Yle: Ympäristöministeriö haluaa rakennusten ”tuoteselosteen”

Ympäristöministeriön mielestä rakennusten materiaaleista pitää saada ja jakaa tietoa huomattavasti nykyistä laajemmin ja yksityiskohtaisemmin.

Ympäristöministeriön mielestä rakennusten materiaaleista pitää saada ja jakaa tietoa huomattavasti nykyistä laajemmin ja yksityiskohtaisemmin.

Rakennuksissa käytettyjen eri materiaalien lukumäärät ja kokonaispitoisuudet halutaan saada yleiseen tietoon nykyistä selvästi laajemmin ja yksityiskohtaisemmin. Ympäristöministeriö käynnistää asiaa koskevan tiedonkeruuhankkeen lähiviikkoina.

Ongelmana on, että nykyisin yksittäisen rakennuksen sisältämistä materiaaleista ja niiden määristä on saatavilla tietoa turhan ylimalkaisesti. ”Nykyään rakennusluvassa pitää ilmoittaa, mistä materiaalista rakennuksen runko on tehty – vaikkapa puusta – ja mitä sen julkisivu on – vaikkapa tiiliverhousta – mutta tähän se suunnilleen sitten jääkin. Siellä on yleensä noin kymmenkunta materiaaliluokkaa, ja tiedot ovat varsin puutteelliset”, ympäristöministeriön arkkitehti Matti Kuittinen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Yle: Ympäristöministeriö haluaa rakennusten ”tuoteselosteen””

  1. Hieno idea. Moni ei ymmärräkkään että rakentamisen todellinen laatu tehdään kirjoituspöydän vieressä, ja se korreloi suoraan A4-liuskojen ja printtineliöiden määrän kanssa. On vanhanaikaista ajatella että valvontaa pitäisi kohdentaa sinne savelle.

    Ministeriön arkkitehti on hyvin perillä nykyisistä löysistä vaatimuksista kuvien suhteen. Suurenkin kohteen suunnitelmat sisältävät vain nuo kymmenen luokkaa, joskus vähemmän.

    Lupia saa kuin pysököintiaikaa mittarista, ja rakennusvalvonnassa olisi runsaasti resursseja tutkia huolelllisesti lisäsuunnitelmia.

  2. Osutaankohan tässä nyt aivan asian ytimeen, tarkoitan siis jutun vaatimuksessa? Lupavaiheessahan suurimmasta osasta rakentamiseen käytettävistä materiaaleista ei ole vielä mitään tietoa. Tarkat materiaalitiedot määräytyvät vasta yksityiskohtaisen suunnittelun ja rakentamisen myötä.

    Muutenkin voi kummastella, mitä lupaviranomainen tekee tällaisilla tiedoilla. Tuskin se niitä alkaa arkistoimaan tulevien vuosikymmenten mahdollista tarvetta varten. Sen taasen kyllä ymmärtää, että valistunut kiinteistönomistaja voi olla kiinnostunut, mistä aineista hänelle tuleva talo on rakennettu.

    1. ”Tuskin se niitä alkaa arkistoimaan tulevien vuosikymmenten mahdollista tarvetta varten.” – eikö se pointti ole juuri tässä, tiedetään mitä puretaan ja kierrätetään tulevaisuudessa?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat