Kokeile kuukausi maksutta

Tyhmä automaatio tulee kalliiksi – EcoReal laittaa järjestelmät keskustelemaan

Eri automaatiojärjestelmät eivät usein keskustele keskenään. Pelkästään olemassa olevien järjestelmien paremmalla käytöllä saa merkittäviä energiansäästöjä.

EcoRealin liikevaihdosta noin 40 prosenttia tulee logistiikkakiinteistöjen energiaremonteista. Kuva: Liisa Takala.

Syksyllä 2016 perustettu EcoReal ennustaa tämän vuoden liikevaihdon olevan 2,5 miljoonaa euroa eli lähes neljä kertaa enemmän kuin viime vuoden 700 000 euron liikevaihto.

”Me teemme tänä vuonna voitollisen tuloksen. Viime vuonna koko vuoden tulos oli vielä tappiollinen, mutta teimme jo viime vuoden syksyllä voittoa kuukausitasolla”, EcoRealin toimitusjohtaja Janne Rytkönen toteaa.

Yritys työllistää tällä hetkellä 19 henkeä ja 20 hengen raja saattaa ehtiä mennä vielä rikki ennen vuodenvaihdetta. Viime vuoden lopussa henkilökuntaa oli yhdeksän henkeä. Syksyllä 2016 toiminnan aloittivat neljä perustajaosakasta eli Rytkönen, Antti Mäki, Juho Mäkelä ja Janne Koskela.

EcoRealin teknologiajohtaja Antti Mäki tutkii läppäriltä logistiikkarakennuksen energiankäyttöä. Toimitusjohtaja Janne Rytkönen seuraa. Kuva: Liisa Takala

Perustajanelikko on monelle rakennusalan ammattilaiselle tuttu, sillä miehet irtisanoutuivat SOK:n kiinteistöpuolen johdosta aloittaakseen oman firman. Mäki on uuden yhtiön teknologiajohtaja, Mäkelä talous- sekä rahoitusjohtaja ja Koskela operatiivinen johtaja eli hän vastaa energiaremontti- ja rakennuttamisprojektien vetämisestä.

Automaatiot eivät keskustele

EcoRealin tärkein liiketoiminta on energiaremonttien suunnittelu. Yrityksellä on perustajiensa taustan vuoksi osaamista erityisesti päivittäistavarakaupan kiinteistöjen energiaremonteista, kuten kylmälaitteiden ohjausjärjestelmien ja taloautomaation toimintojen yhdistämisestä.

Tavallisessa päivittäistavarakaupassa kylmälaitteiden automaatio ei keskustele lainkaan taloautomaation kanssa. Moni kaupassa käynyt asiakas on ihmetellyt, miksi koko marketti puutarhaosastoa myöten on kylmennetty jäätävän kylmäksi.

”Me laitamme nämä kaksi automaatiota keskustelemaan. Kylmälaitteiden lauhdelämmön talteenottoa voidaan säädellä esimerkiksi niin, että helteellä lauhdelämpöä puhalletaan sisäilmaan vähemmän ja talvella enemmän”, Antti Mäki toteaa.

Mäen mukaan käytännössä jokainen kaupan kiinteistö on erilainen.

”Automaatiojärjestelmien säädöt täytyykin tehdä kauppakohtaisesti.”

Logistiikka toinen iso bisnes

EcoRealin liikevaihdosta tulee tällä hetkellä noin 40 prosenttia päivittäistavarakaupan energiaremonteista. Saman verran liikevaihtoa kertyy logistiikka-alan kiinteistöistä. Muusta liikevaihdosta osa koostuu energiaremonttien lisäksi vastuullisuusraporttien laadinnasta.

Rytkönen ja Mäki esittelivät Rakennuslehdelle yhtä referenssikohdettaan, Helsinki-Vantaan logistiikka-alueella sijaitsevaa AB Sagaxin omistamaa varasto- ja toimistokiinteistöä.

1980-luvulla rakennetussa kiinteistössä oli periaatteessa kaikki tarvittava talotekniikka valmiina. Se oli vain pahasti vajaakäytössä.

Tavallisessa päivittäistavarakaupassa kylmälaitteiden automaatio ei keskustele lainkaan taloautomaation kanssa. Moni kaupassa käynyt asiakas on ihmetellyt, miksi koko marketti puutarhaosastoa myöten on kylmennetty jäätävän kylmäksi.

Lämmön talteenotolla varustettuihin ilmanvaihtokoneisiin tehtiin perusremontti ja ominaisuutensa jo menettänyt lämmönsiirtoneste vaihdettiin uuteen.

Samalla jokaiseen kuuteen ilmanvaihtokoneeseen vaihdettiin ison hihnavetoisen puhaltimen tilalle kaksi pienempää, energiatehokasta tuuletinta.

”Kyse on normaalista virtausopista. Kaksi pienempää puhallinta tuottavat saman määrän ilmavirtaa vähemmällä energialla kuin yksi iso”, Mäki toteaa.

Lisäksi vanhassa puhaltimessa oli vain kaksi nopeutta, kun uusia puhaltimia voi säätää portaattomasti.

Älyä automaatioon

Samalla tehtiin iso kaapelointityö, jotta ilmanvaihtokoneiden ohjausjärjestelmät saatiin keskustelemaan keskenään. Varastohalleihin ja toimistotiloihin asennettiin puolestaan langattomia lämpötila- ja hiilidioksidisensoreita.

Kaikki tieto siirtyy automaatiojärjestelmästä modeemin kautta pilvessä toimivaan virtuaalivalvomoon.

Lämmöntalteenottolaitteistoa uudistettiin. Kuva Liisa Takala.

Riittävän kattavan tietojen keruun ja portaattomien puhaltimien avulla kiinteistön energiankäyttöä voidaan nyt seurata ja säädellä reaaliajassa. Esimerkiksi varastohallit ovat koko ajan juuri vuokrasopimuksessa luvatussa minimilämpötilassa.

”Eikä varastomies voi käydä vääntämässä lämpöä isommalle uusista sensoreista, kuten pystyi tekemään aikaisempien termostaattien osalta”, Mäki jatkaa.

Tilaaja AB Sagaxille remontin kustannus oli reilu 180 000 euroa, johon se sai energiatukea 20 prosenttia eli noin 36 000 euroa. Keskeisenä osana energiansäästöhanketta EcoReal lupasi AB Sagaxille 31 prosentin eli reilun 36000 euron vuosisäästöt lämmöstä ja sähköstä.

Hanke valmistui alkuvuonna 2018, ja nyt kun säädöt on saatu kohdilleen, vaikuttaa säästö kaukolämmön osalta olevan alkuperäistä arviota korkeampi. Sähkön kulutus on pudonnut lasketun mukaisesti. Investoinnin takaisinmaksuaika tämänhetkisen toteuman perusteella on noin kolme vuotta ja investoinnille saatava sisäinen korko (IRR) yli 40 prosenttia.

Kiinteistön energiakulutuksesta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt tulevat tämän hetken arvion mukaan putoamaan yli 150 tonnia vuodessa.

AB Sagaxin kiinteistöpäällikkö Timo Simolin on hyvin tyytyväinen yhteistyöhön EcoRealin kanssa.

”Vaikka kyseessä on nuori yhtiö, pärjää EcoReal erinomaisesti vertailussa pidempään alalla olleisiin ja suurempiin toimijoihin”, Simolin toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tyhmä automaatio tulee kalliiksi – EcoReal laittaa järjestelmät keskustelemaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat