Antti Kellokoski vaihtoi metallitehtaan rakennusarkkitehdin hommiin – valmistuville riittää nyt töitä

Rakennusarkkitehtikoulutus käynnistyi uudelleen vuonna 2014.

Antti Kellokoski valmistuu rakennusarkkitehdiksi. Hän työskentelee Rambollilla Tampereella. Kuva: Petri Kivinen

Ensimmäiset uudet rakennusarkkitehdit valmistuvat tänä keväänä. Aihio Arkkitehtien toimitusjohtaja Timo Meurosen mukaan kuumentuneeseen työmarkkinatilanteeseen.

”Suunnittelualalla voidaan puhua työvoimapulasta. Olemme palkanneet kolme nyt valmistuvaa rakennusarkkitehtia.”

Aihio Arkkitehdit on iso toimija, joten hankekootkin ovat suuria, kerrostalokohteista Tampereen Kansi ja areenaan. Pääsääntöisesti työtä tehdään ryhmissä, joihin kuuluu arkkitehtejä, rakennusarkkitehtejä ja suunnitteluassistentteja.

”Suunnittelualalla voidaan puhua työvoimapulasta.”

Meurosen mukaan rakennusarkkitehti voi integroitua monipuolisiin työtehtäviin tai esimerkiksi erikoistua vaikkapa tietomallikoordinaattoriksi. Hänestä ihmisen urapolku on kiinni enemmän asenteesta, kunnianhimosta ja työhistoriasta kuin koulutuksesta.

”Toki pitää muistaa hankkeiden vaatimustason tuoma koulutusvaade.”

Ramboll on kiinnostunut

Rambollin Rakennetekniikan yksikössä Tampereella työskentelee yksi rakennusarkkitehti, joka valmistuu tänä keväänä. Yksikön päällikkö Inari Weijo kertoo, että hän osallistuu kohteiden arkkitehtisuunnittelun työtehtäviin siinä missä muutkin suunnittelijat. Hänen aikaisempi suunnittelukokemuksensa ja koulutuksensa antoivat hyvät lähtökohdat työhön.

Skanska toivoo kokemusta työmaalta

Skanskalla työskentelee yksi rakennusarkkitehti, Skanska Kodeissa asiakasvastaavana.

Asuntoprojektikehityksestä vastaava toimialajohtaja Jukka Hörkkö linjaa, että olisi hyvin mahdollista palkata tuon koulutuksen omaavia henkilöitä töihin esimerkiksi tuotantoinsinööreiksi talonrakennuspuolelle.

”Rakennusarkkitehdit sopisivat toki muihinkin tehtäviin. Henkilöllä pitäisi tosin mieluiten olla työmaakokemusta.”

”Ajatuksena on jatkossakin palkata rakennusarkkitehtejä Tampereen ammattikorkeakoulun valmistuvista. Mielestämme heillä on hyvät valmiudet suunnittelutyöhön.”

Valmistumassa oleva Antti Kellokoski on työskennellyt Rambollilla tammikuusta. Iältään 38-vuotiaalla miehellä on jo yksi ura takanaan, sillä hän työskenteli 15 vuotta metallitehtaassa.

”Metallialan näkymät eivät olleet kovin hyvät, sillä alalla tehdään paljon alihankintaa Baltian maista. Olen koko ikäni haaveillut rakennussuunnittelusta. Kun kuulin, että koulutus käynnistyy uudelleen, päätin hakea.”

Rambollin riveissä Tampereella työskentelee myös toinen rakennusarkkitehti. Hänellä on jo 20 vuoden työkokemus takanaan. Weijon mukaan hän toimii projekteissa pääsuunnittelijana tai vastaavana arkkitehtisuunnittelijana.

”Hän on suunnitellut muun muassa Tampereen kalliopuhdistamohanketta ja osallistunut hankkeen kaavoitukseen. Lisäksi työn alla on ollut monenlaisia monialahankkeita talon sisäisissä suunnitteluryhmissä”, Weijo sanoo.

Swecossa korostuu tiimi

Myös Swecolla työskentelee rakennusarkkitehtejä. Heitä on muun muassa Asiantuntijapalvelut-toimialalla, jonka johtaja Jaakko Yli-Säntti kertoo, että noin 10 hengen arkkitehtisuunnitteluryhmästä yli puolet omaa rakennusarkkitehtitaustan.

”He työskentelevät pääsuunnittelijoina tai rakennussuunnittelijoina taloyhtiöiden korjaushankkeissa, kuten putki- ja julkisivuremonteissa. Myös lisärakentamisessa.”

”Ajatuksena on jatkossakin palkata rakennusarkkitehtejä Tampereen ammattikorkeakoulun valmistuvista.”

Yli-Säntin mukaan tällaisissa hankkeissa tyydytys tulee myös muualta kuin esteettisistä arvoista, joten rakennusarkkitehdin käytännönläheisempi koulutus sopii niihin hyvin.

”Meille on hyvin tärkeää tiimityöskentely ja yhdessä tekemisen meininki. Ryhmässä on paljon insinöörejä, joten heidän kanssaan työskentelyn ja teknisten asioiden pitää kiinnostaa.”

Sweco Asiantuntijapalveluissa työskentelee kaksi opiskeluvaiheessa olevaa rakennusarkkitehtiä. ”Näemme, että tulevaisuudessa meillä on lisärekrytointitarvetta. He ovat meille tärkeä ryhmä.”

Otsikkoa muokattu klo 13.45.

Otsikkoa muokattu klo 14.51.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Antti Kellokoski vaihtoi metallitehtaan rakennusarkkitehdin hommiin – valmistuville riittää nyt töitä”

Vastaa