Kokeile kuukausi maksutta

Suursijoittaja William Browder väittää suomalaisen Oras-yhtiön sotkeutuneen Nordean kanssa samaan rahanpesuepäilyyn

Rahanpesuilmoituksen mukaan Oraksen tilille Nordeassa olisi siirretty runsaan miljoonan dollarin arvosta varoja Danske Bankista, jota epäillään myös suuresta rahanpesusta.

Kuva: Oras

Sijoitusyhtiö Hermitage Capital Managementin Ruotsin viranomaisille tekemässä rahanpesuilmoituksessa mainitaan finanssiyhtiö Nordean lisäksi toinen suomalainen yritys. Se on kylpyhuonetuotteita valmistava Oras.

Hermitage Capital Managementin ilmoituksen perusteella Oras olisi vastaanottanut kahdelta yhtiöltä, Argenta Systemsiltä ja Arrell Tradingiltä, varoja 1 060 510 dollarin arvosta. Varat on ilmoituksen perusteella siirretty Oraksen Nordeassa olevalle tilille Danske Bankista.

”Oras on toiminut pitkään Venäjällä ja toimii siellä yhä edelleen vakiintuneiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Venäjältä saadut maksut liittyvät yksinomaan meidän tuotteiden vientiin”, sanoo talous- ja rahoitusjohtaja Tuula Ylhäinen.

Oraksen liikevaihto oli viime vuonna vajaat 120 miljoonaa euroa ja liikevoitto runsaat 11 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltalais-brittiläisen sijoittajan William Browderin omistama Hermitage Capital Management teki Nordeasta rahapesuilmoituksen Ruotsin viranomaisille perjantaina. Ruotsalaiset viranomaiset eivät ole aloittaneet asiassa ainakaan vielä tutkintaa. Rahanpesuilmoitus ei ole rikosilmoitus.

Tanskalaisen sanomalehden Berlingsken mukaan Argenta Systems on Belizen verokeitaaseen rekisteröity yhtiö, joka on sekaantunut Dansken Bankin epäiltyyn rahanpesuun. Lehden mukaan Argenta Systemsillä on myös postiosoite Moskovassa.

Yhtiö olisi Berlingsken mukaan myös kytkeytynyt asianajaja Sergei Magnitskin tutkimaan maksettujen verojen katoamiseen.

Magnitski oli Browderin asianajaja, joka selvitti yhtiön maksamien verojen katoamista. Venäläiset viranomaiset katsovat, että Hermitage Capital Management ei koskaan maksanut veroja. Yhtiön mielestä virkamiehet kavalsivat maksetut verot valtion kassasta.

Magnitski pidätettiin vuonna 2008 ja hän kuoli seuraavana vuonna epäselvissä oloissa moskovalaisessa vankilassa. Browderin mielestä Magnitski murhattiin, mutta Venäjä on kiistänyt väitteen.

Magnitskin kuoleman jälkeen Browder on käyttänyt valtavasta aikaa ja rahaa selvittääkseen, mitä kautta presidentti Putin on mahdollisesti siirtänyt valtion varoja ulkomaille omille pankkitileilleen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suursijoittaja William Browder väittää suomalaisen Oras-yhtiön sotkeutuneen Nordean kanssa samaan rahanpesuepäilyyn”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat