Kokeile kuukausi maksutta

Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin hurjalla hinnalla

Sipoo myi Runebergin päiväkotina tunnetun rakennuksen elokuussa, ja pian sama talo oli lähes tuplahinnalla nettimyynnissä.

Runebergin päiväkotina tunnettu rakennus ilmestyi nettiin myyntiin 620 000 eurolla pian sen jälkeen, kun Sipoon kunta oli vaihtanut sen homeiseen rakennukseen ja 10 000 euroon. Kuva: Oikotie

Sipoon kunta teki hiljattain talokaupat, jotka voivat johtaa siihen, että toinen osapuoli pyöräyttää pikavauhtia lähes 300 000 euron voitot.

Sipoo myi Nikkilän Jokipuistossa sijaitsevan, Runebergin päiväkotina tunnetun rakennuksen elokuussa. 340 000 euron kauppahinnan arvioi kaksi kiinteistöalan yritystä, ja kiinteistö vaihtoi lopulta omistajaa vaihtokaupalla.

Sipoo luuli myyneensä kartanomaisen talon kodiksi vanhoja rakennuksia rakastavalle helsinkiläispariskunnalle, mutta se ilmestyikin välittömästi kiinteistömarkkinoille 620 000 euron myyntihinnalla – siis 280 000 euroa suuremmalla summalla kuin Sipoon aiemmin asettama hintalappu.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Sipoon Sanomat. Kunnanjohtaja Mikael Grannas kommentoi Sipoon Sanomissa, että ”kunta näyttäisi tulleen huijatuksi”.

Nyt Grannas tarkentaa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut syyttää kiinteistön ostanutta pariskuntaa julkisesti huijareiksi. ”Kauppa on mennyt juridisesti ihan OK”, Grannas sanoo.

Ei myynnin kieltävää pykälää

Sairaalan ylilääkärin virka-asunnoksi vuonna 1914 rakennettu rakennus siirtyi uusille omistajille vaihtokaupalla, jossa Sipoon kunta sai helsinkiläispariskunnalta 10 000 euroa ja Soltunan kiinteistön Isolta Kylätieltä.

Sipoo tiesi, että Soltuna on läpeensä homeessa ja purettavaksi määrätty. Sen purkaminen on myös Grannaksen mukaan aloitettu.

Kunta halusi Soltunan sen sijainnin takana. Talovanhus sijaitsee keskeisellä Nikkilän keskustakorttelialueella, jonka kehittäminen on tärkeää Sipoolle.

Soltunan tontille on siis tulossa tulevaisuudessa uusi rakennus tai rakennuksia tai muuta kuntainfraa.

Kunnan ja ostajapariskunnan tekemässä kauppasopimuksessa ei Grannaksen mukaan ole minkäänlaista pykälää, joka estäisi ostajia panemasta taloa välittömästi myyntiin. He eivät siis esimerkiksi sitoutuneet asumaan siellä tiettyä aikaa tai kunnostamaan sitä ennen jälleenmyyntiä.

Sairaalan ylilääkärin virka-asunnoksi vuonna 1914 rakennettu rakennus siirtyi uusille omistajille vaihtokaupalla, jossa Sipoon kunta sai helsinkiläispariskunnalta 10 000 euroa ja Soltunan kiinteistön Isolta Kylätieltä.

Ostajat olivat Grannaksen mukaan kuitenkin antaneet ymmärtää, että he remontoisivat hirsitalosta kodin itselleen.

”Sinänsä yllätti, että se löytyi heti kaupan vahvistumisen jälkeen Oikotieltä [kiinteistöjen kauppapaikka netissä]”, Grannas kertoo.

Mitään väärää siinä ei kuitenkaan ole. Toinen puoli on sitten se, myikö Sipoo omaa hölmöyttään arvorakennuksen liian halvalla, koska uskoi sen päätyvän hyviin käsiin.

Olisiko jokin asia sitten muuttunut, jos pariskunta olisi sanonut suoraan aikovansa myydä kartanon viipymättä?

”Olisi se saattanut vaikuttaa neuvotteluihin – tai sitten ei”, Grannas pohtii.

”En näe, että tulimme huijatuksi rahallisesti”

Tunne huijatuksi tulemisesta perustuu kunnanjohtajan mukaan nimenomaan siihen, minkä käsityksen Sipoon kuntapäättäjät saivat rakennuksen tulevaisuudesta.

”Luulimme saavamme rakennukselle sellaiset ostajat, jotka haluavat laittaa sen aidosti arvoiseensa kuntoon.”

”En näe, että tulimme huijatuksi rahallisesti. Saimme myös tontin [Soltuna], jonka halusimme. Eikä meillä ei ole kuntana käyttöä sille rakennukselle [Runebergin päiväkodille]”, Grannas listaa.

Grannas ei usko, että Runebergin päiväkoti menee kaupaksi 620 000 euron hinnalla. Rakennus on suojeltu, joten sen remontointi tulee vaatimaan rahaa ja tarkkaavaisuutta. Tämä näkyi myös 340 000 euron hinnassa, jolla Sipoo luopui kiinteistöstä.

Yli 3 000-neliöisellä tontilla seisovan, asuinpinta-alaltaan 318-neliöisen hirsitalon suunnitteli arkkitehti Ernst Albin Kranck (1864–1936). Hän oli erikoistunut sairaalarakennuksiin.

Rakennus edustaa tyylisuunnaltaan myöhäisjugendia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin hurjalla hinnalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat