Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki on valmis rahoittamaan uutta supermuseota ”suurella summalla”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori – Ehtona toteutuksen kunnianhimoisuus

Vapaavuori ei suosi kumpaakaan mahdollisista sijoitusvaihtoehdoista.

Uutta design- ja arkkitehtuurimuseota on ehdotettu rakennettavaksi Hietalahdenrantaan. Kuva: Sami Kero / HS

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori varautuu siihen, että Helsinki osallistuu uuden Arkkitehtuuri- ja Designmuseon rakentamiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tiistaina selvityksen museoiden yhdistämisestä ja uuden museorakennuksen toteuttamisesta.

”Helsingiltä on tässä asiassa helpompaa saada iso summa kuin pieni summa. Jos museot yhdistämällä luodaan aidosti uudenlainen, kansainvälisesti kiinnostava ja Helsinkiä hyödyttävä hanke, on selvää, että Helsinki on mukana”, Vapaavuori sanoo.

Jos kuitenkin lopputulos on vaatimaton museomuunnelma, sen merkitys Helsingille on vähäinen eikä rahoitusinto ole kummoinen.

”Hankkeesta pitäisi nyt käydä julkista keskustelua”

Vapaavuori tähdentää, että molemmat museot ovat valtion museoita. Sen vuoksi Helsinkiä ei kiinnosta osallistua museon ylläpitokustannuksiin. Seinien rakentaminen on kertainvestointi, johon pormestari voisi kuvitella kaupungin ryhtyvän.

Helsingin kaupunginvaltuustossa museoinvestointi todennäköisesti jakaa mielipiteitä, ja siksi Vapaavuoren kannanotolla on merkitystä.

”Jos museot yhdistämällä luodaan aidosti uudenlainen, kansainvälisesti kiinnostava ja Helsinkiä hyödyttävä hanke, on selvää, että Helsinki on mukana.”

Hän ei liputa kummankaan selvityksessä mainitun rakennuspaikan puolesta. Raportissa on soviteltu uutta museota joko Etelärantaan tai sitten Hietalahdenrantaan.

”Hankkeesta pitäisi nyt käydä julkista keskustelua eikä sitä edistä, jos pormestari ilmoittaa, mikä on hänelle mieluisin vaihtoehto.”

Ehdotukset ovat suosituksia

Opetusministeriön työryhmän ehdotukset ovat suosituksia. Mahdollisesta museoiden yhdistämisestä ja uuden museon rakentamisesta päätetään erikseen.

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon toiminnan uudistamista on suunniteltu kauan.

Maaliskuussa asetettua selvitystyöryhmää johti toimitusjohtaja Tuomas Auvinen. Hankeryhmän muut jäsenet ovat strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs.

Selvityksen mukaan Suomi tarvitsee uuden ja korkeatasoisen arkkitehtuuri- ja designmuseon. Selvittäjät uskovat, että museokokonaisuuden kehittämiselle on vahva pohja Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmissa. Myös aihepiirin kysyntään uskotaan.

Nykyiset museot ovat liian pitkään joutuneet sopeutumaan tiloihin, joita ei ole tehty museokäyttöön. Lisäksi suomalaisen arkkitehtuurin esittelyssä museorakennuksella itsellään on tärkeä asema, selvityksessä kirjoitetaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Helsinki on valmis rahoittamaan uutta supermuseota ”suurella summalla”, sanoo pormestari Jan Vapaavuori – Ehtona toteutuksen kunnianhimoisuus”

  1. Koska tällaiseen Suomi-museoon on turha odottaa ulkomaalaisten arkkitehtien mukaanottoa, niin ehdoton ei. Ei mitään järkeä päästää suomalaisia piirtämään mitään uutta laatikkoa pilaamaan taas yhtä Helsingin rannoista. Aikoinaanhan pressanlinnan eteen piti tulla joku tällainen museo ja sen kilpailun voitti ostarilaatikon näköinen tekele. Onneksi rahat loppui. Pitäisi muutenkin ymmärtää, ettei turistin kohteliaisuudet jostain suomalaisista design-kipoista kaupoissa tarkoita sitä että he maksaisivat niiden näkemisestä. Eikä se että turistit ajetaan busseilla katsomaan jotain Aallon laatikkoa, ja he eivät sitä hauku pystyyn, tarkoita että he olisivat itse valinneet tulla katsomaan sitä mitä heille turistibussin reittillä näytetään.

  2. Vaikka Eteläsatamalle pitääkin pikaisesti tehdä jotain vuosikymmenien vatvomisen sijaan, niin mielestäni olisi hyvä, jos merkittäviä rakennuksia ja ”jotain näkemisen arvoista” olisi kaupungissa laajemmalla alueella kuin hyvin rajatulla Suomenlinna-Senaatintori välisellä akselilla. Helsingin vähäiset kauniit alueet ja rakennukset sijaitsevat laajamittaisesti eteläisessä kantakaupungissa, mutta valitettavan harva turisti eksyy paljoa Esplanadia etelämmäksi, sillä turistikartatkaan eivät em. syistä ymmärrettävästi etelän suuntaan neuvo.

    Miksi ei paikaksi voisi sopia myös esimerkiksi Hernesaaren kärki, joka toki vaatisi osayleiskaavaan muutoksia. Kyseessä on kuitenkin Helsingin kantakaupungin eteläisin kohta, ja se pitäisi huomioida jollakin tavalla. Museoon sopisi tuolla paikalla myös sisällyttää jonkinlainen Suomi-Viro-yhteys. Myös esimerkiksi Sompasaari tarjoaisi arvokkaan paikan meren äärellä. Hietalahdenranta ei telakan viereisen tunkkaisen lahden perukkana ole kovinkaan arvokas paikka.

    Olisi myös harmi, jos näkymä Saksalaisen kirkon pohjoispuolella sijaitsevien Etelärannan näteimpien rakennusten suuntaan peittyisi uuden museon taakse, jolloin niitä ei enää esim. Suomenlinnan lautoilta näkisi. Etelärannassa kun on aivan liian monta kymmentä metriä monotonista Hotelli Palacea, jolle ei toivoisi yhtään lisää painoarvoa maisemassa.

  3. Paras paikka uudelle museolle on Helenin hiilikasaröykkiöltä, Sörnäisten rantatieltä, vapautuva kaunis merenranta-alue Hakaniemen kupeessa.
    Tonttihan vapautettiin moskeijahömpästä vai miten se rehellisesti sanottuna meneekään?Vai eikö sittenkään vapautunut?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat