Tilanne kiristyy rakennusalan lakossa – työnantajat julistivat laajan työsulun

Rakennusteollisuus RT:n toimialaliitot julistavat rakennusteollisuuteen kattavan työsulun 10. toukokuuta alkaen.

Tiedotteen mukaan sulku koskee liittoyhteisön kaikkien toimialojen jäsenyrityksiä. Sulku on työantapuolen mukaan puolustustoimenpide Rakennusliiton käynnistämille ja ilmoittamille lakoille.

Työsulkuun osallistuvat Talonrakennusteollisuuden, Rakennustuoteteollisuuden, Infran, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden, Pintaurakoitsijoiden, Kattoliiton sekä Lattian- ja seinänpäällysteliiton jäsenyritykset.

Työsulussa työnteko ja palkanmaksu keskeytetään.

Rakennustuoteteollisuudessa on tällä hetkellä meneillään Rakennusliiton 19. huhtikuuta aloittama ensimmäinen lakko, joka kohdistuu seitsemään betoniyritykseen.

Maanantaina Rakennusliitto ilmoitti uusista lakoista, jotka tulevat kestämään kesäkuulle saakka.

Rakennusteollisuus RT:n mukaan uusi lakkoryväs koskee useita merkittäviä yrityksiä niin rakennustuoteteollisuudesta, talotekniikasta, pintaurakoinnista kuin infrarakentamisestakin, mikä käytännössä vie myös talonrakentamisesta toimintaedellytykset.

”Järeä toimenpide”

Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus ja toimialaliittojen hallitukset päättivät työsulusta 25. huhtikuuta.

”Työsulku on järeä toimenpide, jonka ainoa tavoite on jouduttaa lakkoilun lopettamista ja sopimukseen pääsemistä. Rakennusliiton valitsema repaleisten lakkojen tie olisi pahimmillaan voinut pitkittää kriisiä syksyyn saakka ja aiheuttaa mittavia vahinkoja niin yrityksille kuin monille sivullisillekin”, Rakennusteollisuus RT ry:n hallituksen puheenjohtaja Harri Kailasalo sanoo tiedotteessa.

Sulun ulkopuolelle jäävät muutamat rakennustuoteteollisuuden prosessiteollisuuden jäsenyritykset sekä yhteiskunnalle elintärkeät toiminnot ja sellaiset toiminnot, jotka suuntautuvat muualle kuin rakennusteollisuuteen.

Raha hiertää neuvotteluissa

Kailasalon mukaan sulussa sen enempää kuin lakossakaan ei voita rahallisesti kukaan. Sen sijaan taloudelliset menetykset ovat huomattavia. Sulun vaikutukset lähentelevät arviolta 50 miljoonaa euroa päivässä.

”Haluamme minimoida työtaistelutoimien kokonaiskeston ja -vaikutukset. Toivomme pääsevämme Rakennusliiton kanssa rakentaviin keskusteluihin ja sopimaan yhteisestä ratkaisusta. Tällaista kriisiä ei rakennusalalle ole toivonut kukaan. Vielä voidaan välttää vakavammat vahingot.”

Pääasiallinen erimielisyyden aihe neuvotteluissa on ollut raha. Rakennusteollisuus RT on tarjonnut yleisen linjan mukaisia 1,6 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden sopimuskaudella molempina vuosina.

Rakennusliitto puolestaan vaatii 50 sentin korotusta tunnille kahtena vuonna. 50 senttiä alan perusansiosta eli 17,41 euron keskituntiansiosta tarkoittaisi 2,9 prosenttia vuodessa.

Otsikkoa muokattu klo 15.51.

Tätä artikkelia on kommentoitu 45 kertaa

45 vastausta artikkeliin “Tilanne kiristyy rakennusalan lakossa – työnantajat julistivat laajan työsulun”

 1. Kannattavan ja kasvavan alan suurin ongelma on se p:leen duunari joka haluaa lissää liksaa.

 2. RT:n tiedotteesta ei käy ilmi, keihin työsulkujulistus tarkalleen ottaen kohdistuu. Esimerkiksi viime talven työsulut hiihtokeskuksissa kohdistuivat vain tietyn ay-liikkeen jäseniin. Muut olivat töissä ja pyörittivät hiihtokeskuksia. Onko tuossa työsulussa kyse tietyn liiton jäseniin kohdistuvasta työsulusta, vai siitä, että kaikki tiettyyn työehtosopimukseen liittyvät työt julistetaan työsulkuun?

  Ilmeisesti työsulkuja ei voi asettaa koko firman kattavaksi, eli koskemaan myös niitä työntekijöitä, jotka ovat eri työehtosopimusten piirissä, mikäli näiden työehtosopimus on normaalisti voimassa. Eli vaikkapa toimistohenkilöstö voi pysyä työsuluista huolimatta työssään, jos ovat eri työehtosopimuksen piirissä. Onko tuo työsulku-uhka asetettu koskemaan vain ay-liikkeen jäseniä vai myös muitakin saman työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä?

  1. RT:n yrityksissä ja työmailla työskenteleviin rakennusliiton jäseniin kohdistuu työsulku. Epäsuorasti tietenkin aliurakoitsijat ja muutkin yhteistyökumppanit kärsivät, mutta suoraan rakennusliiton jäsenet. Teoriassa lakko, tai työsulku voi aiheuttaa muillekin osapuolille tilanteita, ettei työtä ole tarjolla ja siten vaikutus voi levitä samassa yrityksessä muihinkin, mutta yleensä syyttömien ei anneta kärsiä.

   Ikävä kyllä, on varmaan yrityksiä ja henkilöitä, joiden taloudellinen tilanne voi olla sellainen, ettei se kestä tätä pelleilyä. Taistelu on kuitenkin lähes poikkeuksetta aina sellainen toimi, jossa syntyy uhreja.

   1. Työsulun alkamisaikaa on siirretty päivällä eteenpäin 10.5.2018 päivään, jotta laissa lukeva vaatimus ilmoittamisesta vähintään 14 vuorokautta ennen työsulun alkamista täyttyisi. Alunperin työsulun ilmoitettiin alkavan 9.5.2018, mutta ilmoitus työsulusta jätettiin liian myöhään, jotta työsulku olisi voinut lain mukaan silloin vielä alkaa, joten päivämäärää on jouduttu päivittämään. Siitä on nyt annettu täsmennys, että työsulku koskee vain Rakennusliiton jäseniä.

 3. Hyvä, työsulku liitossa olevia vastaan! Virosta saa aliurakoitsijat hommiin siksi aikaa.

  1. Huhujen mukaan, rakennusliito, seisauttaa koko maan kesäkuun 21 lähtien, lakko kestää vuoden loppuun, sovitteluja ei järjestetää ennen, kun työnantajanpuoli lopettaa sulun, saa nähdä miten käy.

   1. Perus kommunistinen asenne. Kuvitellaan että kärsijä on joku muu, niin ihan sama. Todellisuudessa kärsijöitä on paljon ja juuri etunenässä ne lakkoilevat ja yhteiskuntasopua puukottavat omaneduntavoittelijat.

    1. Jos yritykset jakaa älyttömiä osinkoja ja hallitus jakaa sopeutumiseläkettä niin köyhä työläinen muuttuu kommunistiksi, tai ihan miten sitä haluaa kutsua. Hallitus voisi katsoa myös peiliin, inflaation taso nousee jatkuvasti, miksi? Sen takia, että palkkoja nostetaan? Ei, vaan sen takia, että verotus ja hinnat nousee, esim polttoaine on noussut aika rutkasti, palkat tulevat nousujen perässä.
     Palkkoja on pakko nostaa, että köyhyys ei iske köyhimpiin.
     Jos joku pätee täällä ulkopuolisella työvoimalla, niin ei siinäkään mitään järkeä ole, puolalaiset etunenässä saa palkan Suomesta, mutta rahat viedään kotimaahan, ei suomeen mitään jätetä, Tämä menee aina pahemmaksi, koska Suomalaiset istuu kortistossa ja valtion taakka kasvaa (Verotus kovenee).

     1. Työnantajaa edustavat juurettomat kosmopoliitit vaan eivät välitä tipan vertaa suomesta tai suomen tulevaisuudesta. Heidän kannaltaan on vain parempi jos joka maailman pikkukiinalainen voidaan kilpailuttaa suomalaista duunaria vastaan. Jos suomi hajoaa yhteiskuntana niin voivoi, johtajilla kyllä on omat aidatut asuinalueensa.

     2. Jaetaanko rakennusalalla älyttömiä osinkoja? Ei taida montaa hyvää tulosta tekevää yritystä olla. Ja mitä inflaatioon tulee niin ei taida olla suomen tekemisistä kiinni.

 4. Maalari Nyt pitäisi kummankin osapuolen välttää ylilyöntejä istua pöytään niin pitkäksi aikaa että järkevä ratkaisu syntyy osa puolten vaatimukset pitäisi olla julkisia jotta ihmiset voisivat itse omilla aivoillaan päättää lakkoilustaan on huhuja kikystä lomarahojen leikkauksista ties mistä perkele kehen tässä enää uskoo asiat julkisiksi!

 5. Ikävä kyllä asioiden julkistaminen ei taida kovinkaan usein olla kummankaan osapuolen etu

 6. Tapio Kari hesarissa ” kovapalkkaiset rakennusmiet” Hieman harkintää höpinään.

 7. Älkää nyt pilatko hyvää nousua taas näillä p….n lakoilla.
  Kommunistihommaa, lakot seis ja töihin.

   1. Tuo idea suhdanteen mukaisista hyödyistä on mainio idea, varsinkin jos se toimii molempiin suuntiin. Ikävä kyllä nämä ideat ovat kuitenkin vain yhdensuuntaisia ja juuri siksi olemme aina ongelmissa.

   2. Ja väistämättä tulevaisuudessa ilmenevän laskusuhdanteen mukaiset haitat voidaan myös laittaa työntekijöille?

    1. Kyllähän ne työntekijöille laitetaankin lomautusten ja YT neuvotteluiden kautta

     1. Ja noususuhdanteessa hyödyt työntekijöille on otettu huomioon uusina rekrytointeina. Koko hommassahan on kyse palkasta. Noususuhdanne = palkka ylös, laskusuhdanne = palkka alas.

 8. Kyllä käytännön palkat ovat niin kaukana ”kovapalkkaisesta”, että korkea aika saada pohjapalkat ylös. Soditaan nyt sitten kun johtajat haluaa kaikki rahat vain omiin taskuihin duunarin selkänahasta.

 9. Sulun aikana kannattaa mennä Viroon töihin, saa vähemmän rahaa, mutta annetaan firmojen mennä konkkaan, uusia tulijoita on varmasti, valtion menetykset rajuja.
  50 miljoona ei riitä päivässä mihinkään.

 10. Konevuokraaja kiittää.
  Vuokrat juoksee työsulunkin aikana.

 11. Tämä kertoo työnantajien ylimielisestä asenteesta – ei ole halukas neuvottelemaan asiassa jossa on toisena vastapuolena. Nousukasmaista puuhaa…

  1. Nimetön ei taida olla samalla sivulla. Rakennusliittohan nuo vaateet on esitellyt ja kieltäytynyt neuvottelusta. Kaiken lisäksi solvaavat, haukkuvat ja uhkailevat vielä omia jäseniä. Liiton herroilla on todellisuuden taju karannut ja yrittävät rahastaa hinnalla millä hyvänsä, mutta tällä kertaa kiristys ei mennytkään läpi. Toivotaan että liiton nousukkaat nöyrtyvät vielä oikeasti ja nöyrästi neuvottelemaan, jotta saadaan tämä naurettavuus loppumaan.

   1. Ruskon betoni on jo pulassa, ihan muutaman lakkopäivän takia, ja työnantajanpuoli laitta lisää kapulaita rattaisiin, hieno homma.
    Kyllä Suomessa osataan.

  2. Samaa voi sanoa ay liikkeestä ja työntekijöistä. Mutta ketkä ne tätä touhua rahoittaa. Ei ainakaan ammattiliitot.

 12. Rakennusliitto lähtenyt agressiivissa korotusvaateilla. Markkinat ovat erityisen hyvät työtaisteluiden onnistumiseen eli vahingon maksimoimiseen.
  Puolen euron korotus on erittäin iso korotus suhteessa muiden alojen palkkaratkaisuihin. Mielestäni rakennusalalla työntekijöiden palkat on jo erittäin hyviä työn vaativuuteen nähden ja urakkatyöllä pääsee osaamisella/taidolla leiville. Lomarahatkin lienee parhaat mitä kellään on.

  1. Tuntipalkat on surkeat.. työnantaja ei paljon palkkoja nosta vaikka pyytäisi kuinka… jos nyt ei saada kunnon korotuksia niin kohta naapurimaasta tulee rakentajat ja laatu on huonoa

 13. En tiedä olenko tehnyt väärässä seurassa urani PK-seudulla, mutta keskimääräinen KTA omilla urakkaporukoilla oli 29..35€ vaihteluväliltä.
  YIT:llä jopa tuntipalkoissa puhuttiin yli 20€ summista kokeneilla kirvesmiehillä.
  Toki aina ei ole urakkaa, ja suurin osa oli todella rautaisia ammattilaisia näistä isojen talojen omista miehistä.

  Taas jos mennään sen surkeimman uuvatin mukaan niin koko sakki kärsii.
  Rakennusalalle ei moneen tehtävään haluta, sinne ajaudutaan..

  Kaikin puolin negatiivinen juttu koko lakko ja työsulku. Varmasti ei paranna ylä- ja alakerran koppien välejä työmailla mikäli liitto huseraa agiteeraamassa kuten entisinä aikoina.

  1. Ollaan ilmeisesti oltu samoissa porukoissa. Yleensä urakkaporukoille on pitänyt välihommat maksaa ulosmaksulla 22 – 25 € ja urakoissa tänä päivänä KTA:t 30-40€/h. Ja jos näyttää että menee alle 30€ niin kieltäydytään ja sanotaan ettei sillä oikein pärjää… Ja mitä tulee urakointiin niin mielestäni se ei edes ole mitään urakointia, täysin riskitöntä eikä se tekeminen muutenkaan niinkään normaalista poikkeavalta näytä. Tunti hommissa vaan laiskotellaan niin ettei meinaa työkalut pysyä käsissä. Tosin koskee lähinnä PKS:a.

 14. ”Jaetaan isoja osinkoja”. Perusta itse firma ja tee se työn ilosta, PELLE!! Jokainen yritys tekee työtä rahasta, samoin jokainen duunari. Joka riskin ottaa, se korjaa mahdolliset voitot. Ruikuttaa, mene töihin!!!

  1. Ihan samanlaista toimintaa Etelä-Karjalassakin. Tuo urakkatyö käsite on ihan naurettava.

 15. Jos urakan KTA:t huitelee raksoilla 30-40€ välissä, niin kyllä siellä väkisin joku on köyhyysloukussa, jos alan keskituntiansio on 17,41€ Tiedossa on, että monilla tuotepuolen tehtailla ansiot huitelee 10-12€ välissä.

 16. Ruotsista mallia, siellä osataan neuvotella . lakot vain 10% suomen lakoista

 17. Kannattaa kyllä lakkoilla eihän rakennuspuolella muutenkaan oikein hommia ole ollut. Tää on sitä kestävän kehityksen aatelia…… lakkoa vaan kun kerrankin rakennuksilla olisi töitä. Viron poika ei lakkoile.

 18. Työnantajaosapuoli narisee mediassa kuinka huonosti menee kun pitäs todella taloudellisessa kurimuksessa ja orjuutuksessa eläville duunareille maksaa palkankorotuksia. Lisäksi nuo keskiansiot mitä kaivellaan ei pidä paikkaansa! Todellisuudessa rakennusallalla keskipalkka ei ole lähemmäs kahtakymppiä tunnilta vaan lähempänä kymppiä. 14-15 e tietämillä. Kaiken muun väittäminen on tilastojen vääristämistä tavalla tai toisella.

 19. Sovittelija irtisanoutui välittömästi RAKENNUSJÄTKIEN neuvotteluista.

 20. Rakentajat pyörii pölyssä ja paskassa + hajottaa paikat ja kun puhutaan palkankorotulsesta on se muka aivan luokatonta. Samalla kansanedustajien palkka nousee 3.2 % ja varmaan saavat vielä uudet torkkupeitot.

 21. Lisätään tuoteteollisuudessa maahantuontia, koska Suomessa rakennustuotteiden teko on kallista. Siirretään betoni- ja elementtitehtaat Baltiaan. Robotit voivat hoitaa suuren osan yksinkertaisesta työstä. Ulkoistetaan logistiikka. Olisiko tässä hyvä 5-vuotis suunnitelma, jolla rakennustuoteyritykset maksimoivat voittonsa? Kyllä ne yrityksen kokonaispalkkakulut pienenee ja kilpailukyky paranee kun laitetaan suurin osa porukasta pihalle ja tehdään työt muualla.

  1. Ulkoistetaan kaikki vastuu kaikesta rakennustuoteteollisuudelle ja lisätään maksuaikoja 6kk niin työmaat eivät tarvitse enään ollenkaan omaa rahaa rakentamiseen.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat