimusneuvottelut etenevät vaivalloisesti. Syynä ovat erilaiset näkemykset palkankorotustasosta.

Kuva: Anne Kurki

”Rakennusliiton palkkavaatimus on täysin kohtuuton. Se vaatii 50 sentin korotusta tunnilta. Nyt tuntipalkan keskiarvo on 17,41 euroa, mikä tarkoittaisi noin 2,9 prosentin korotuksia vuodessa”, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoo.

Yleinen palkkalinja on ollut kahden vuoden sopimus noin 1,6 prosentin palkankorotuksella vuosittain siten, että kummastakin vuodesta kaksi kuukautta on ollut ilman korotuksia. Karin mukaan Rakennusteollisuus on sitoutunut noudattamaan yleistä linjaa.

”Miksi rakennusmiesten pitäisi saada enemmän kuin esimerkiksi pienipalkkaisten naisalojen? Kyseessä on hyvin palkattujen miesten ala. Emme me voi siihen lähteä.”

Kaikki Rakennusteollisuuden ja Rakennusliiton kahdeksan eri alan sopimusta päättyivät helmikuussa. Ne olivat kaksivuotisia ja toivat alalle kilpailukykysopimuksen hengessä 0,43 prosentin palkankorotuksen ensimmäiselle vuodelle ja nolla prosenttia toiselle.

Uuteen sopimukseen tähtäävät neuvottelut starttasivat tammikuussa.

Harjuniemi: Palkkavaatimus maltillinen

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi luonnehtii palkkavaatimusta ”maltilliseksi”. Esityksiä on vaihdettu puolin ja toisin, ja hän näkee vaatimuksen keinona purkaa korotuspaineita.

”Palkankorotukset ovat olleet viime vuosina riittämättömiä, ja paine kasvaa koko ajan. Sitä olisi hyvä purkaa näin hyvän suhdannetilanteen aikana.

Neuvotteluissa hiertää Harjuniemen mukaan myös kysymys rakennustuoteteollisuuden palkkajärjestelmästä. Työnantajaliitto ei ole hänen mielestään ollut halukas sitä uudistamaan.

Karin mielestä rakennustuoteteollisuuden palkkausjärjestelmä on logiikaltaan erilainen urakointipuolen järjestelmään verrattuna.

”Urakointipuolella perusteena on työntekijän ammattitaito ja tuotepuolella tehtävä työ. Ero on siinä mielessä ymmärrettävä, että urakoinnin puolella ammattimies yleensä tekee samaa työtä siirryttyään toiseen yritykseen. Tuotepuolella ei eri tehtaissa välttämättä ole samanlaista tehtävää eri yrityksissä.”

”Aika pienin askelin on edetty”

Tapio Karin mukaan osapuolet eivät ole juurikaan päässeet eteenpäin tekstikysymyksissäkään, koska palkoista ei ole päästy kunnolla keskustelemaan.

”Aika pienin askelin on edetty. Tällä hetkellä ratkaisun aikaansaamiselle ei ole eväitä.”

Neuvotteluita vauhdittaakseen Rakennusliitto julisti ylityökiellon 1.3. alkaen. Harjuniemen mukaan ylityökielto pysyy niin pitkään kuin on tarpeen.

”Olemme muutenkin valmiit katsomaan tämän loppuun asti. Se ihmetyttää, miten työnantajapuolella ei ole kiirettä saada ratkaisua. Ilmeisesti rakentamisen markkina on sitten hiljainen ja töitä on vähän.”

Kari väläyttää valtakunnansovittelijan tuomista neuvotteluihin. Harjuniemi tyrmää ehdotuksen.

”Rakennusala ei ole viime vuosikymmeninä juuri pyytänyt valtakunnansovittelijaa apuun, eikä ratkaisu synny Bulevardilla nytkään. Kyllä alan täytyy pitää asiansa käsissään ja tehdä ratkaisu omassa piirissä.”

Kumpikaan osapuolista ei halua ennustaa, milloin ratkaisu voisi mahdollisesti syntyä. Kari arvioi, että ”tästä saattaa tulla vielä pitkä kevät”.

Toimihenkilöpuolen käynnistyvät myöhemmin

Toimihenkilöpuolella Rakennusteollisuuden ja Ammattiliitto Pron välinen sopimus päättyy huhtikuussa. Neuvottelut eivät Karin mukaan ole vielä alkaneet.

”Nähtäväksi jää, missä määrin palkat nousevat esille. Toimihenkilöillähän ne ovat viime vuosina nousseet selvästi tes-tasoa voimakkaammin työvoimapulan takia.”

Otsikkoa muokattu klo 12.53.

Tätä artikkelia on kommentoitu 22 kertaa

22 vastausta artikkeliin “Tes-neuvotteluissa riidellään rahasta – ”Rakennusliiton palkkavaatimus on täysin kohtuuton””

 1. Meillä on vain kaksi työmiestä yli tuon 17,41€. Lopuilla palkat noin 12-15€. Mielestäni korotus on aiheellinen ainakin pohjanmaalla.

 2. ”Miksi rakennusmiesten pitäisi saada enemmän kuin esimerkiksi pienipalkkaisten naisalojen? Kyseessä on hyvin palkattujen miesten ala. Emme me voi siihen lähteä.”

  Koska rakennusmiehet istuvat työttömyyskortistossa lama-ajat samaan aikaan kun pienipalkkaisten naisalojen työntekijät saavat palkkansa verorahoista. Lama-aikana ei saa rahaa, eikä nousukaudellakaan mukamas saisi saada rahaa. Aina on huono aika palkankorotukselle.

  1. Mistäköhän ne työttömyyskorvaukset sitten tulevat, jos eivät verorahoista. Eli lama-aikana saavat verorahaa enemmän kuin ne pienipalkkaiset naisalojen työtekijät -tekemättä mitään.

  2. Painu sinne raksalle sit,jos oot noin kateellinen

 3. Vaihe 1. Syytä rakennusalan miehiä siitä ettei siellä ole enemmän naisia.
  Vaihe 2. Etsi ala mikä on naisvaltainen ja huonosti palkattu
  Vaihe 3. Valita tasa-arvosta

 4. Pöyristyttävää että palkkoja ajetaan kohtuuttomiksi vaikka esim. asuminen on jo pitkään ollut kohtuullisen hintaista.

 5. Täytyy muistaa myös se, että rakennusala ei ollut mukana Kiky-sopimuksessa. Se tarkoittaa sitä, että he saivat jo sillä palkankorotuksen muihin aloihin verrattuna.

 6. Muista myös, että kiky sopimus tehtiin leikkaamaan valtion ja kuntien palkkatuloja. Valtiot ja kunnat eivät työllistä suoraan rakennusalan työntekijöitä, kovinkaan suuressa mittakaavassa. Kasvaneet palkkakustannukset tietenkin näkyvät rakennusliikkeiden hintakehityksessä, mutta ei taida rakennusten hinnasta kovin iso osa olla piilossa työntekijöiden palkoissa.

 7. Asuminen on ihan helvetin kallista. Palkka on taas ihan helvetin pieni suhteutettuna asumiskuluihin.

 8. Ovatko lisät palkaa vai ovatko ne lisiä, kuten asumislisä. Ei lisiä voi palkkaan laskea. Eihän?

 9. Osaako ne tuolla Rakennusteollisuudessa edes laskea vaikka ovat ”korkeastikoulutettuja”. Ei osaa, mutta ahneita perkeleitä ne kylläkin on, kun eivät työmiehelle leivän päällisiä suo.

 10. Onx tää joku Rakennusteollisuuden meetoo kanppanja, kun naiset tähän mukaan veti. Ja siis onhan RL:llä naisia toissä ja ihan ovat nekin pienipalkkaisia kuten miehetkin.

 11. Pöyristyttävää. Kuulostaa ihanan hempeältä. Opettele kiroamaan tai mene raksalle hommiin niin opit.

 12. Joku tuollainen 0,5 €/t on yhden tekevää, jos sen edestä tehtäisiin töitä. Olen vuosikausia / jo vuosikymmeniä seurannut tätä suomalaisten työskentelyhaluttomuutta työmailla. Tuottavuus on laskenut, kuin ”lehmän häntä”.
  Jos rakennuksillamme ei olisi ulkolaista, ahkeraa ja tunnollista työvoimaa käytettävissä, ei hommista tulisi yhtään mitään. Suomalaiset työn-tekijät moittivat ulkolaisia yhdestä ja toisesta asiasta aivan perusteettomasti. Suurimman ongelman toimittaessa ulkolaisen työvoiman kanssa tuottaa kokematon ja kielitaidoton työnjohto. On aivan itsestäänkin selvää, että ulkolaisella tyntekijällä on omat tapansa ja tottumuksensa suorittaa tehtävänsä. Jos taas työnjohto ei kykene syystä tai toisesta käymään heidän kanssaan läpi asioita ja valvomaan, että toteutus vastaa tarkalleen tavoiteltua, ei syy ole työntekijässä vaan työnjohdossa.
  Tiedän tarkalleen mistä puhun. Olen vetänyt isoja rakennushankkeita ulkomailla paikallisella, jopa useitakin kansallisuuksia käsittävällä työvoi-malla ilman vähimpiäkään ongelmia ja tuloksellisesti.

  1. Kyllä sää oot mainio trolli. Paskaa tursuaa niin että oikein lukijoidenkin näppäimistöllä haisee.
   Tai jos olet aito henkilö, niin ilmoitatko minkä rakennusliikkeen keskijohdossa/johdossa työskentelet niin me tavallisen tyhmät osataan pysyä erossa. Kun… osataan vaatia palkkaa tekemästämme työstä, emme ymmärrä työturvallisuudesta mitään, ja emme puhu venäjää/romaniaa/puolaa luonnostaan.

  2. Voi tsiisus,kyllä Suomessa puhutaan Suomea,ihan oikeesti.

 13. Lakerikenkä sedät ovat vieneet aina lisukkeet leivän päältä. Sanovat ettei pysty taikka ei ole varaa.

 14. Onpas perin huvittavaa lueskella kommunistien ininää, kuinka paha porvari kusee silmille ja polkee palkat.

  Totuus on kuitenkin arvon herrat, että todelliseen vastuuseen tai työn vaativuuteen nähden rakennusalan työntekijäporras on suhteettoman korkeasti palkattua. Verratessa alan keskipalkkoja minkä tahansa valmistavan teollisuuden palkkoihin on kohtuutonta puhua ”paskoista palkoista”. Naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin on tarpeetonta vertailua edes suorittaa.

  Menisitte sosialistit nauttimaan työn ilosta ja jättäisitte palkoista itkemisen niille, joilla on todellista aihetta siihen.

 15. Tuntipalkat on todella kovia jos huomioidaan paljonko niitä työtunteja tulee todellisuudessa. Väitän suomalaisen rakennusmiehen tuntimäärän olevan alle 7h/pv. Tullaan myöhässä ja lähdetään ajoissa. Kahvitauot on kahvitunteja.
  Mistäkö johtuu ? Työt teetetään nykyään aliurakoitsijoilla jolloin työntekijöillä ei ole omaa työnjohtoa työmaalla. Tilaisuus tekee varkaan eli työpäivää on helppo lyhentää. Jos narahtaa niin aina löytyy selvitys; ei pidetty taukoja, tultiin kuudeksi, tehtiin sisään viime viikolla…

 16. Työmaallani KTA työntekijöillä 20,26€/h kaikki tuntipalkalla.

 17. Täällä on näköjään työnantaja puoli vauhdissa. Oma palkka jää keskiarvosta 3€. Työmaalta löytyy myös ukrainalaisia, jotka on kunnon sluibailijoita.

 18. miettikääpäs vähän tulevaisuutta. ainakin lvis puolella nuorten määrä vähenee kokoajan. ei nuoria enään työkalujen heiluttelu kiinnosta, ja varsinkin jos siitä ei makseta kunnon palkkaa.korvataanko tuleva pula ulkomaalaisilla??
  lisäksi sunnuntai lisien ja pekkasten poistaminen ei lisää ainakaan työ motivaatiota.ja näin putkarina lisään lopuksi: tulkaapas inisijät kokeilemaan miltä tuntuu olla töissä 24 h putkeen esim kun talon paskaviemärit on niin lopussa että pitää vaihtaa heti… niin siitä pitää myös MAKSAA että ne vaihtuu

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat