Kokeile kuukausi maksutta

Välitilinpäätös: Älä liimaa muovimattoa suoraan betonin päälle

Tampereen teknillisen yliopiston viime keväänä alkanut muovimattotutkimus valmistuu syksyllä, mutta joitakin välituloksia on jo tiedossa.

Kosteusmittauksin todennetut betonin kuivumisajat voivat olla jopa 3-4 kertaa pidempiä kuin kirjallisuudessa esitetyllä laskentakaavalla saadut kuivumisajat. Kuvituskuva. Kuva: Anne Kurki

Rakennustekniikan laboratoriossa tehtävässä laajassa ja alan teollisuuden maksamassa tutkimuksessa selvitetään muovipäällysteisten lattioiden kosteusvauriomekanismeja.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Välitilinpäätös: Älä liimaa muovimattoa suoraan betonin päälle”

  1. Lattiabetonihan kuivuu 1 cm/ viikko. Vielä tänä päivänäkin kuulee tuota väitettä mm. urakoitsijapalavereissa. Pahinta on kun kaikki nyökyttelee vieressä tilaajan valvojaa myöten. Kuivumiseen vaikuttaa niin moni asia. Maanvaraisissa valun alla oleva eristetyyppi (EPS-, vai Finnfoam) vaikuttaa. Välipohjissa vaikuttaa pääseekö valu kuivumaan yhteen vai kahteen suuntaan (pelkästään ylös vai sekä ylös-, ja alaspäin). Hiotaanko lattia ”auki” heti jälkihoidon jälkeen. Tietysti betonin vesi-sementtisuhdekin vaikuttaa asiaan -> mitä pienempi w/c sen parempi. Tosin nykyään on totuttu ns. löysään kuraan jotta massa tulee myös pumpun läpi paremmin ja letkumiehen on helpompi heilutella kun voidaan käyttää ohuempaa = kevyempää letkua. Kaikkein tärkein asia on huolehtia kuivumisolosuhteista. Ideaali lämpötila on + 20c ja kosteus 50% johon tulisi pyrkiä (vaikkei täysin päästäkään) lämmittimin/ kosteudenpoistajin kaikissa kohteissa missä lattioita valetaan. Kuinka kauan kestää betonin kosteuden saaminen 100% -> 90 %:iin jos kosteus ympäröivässä (vaikka avoin holvi) tilassa on 95 % esim. syksyisin matalapainekausina? Kestää muuten koko syksyn että saa edes 97 %:iin betonin kosteuden. Lisäksi tulisi huolehtia että jälkihoidon jälkeen ei valu pääsisi kastumaan missään vaiheessa koska vesi imeytyy lattiaan kuin sieni ja kuivumisaika kasvaa jälleen huomattavasti.

  2. JJa kuka perkele se keksi että liimataan suoraan betonin päälle ? Mistä vastuuttomuus kumpuaa= ammattitaidoton johto ja/tai ahneus.

  3. Ennemminkin suunnittelun tietämättömyyttä/ laitetaan silmät kiinni ja toivotaan ettei kukaan syytä meitä

Viimeisimmät näkökulmat