Kokeile kuukausi maksutta

Euroconstruct ennustaa Suomen asuntorakentamisen jäähtyvän nopeammin kuin RT

Euroconstructin uuden ennusteen mukaan Suomessa alkaa tänä vuonna 39 500 asunnon, ensi vuonna 35 500 asunnon ja vuonna 2020 vain 32 500 asunnon rakentaminen.

Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen ei odota asuntoaloitusten hiljenevän kesän jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Rakennusteollisuus RT:n uusimmassa ennusteessa luvut tälle ja ensi vuodelle ovat selvästi korkeammat: 44 000 ja 40 000 asuntoaloitusta.

”Euroconstructin ennuste ennakoi vilkkaana käyvän asuntorakentamisen hiipuvan selvästi. Tämän vuoden maaliskuussa aloituksien vuositaso oli noin 46000. Jos Euroconstructin vuoden 2019 ennuste toteutuisi, tämän hetken tasosta tultaisiin alas 23 prosenttia. En näe näin jyrkkää pudotusta ensi vuonna, sillä perusajurit kaupungistuminen, matalat korot sekä hyvänä jatkuva talouskasvu ja työllisyys pitävät yllä aktiviteettia. Aloitukset laskevat, mutta edellä mainittujen tekijöiden vuoksi vain 40000:een vuonna 2019”, RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Hän arvioi, että Euroconstructin ennuste voisi toteutua tapauksessa, jossa asuntorakentamisen kannalta alkaisi kuulua selvästi huolestuneempia viestejä. Maailmantalouden epävarmuudet, kuten kauppasota, Italian eurosta eroaminen ja Ruotsin asuntomarkkinoiden ongelmat voisivat heijastua Suomeenkin voimakkaasti.

”Näen, että kesälomien jälkeen tilanne voi olla toinen, jos nämä kaikki kehittyvät epäsuotuisasti kesän aikana. Silloin korkealla oleva asuntotuotanto laskisi meilläkin ripeästi. Mutta tässä vaiheessa on parempi lähteä ajatuksesta, että rakentaminen vetää myös syksyllä, sillä talouden peruskuva on yhä myönteinen.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Euroconstruct ennustaa Suomen asuntorakentamisen jäähtyvän nopeammin kuin RT”

  1. Oma vaikutelmani on myös se, että ensi vuonna asuntoaloitukset jatkuvat todennäköisesti aktiivisina, ellei maailmantaloudessa tapahdu mitään olennaista. Siihen ajaa mm. rakennusalan kasvanut työvoima. Nyt on ehkä enemmän rakennuttajia ja suunnittelijoita asuntotuotannon parissa kuin koskaan ennen toisen maailmansodan jälkeen. Kilpailu on kasvanut huomattavasti, ja yhä useampi alalla on itse jonkinlaisia yrittäjiä, ja vastuussa siten jatkotöiden löytämisestä itse. Jos edellinen projekti päättyy, moni hankkii tai luo nyt uuden jatkoprojektin.

    Kasvua ajavat myös mm. asuntorahastot ja asuntosijoitusyhtiöt, joista vain pieni osa jakaa tuottonsa täysimääräisesti ulos. Suurin osa sijoittaa tuottojaan uusiin asuntokohteisiin. Ne joutuvat jatkuvasti sijoittamaan vuokratulonsa, asuntojen myyntitulonsa sekä uusmerkinnöistä tulevat tulonsa uusiin kohteisiin. Esimerkiksi Kojamon listauksen yhteydessä keräämä 150 miljoonan euron uusi asuntosijoituspotti näkyy väistämättä jotenkin asuntomarkkinoilla. Jos yhtiö käyttää sen esimerkiksi 50 %:n velkavivulla, on markkinoilla pelkästään sen takia nyt 300 miljoonaa euroa lisää pääomaa asuntosijoituksia varten. Jo pelkästään se, että Kojamon täytyy johonkin listautumisen yhteydessä keräämänsä lisävarat työntää, luo asuntomarkkinoille lähitulevaisuudessa lisäkysyntää ehkä noin 2000 asunnon verran (asuntojen tarkka määrä riippuu mm. asuntojen koosta ja sijainnista).

  2. Tota erittäin hyvin sanottu. Markkina vetää niin kauan kuin rahaa virtaa enemmän sisään kuin ulos. Mikään ei viittaa rahoituksen vähemiseen. Asunto- ja tonttirahastot kasvaa vain. Markkinasta ei ole likviditeetti ihan äkkiä loppumassa. Vielä kun jokainen perus-Penakin ostaa pari sijoitusasuntoa, niin rakennetaan hymyssä suin, lisää vain. Korot ei tule muuttumaan vuosikymmeniin, vaikka mitä niiden noususta väriteltäisiin.
    Nautitaan nolla koroista ja hyvästä likviditeetistä eikä olla pessimisteinä kitisemässä koko ajan.

  3. Suomalaista suhtautumista. Hetken kun menee hyvin niin aletaan jo maalailla uhkakuvia taivaanrantaan. Antaa mennä vaan kun vetää

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat