Kokeile kuukausi maksutta

Jussi Niemelä rakensi jätekasojen hoitamisesta sadan miljoonan euron liiketoiminnan – Seuraavaksi hän aikoo ketjuttaa talonmiesbisnekset

Jussi Niemelä on jo kolmannen pääomasijoittajan palveluksessa rakentamassa firmasta suurta. Nyt hän kokoaa yhteen Suomen kiinteistöhuoltoyhtiöitä.

Työssään toimitusjohtaja Jussi Niemelä kertoo lähtevänsä perusasioista: selkeästä strategiasta, asiakastyytyväisyydestä, laadusta, hyvästä esimiestyöstä ja henkilöstön tyytyväisyydestä. Kuva: Emilia Anundi / HS

Pääomasijoittaminen on kovaa touhua. Ostetaan yrityksiä, järjestellään niitä, kehitetään – välillä irtisanotaankin – ja lopulta myydään mylläyksen seurauksena syntynyt yritys – toivottavasti isolla voitolla.

Jussi Niemelä on onnistunut tässä tempussa.

Moni on nähnyt purkutyömaiden vieressä logon, jossa lukee Delete. Sen taru alkoi, kun Niemelä sai soiton headhunterilta vuonna 2010.

Niemelä oli edennyt jo hyvin urallaan, kun johdon suorahakukonsultti otti häneen yhteyttä.

Pääomasijoittaja Intera Partners oli ostanut muutaman rakennusalan purku- ja teollisuuspuhdistusyhtiön, ja halusi rakentaa niiden ympärille suuren ympäristöpalveluyhtiön asiaankuuluvine kierrätys- ja elinkaaripalveluineen.

Jussi Niemelä

  • 49-vuotias toimitusjohtaja.
  • Työskentelee tällä hetkellä KH-Kiinteistöpalvelut -konsernissa.
  • Aloitti työnteon 15-vuotiaana. Eteni muun muassa Eläintarhan Unionin bensanmyyjästä huoltoaseman päälliköksi ja A-Vakuutuksen piiriedustajasta sen toimitusjohtajaksi.
  • Toiminut myös Machineryn varatoimitusjohtajana, Helsingin KTK:n toimitusjohtajana ja Delete-konsernin toimitusjohtajana.
  • Koulutukseltaan yo-merkonomi, joka on suorittanut myös liiketoimintajohtamisen maisterin tutkinnon (EMBA).

Brändiä tai toimivaa rakennetta yhtiöllä ei vielä ollut – eikä toimitusjohtajaa. ”Se kiehtoi. Oli raakile ja tosi näytön paikka. Vaikka kyllä vähän pelotti”, Niemelä muistelee.

Niemelä oli tuolloin Helsingin kuljetusyrittäjien yhteenliittymä KTK:n toimitusjohtaja, eikä tuntenut rakennusalaa lainkaan.

Mutta hän oli tottunut vaihtamaan alaa pienestä pitäen. Huoltoasemapäälliköstä vakuutusyhtiöön, sieltä koneiden maahantuontiyhtiöön ja KTK:hon. Uransa alkuaikoina hän oli kahdesti aloittanut rivimiehenä, ja noussut sieltä yhtiön johtoon.

”Se oli rankka ravi”

Uuden yhtiön nimeksi tuli sittemmin helposti mieleen jäävä Delete, tuo tietokoneiden näppäimistöstäkin tuttu sana, joka kertoi yhdellä sanalla sen, mitä yhtiö tekee.

”Haluttiin räväkkä nimi, jossa on lupausta – perkele, hommat tehdään niin kuin on sovittu.”

Mainoslause oli ”We delete your problems”. ”Hoidamme jätekasasi”, Niemelä kääntää luovasti.

Delete-yhtiö osti Niemelän johdolla kolmessa vuodessa yli 20 yhtiötä, ja sen liikevaihto nousi runsaaseen sataan miljoonaan euroon. Se riitti pääomasijoitusyhtiö Interalle, joka myi Deleten jo vuonna 2013 tanskalaiselle pääomasijoittaja Axcelille.

Niemelä jäi yhtiöön toimitusjohtajaksi. Uudet tanskalaiset omistajat halusivat vuorostaan tuplata yhtiön liikevaihdon. Kasvu päätettiin hakea Ruotsista, lähinnä yritysostoilla.

Neljän vuoden jälkeen Deleten liikevaihto lähestyi kahtasataa miljoonaa, mutta Niemelän takki alkoi olla tyhjä. Ruotsissa oli ollut matkan varrella monenlaista vaikeutta ja diskuteerausta, ja Tanskassa totuttu kovaan tulosjohtamiseen. Avioerokin oli takana.

”Se oli rankka ravi. Seitsemän vuoden jälkeen uutta annettavaa ei enää tahtonut löytyä.”

Uusi työpaikka löytyi nopeasti

Niemelä ilmoitti syksyllä 2017 haluavansa astua syrjään, kunhan uusi toimitusjohtaja löytyy.

Uusi toimitusjohtaja löytyi tammikuussa. Sen jälkeen Niemelän tarkoituksena oli pitää kunnon sapatti ja pelata tennistä, mutta ensin tenniskyynärpää esti pelaamisen ja sitten työtarjoukset alkoivat kiinnostaa.

”Ne kaikki tulivat pääomasijoittajien omistamilta yhtiöiltä”, Niemelä kertoo hieman ihmetellen.

Työtarjouksista valikoitui nopeasti oma suosikki. Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners tarjosi Niemelälle KH-Kiinteistöpalvelut -konsernin toimitusjohtajan paikkaa.

Yhtiöön oli yritysostojen avulla kerätty erilaisia asunto-osakeyhtiöiden huoltoon erikoistuneita kiinteistöhuoltoyhtiöitä. Sen lähes tuhat työntekijää hoitavat talonmiehen tehtäviä jo 4 000 taloyhtiössä, ja sata putki- ja sähkömiestä alati teknistyvää kiinteistöhuoltoa konsernin Cateva-yhtiössä.

Liikevaihtoakin konsernilla oli jo 60 miljoonaa euroa, mutta pyrkimys oli kasvattaa yhtiö yritysostoilla noin kaksinkertaiseksi nykyisestä.

Ja sen työn Niemelä tunnetusti osaa.

Talkkaribisnestä ei ole läpeensä ketjutettu

Niemelä kertoo tarinaansa KH-Kiinteistöpalvelut Oy:n toimitiloissa Lassilassa.

Sateisena ja pimeänä marraskuun päivänä apeasta toimistotalosta on vaikea löytää mitään positiivista sanottavaa, mutta Niemelän intoa ja tekemisen meininkiä puhkuvaa olemusta on mukava katsella.

Sen pohjalla on aimo annos sitä uljasta suomalaista raatamista, mihin monen yrityksen menestys perustuu.

Pääomasijoittajan kannalta talkkaribisnes on vielä yksi niistä harvoista toimialoista, joita ei ole vielä läpeensä ketjutettu ja tuotteistettu.

Sen pohjalla on aimo annos sitä uljasta suomalaista raatamista, mihin monen yrityksen menestys perustuu.

Niemelä selittää pääomasijoittajien kiinnostuksen talkkaribisnekseen lähtevän siitä, että monessa taloyhtiössä talonmiehet ovat jo vaihtuneet pieniksi kiinteistönhuoltoyhtiöiksi, mutta niidenkin pyörittäjistä moni lähestyy eläkeikää.

Pääomasijoittajat puolestaan laskevat, että huoltotöistä saa hyvää tasaista kassavirtaa, jos palvelu pelaa ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

”Mitä isompi yritys, sen vakaampi ja usealla tukijalalla seisova se on. Se on arvonnousun ydin”, Niemelä selittää pääomasijoittajien logiikkaa.

”Etsitään ratkaisuja, ei syyllisiä”

Omassa työssään Niemelä kertoo lähtevänsä perusasioista: selkeästä strategiasta, asiakastyytyväisyydestä, laadusta, hyvästä esimiestyöstä ja henkilöstön tyytyväisyydestä.

”Oman laadun todentaminen on aivan keskeistä. Etsitään ratkaisuja, ei syyllisiä. Tämä bisnes on läheltä johtamista, joka päivä.”

KH-Kiinteistöpalvelut on erikoistunut nimenomaan asunto-osakeyhtiöiden kiinteistöhuoltoon, kun isommat pelurit kuten ISS, L&T, SOL ja RTK kisaavat pääosin liikekiinteistöjen ja kauppakeskusten kiinteistöhuollosta.

Mutta asuntojen talkkaribisnes kiinnostaa jo muitakin pääomasijoittajia.

Marraskuun alussa Niemelän Deleteen houkutellut pääomasijoittaja Intera Partners hankki 40 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän Porvoon Huoltomiehet Oy:n osakkeita sijoitussalkkuunsa ja ilmoitti yhtiön tavoittelevan sadan miljoonan euron liikevaihtoa.

Talonmiesbisneksen yhdistämisestä näyttää siis tulevan kunnon kilpailu pääomasijoittajienkin kesken.

Jussi Niemelän mukaan kiinteistöhuoltoalan yksi merkittävä ongelma on jo se, mistä saada hyvää ammattimaista työvoimaa. ”Pelin voittaa se, joka ratkaisee työvoiman saatavuushaasteen.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jussi Niemelä rakensi jätekasojen hoitamisesta sadan miljoonan euron liiketoiminnan – Seuraavaksi hän aikoo ketjuttaa talonmiesbisnekset”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat