TET-harjoittelulle haetaan jalansijaa myös rakennusalalta

Monessa kodissa pähkitään juuri nyt kiivaasti, mistä löytää yläkouluikäiselle jälkikasvulle mukava ja mielenkiintoinen TET-harjoittelupaikka.

Tet-harjoittelija Elina Kuurne ja työmaapäällikkö Markku Siikanen Pohjoisbaanan työmaalla. Kuva: Destia

Kauppa- ja palvelualat ovat perinteisesti napanneet valtaosan ”tettiläisistä” haaviinsa ja oppineet samalla hyödyntämään heitä mielikuvien kirkastajana ja viidakkorumpuna. Varsin usein kaupan alalla suoritettu TET-jakso avaa ovia kesätöihin.

Rakennusalalla TET-harjoittelijat ovat sen sijaan olleet vähissä. Harjoittelupaikat ovat olleet sananmukaisesti kiven alla eikä niistä ole juuri tihkunut tietoa myöskään koulujen suuntaan.

Käytännössä nämä harvat ”raksa-tettiläiset” ovat erilaisissa aputehtävissä konttorin puolella, mikä ei Rakennusteollisuus RT:n projektipäällikkö Vesa Taskisen mukaan ole pitkässä juoksussa kenenkään etu.

”TET-jakson perusideana on tarjota nuorille mahdollisuus tutustua eri ammattialoihin ja työpaikkojen arkeen sekä tehdä mielekkäitä työtehtäviä. Kauppa- ja palvelualat ovat tämän oivaltaneet ja niillä on vahva vetovoima nuorten keskuudessa. TET-harjoitteluun pitää panostaa tosissaan myös rakennusalalla, mikäli aiomme pysyä tulevina vuosina osaajakisassa edes jollain tavalla mukana”, Taskinen tiivistää.

Asenteet suurin este

Taskinen on perehtynyt problematiikkaan pintaa syvemmältä ja käynnistänyt samalla projektin, jolla pyritään samaan TET:iin uutta puhtia myös rakennusalalla. Yrityksissä on halua parantaa nykytilannetta, mutta käytännön toteutus tuntuu monista hankalalta.

Taskisen tekemän kyselyn mukaan sopivien työtehtävien löytäminen itse työmailta on haasteellista, valmiita käytäntöjä ei juurikaan ole eikä tieto kulje riittävästi oppilaitosten ja yritysten välillä.

”TET-harjoitteluun pitää panostaa tosissaan myös rakennusalalla, mikäli aiomme pysyä tulevina vuosina osaajakisassa edes jollain tavalla mukana.”

Projektipäällikön mielestä kyse on pohjimmiltaan asenteista. TET-jaksot koetaan monella tapaa hankaliksi eikä koululaisten opastamiseen löydy riittävästi aikaa ja kiinnostusta. Pykälien puolesta lähes kaikkea voi teettää tai kokeiluttaa, kunhan perehdytys on ensin tehty.

”Esimerkiksi työturvallisuuskortin puute on perinteinen ja helppo peruste torpata tettiläisten tulo työmaakoppeihin. Lyhytaikaisia ja ilman tuottavuusvaatimuksia olevia töitä voi kuitenkin teettää. Ne voivat olla vaikkapa some-päivityksiä, turvallisuuspuutteiden tai ympäristöseikkojen kirjaamista. Pääasia on, että nuori saa aidon kosketuksen työmaan ja yrityksen arkeen”, Taskinen toteaa.

Ala sahannut omaa oksaansa

Hänen mielestään rakennusala on sahannut tässä kohtaa armotta omaa oksaansa, mikä näkyy jo ikävällä tavalla alan koulutuksen hakijamäärissä. Mielikuva raskaasta ja likaisesta ulkotyöstä istuu tiukassa, kun asioita ei päästä näkemään omin silmin.

Myöskään kesä- tai aputöihin pääseminen ei tänä päivänä suju enää takavuosien malliin työmaan portin kautta. Sen sijaan on täytettävä turhalta tuntuva nettihakemus tai hakeuduttava vuokratyöfirman kirjoille. Silloinkin vähimmäisvaatimuksena on työturvallisuuskortti, mikä lopahduttaa monen nuoren kiinnostuksen ja mahdollisuuden ensikontaktiin rakennusalalle.

”Työmaalla pitää toki olla turvallisuussyistä aita, mutta ei sen pidä sulkea kaikkia muita sen ulkopuolelle. Oksaa on tosiaan sahattu, mutta onneksi se vielä roikkuu muutaman säikeen varassa. Nyt pitää vain laittaa toimeksi”, Taskinen muistuttaa.

Destia luopuu mapitushommista

Taskinen onkin laittanut kesän jälkeen toimeksi ja laatinut RT:n verkkosivuille selkokielisen ohjeistuksen mielekkään TET-jakson rakentamisesta rakennusalalla. Samalla hän on kannustanut alan yrityksiä mukaan pilottiin.

Yksi mukaan lähteneistä on Destia, joka samalla pilotoi TET:iä infrapuolella. Yhtiössä on ollut vuosien varrella silloin tällöin ”tettiläisiä”, mutta nyt tavoitteena on HRD Manager Maija Kuurnen mukaan rakentaa helposti toteuttava konsepti.

”Syyt ovat meilläkin olleet niitä perinteisiä. Ei ole ollut selkeää käsitystä, miten koululaisten TET-jakso tulisi järjestää infraprojekteilla. Tämä on näkynyt työtehtävissä, joita on annettu. Työtehtävät eivät ole tutustuttaneet varsinaisesti infra-alan töihin”, Kuurne tunnustaa.

Nyt tarjolla on muutakin kuin papereiden mapitusta ja muita toimistorutiineita. Tavoitteena on viedä tettiläiset muutamaksi päiväksi aitoihin olosuhteisiin työmaalle, jossa he voivat perehtyä sekä hankkeiden suunnitteluun että käytännön toteutukseen.

”Tässä kohtaa tämä on tietysti näytön paikka myös tekijäporukalle. TET-harjoittelijat tarvitsevat opastusta ja valvontaa työmaaolosuhteissa koko ajan. Uskomme, että TET-jaksot osaltaan parantavat alan mielikuvaa, ja näin saamme myös enemmän nuoria hakeutumaan alan opintoihin”, Kuurne toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “TET-harjoittelulle haetaan jalansijaa myös rakennusalalta”

Vastaa