Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki myi kaupunkiympäristötalon 165 miljoonalla saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle

Helsingin kaupunki on 4. joulukuuta allekirjoittanut sopimuksen Kalasatamaan rakennettavan kaupunkiympäristötalon myynnistä.

Kaupunkiympäristötalo nousee Kalasatamaan. Kuva: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

Ostaja on saksalainen kiinteistösijoitusyhtiö Union Investment Real Estate. Kaupunkiympäristötaloon tulee 27500 neliötä, ja sen kauppahinta on 165 miljoonaa euroa. Rakennus valmistuu kesällä 2020.

Kaupunki asettuu taloon vuokralaiseksi pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Rakennus tarjoaa valmistuttuaan tilat noin 1500 kaupungin työntekijälle. Käyttäjäksi tulee Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, joka vastaa kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

”Merkittäväksi kaupan tekee paitsi sen suuri kauppahinta, myös siitä heijastuva uusi ajattelu- ja toimintamalli kiinteistöjen omistamisen suhteen”, Helsingin kaupungin rakennetusta omaisuudesta vastaava tekninen johtaja Jaakko Stauffer kertoo tiedotteessa.

Markkinoille on tullut paljon tarjontaa erilaisista toimitilavaihtoehdoista, ja vuokranantajat kilpailevat hyvistä vuokralaisista, joista kunnat ovat hyvä esimerkki.

”Kuntien on mietittävä jatkossa tarkasti pääomiensa sitomista kiinteistöihin, joihin markkinoilla on jo valmiiksi olemassa kova sijoittajakysyntä. Helsingin kaupunki päätti jo muutama vuosi sitten tutkia vuokrausvaihtoehtoa kaupunkiympäristön toimialan talohankkeessa.”

Lopullisen päätöksen rakennuksen myynnistä teki Helsingin kaupunginvaltuusto tänä syksynä.

”Tämäntyyppisillä järjestelyillä kaupunki hallitsee jatkossa paremmin kiinteistöriskiä ja siihen merkittävänä osana kuuluvaa jäännösarvoriskiä. Mikäli emme enää vuokra-ajan jälkeen tarvitse taloa tai tarvitsemme vain osan siitä, meille ei jää tyhjää tilaa eikä mahdollisesti mittaviakin korjauksia tai muutoksia vaativaa kiinteistöä.”

Rakennuksen pääsuunnittelija on Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki ja rakentamisesta vastaa Skanska Talonrakennus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki myi kaupunkiympäristötalon 165 miljoonalla saksalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat