Kokeile kuukausi maksutta

Tässä ovat Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen uudet hinnat – Vuokrat jopa 40 prosenttia vapaita markkinoita halvempia

Kaupungin vuokra-asunnoissa asuva säästää parhaimmillaan jopa 40 prosenttia asumiskustannuksissa.

Myllypurolaisia Hekan vanhemman tuotannon vuokra-asuntoja. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Pelätyn uuden vuokrantasauksen aiheuttamat korotukset ovat jäämässä vähäisiksi Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiön Hekan yli 48 000 vuokra-asunnossa. Vuokrat nousevat keskimäärin 0,67 prosenttia ensi vuoden alusta, jos yhtiön hallitus hyväksyy tasausesityksen lokakuun alussa.

Vuokra on nousemassa lähes puolessa Hekan vuokrataloista mutta laskee melkein yhtä monessa vuokratalossa. Vuokra pysyy ennallaan 30 kohteessa, jossa on yksi tai useampia vuokrataloja.

Ensimmäistä kertaa vuokrat voivat laskea kymmeniä senttejä neliöltä, jopa lähes 80 senttiä, kuten Kukkaniityntie 25:ssa Myllypurossa. Alennus määräytyy asuntojen käyttöarvon mukaan eli jos varustetaso on vain tyydyttävä eikä sijaintikaan ole parhaasta päästä.

Suurimmat korotukset korjattujen talojen asukkaille

Suurimpia korotuksia taas on tiedossa äskettäin peruskorjattujen talojen asukkaille.

Myllypuron Myllymatkantie 6:n vuokralaisille on tulossa yli 1,3 euroa neliöltä korotusta, koska täydellinen peruskorjaus valmistuu tämän vuoden lopulla. Silti neliövuokra jää vain 10,65 euroon. Myllypuron alueella markkinavuokra on 18,3 euroa neliöltä eli asukkaiden vuokrasäästö on yli 40 prosenttia.

Myös Haagassa Hekan vuokralaiset maksavat puolueettoman KTI Kiinteistötieto oy:n selvityksen mukaan yli 40 prosenttia halvempaa neliövuokraa verrattuna esimerkiksi asuntosijoitus- ja pörssiyhtiöiden perimiin vuokriin. Lähes yhtä suuret erot löytyvät Kumpulasta, Roihuvuoresta, Herttoniemen Siilitieltä, Vallilasta, Maunulasta, Puotilasta sekä kantakaupungista.

Hekan vuokrataso on myös selvästi alempi kuin Saton vastaavissa arava-asunnoissa, joissa keskivuokra on noin 18,2 euroa neliöltä. Ero on pienempi Setlementtiasuntojen vuokrataloissa, joissa neliövuokra vaihtelee 13,45 eurosta Jätkäsaaren 17,8 euroon.

Korkein vuokran pudotus yli seitsemän prosenttia

Laskelmien mukaan korkein vuokran pudotus on hiukan yli seitsemän prosenttia, koska asuntojen käyttöarvo on vain tyydyttävä.

”Lisäksi vuokralaisista seitsemällä prosentilla vuokra pysyy ensi vuonna samalla tasolla kuin tänäkin vuonna”, toteaa Hekan toimitusjohtaja Jaana Närö.

Vuosaaressa, Laajasalossa, Vesalassa, Suutarilassa, Malmilla, Malminkartanossa, Pihlajistossa, Kontulassa ja Kannelmäessä keskimääräinen neliövuokra ei juuri nouse.

Vuokraremonttia Hekassa on valmisteltu toista vuotta

Heka päätti uudistaa vuokra­tasauksensa periaatteet sen jälkeen, kun yhtiö vuodenvaiheessa sulautti 21 alueellista yhtiötään viiteen alueyhtiöön. ”Tätä ennen oli 21 erilaista tapaa laskea vuokrantasaukset, ja se oli sekavaa eikä Hekan hallinnassa,” Närö kertoo.

Aiemmin alueellinen yhtiö saattoi tasata neliövuokrat kaikkien vuokratalojensa kesken. Upouuden talon asunnoissa asuvat maksoivat saman periaatteen mukaan vuokraa kuin peruskorjausta odottavan talon asukkaat. Hoitokulut saatettiin jakaa talokohtaisesti eli vanhoissa energiasyöpöissä taloissa perittiin kalliita vuokria.

Laskelmien mukaan korkein vuokran pudotus on hiukan yli seitsemän prosenttia, koska asuntojen käyttöarvo on vain tyydyttävä.

Vuokraremonttia Hekassa on valmisteltu toista vuotta. Mukana on ollut alan asiantuntijoita mutta myös kolme asukkaiden edustajaa. Talot on pisteytetty käyttöarvon mukaan. Jos kunto on hyvä, talossa hissi ja laadukkaat yhteistilat, kuten kattosauna, pisteitä kertyy.

”Joka ikinen talo on käyty läpi”, Närö vakuuttaa. Valmistelijat ja asukkaiden edustajat kiersivät viime kesänä kaikki 500 kohdetta eli taloja ja taloryhmiä, jotta pisteytys olisi yhdenmukainen eri puolilla kaupunkia.

Heka on esitellyt uudistusta pariin kertaan myös Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (Ara), joka myöntää valtion takauksen ja korkotuen vuokrataloyhtiöille. Aran mielestä malli on sopiva. Hekan hallitus hyväksyi sen vuosi sitten.

Myös sijainti otetaan pisteytyksessä huomioon. ”Vuokratalojen sijaintia verrataan kunkin Hekan alueyhtiön sisällä. Pisteitä tulee siitä, onko paikka juna- tai metroaseman läheisyydessä ja ovatko palvelut helposti saatavilla”, Närö kuvaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Tässä ovat Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen uudet hinnat – Vuokrat jopa 40 prosenttia vapaita markkinoita halvempia”

 1. Myös asuntojen remontit ja kunto pitöisi huomioida pisteytyksessä. Ei vain sijainti!

  1. Asuntojen kunto, valmistumisvuosi, varustelutaso ja remontointihistoria on huomioitu pisteitystä kartoitettaessa .

 2. Mitä tää tarkottaa eihän asunnot ole edes vuokrattavissa, olen ollut mukana lähes 10 vuoden aikana ei vielä yhtään asuntoa ole ilmaantunut vuokrattavaksi.

 3. Kela maksaa vuokran,ei huolen häivää.

 4. Kaupunkien ja kuntien kannattaakin vuokrata käytännössä olemattomalla tuotolla koska se tuo asukkaita. Lisää suomalaisia asukkaita, töitä, tuloja, lapsiakin. Luulen että tässä nähdään vielä merkittävää kasvua ympäri suomen, monilla aluilla.

  Isot kaupungit tulevat menettämään jonkun asukkaita kun edullista asumista kaupungilla ei ole riittävästi sekä asumisen / elämisen, asumisviihtyisyyden takia. Myös todelliset syrjäseudut ja kunnat ilman kunnon ”keskustaa” normaaleilla palveluilla tulevat menettämään asukkaita.

  1. Ne. sosiaalinen asuntotuotanto, jota Hekan vuokra-asunnot ovat, on nollatuottoista, omakustannusperusteista. Voittoa ei saa tulla.

 5. Mikäs tässä on asuessa. 74 neliöö ja taloyhtiön sauna (jossa perheellemme sopimaton vuoro) = reilu 840 e/kk. Vuokrankorotus tullut joka vuosi hekafuusion jälkeen.
  Talvella villavaatteet päällä huoneiston vetoisuuden takia. Äänieristys olematon. Rakennettu 2000-luvun alussa.
  Ollaan matalapalkkaisilla aloilla ja varat ei riitä kalliimpaan ja laadukkaampaan asumiseen. Mutta kiitollinen tästäkin, kun on katto pään päällä.

 6. Ei matalapalkkaisella yksinhuoltajalla ole varaa yksityisten hintoihin …ystävätärkin on asunnoton kun ei ollut varaa asua yksityisellä eikä saa kaupungin asuntoa. Halpoja asuntoja tarvittaisiin lisää. Nämäkin vuokrat aiheuttavat päänvaivaa, työttömänä tuli toimeen työssäkäyvänä EI. Muuttaisin pois missä samalla rahalla saa enempi jos virka ei olis Helsingissä.
  Kiitollinen kodista ja työstä

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat