Rakennustekniikan laboratoriossa tehtävässä laajassa ja alan teollisuuden maksamassa tutkimuksessa selvitetään muovipäällysteisten lattioiden kosteusvauriomekanismeja.
Rakennuslehden tietojen mukaan ensimmäiset koekappaleista saadut tulokset kertoivat, että muovimattoa ei saa liimata suoraan betonipinnan päälle. Tulokset ovat samansuuntaiset kuin Ruotsissakin. Siellä suora liimaus on jo kielletty tai on käytettävä alkalinkestäviä liimoja.
Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa
3 vastausta artikkeliin “Välitilinpäätös: Älä liimaa muovimattoa suoraan betonin päälle”
Lattiabetonihan kuivuu 1 cm/ viikko. Vielä tänä päivänäkin kuulee tuota väitettä mm. urakoitsijapalavereissa. Pahinta on kun kaikki nyökyttelee vieressä tilaajan valvojaa myöten. Kuivumiseen vaikuttaa niin moni asia. Maanvaraisissa valun alla oleva eristetyyppi (EPS-, vai Finnfoam) vaikuttaa. Välipohjissa vaikuttaa pääseekö valu kuivumaan yhteen vai kahteen suuntaan (pelkästään ylös vai sekä ylös-, ja alaspäin). Hiotaanko lattia ”auki” heti jälkihoidon jälkeen. Tietysti betonin vesi-sementtisuhdekin vaikuttaa asiaan -> mitä pienempi w/c sen parempi. Tosin nykyään on totuttu ns. löysään kuraan jotta massa tulee myös pumpun läpi paremmin ja letkumiehen on helpompi heilutella kun voidaan käyttää ohuempaa = kevyempää letkua. Kaikkein tärkein asia on huolehtia kuivumisolosuhteista. Ideaali lämpötila on + 20c ja kosteus 50% johon tulisi pyrkiä (vaikkei täysin päästäkään) lämmittimin/ kosteudenpoistajin kaikissa kohteissa missä lattioita valetaan. Kuinka kauan kestää betonin kosteuden saaminen 100% -> 90 %:iin jos kosteus ympäröivässä (vaikka avoin holvi) tilassa on 95 % esim. syksyisin matalapainekausina? Kestää muuten koko syksyn että saa edes 97 %:iin betonin kosteuden. Lisäksi tulisi huolehtia että jälkihoidon jälkeen ei valu pääsisi kastumaan missään vaiheessa koska vesi imeytyy lattiaan kuin sieni ja kuivumisaika kasvaa jälleen huomattavasti.
JJa kuka perkele se keksi että liimataan suoraan betonin päälle ? Mistä vastuuttomuus kumpuaa= ammattitaidoton johto ja/tai ahneus.
Ennemminkin suunnittelun tietämättömyyttä/ laitetaan silmät kiinni ja toivotaan ettei kukaan syytä meitä