Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki sopi Kaupunkiympäristötalon urakasta

Helsingin kaupunki on valinnut Kaupunkiympäristötalon urakoitsijan. Kyseessä on rahallisesti mittava urakka.

Kaupunkiympäristötalo nousee Kalasatamaan. Kuva: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

Tiedotteen mukaan Skanska ja Helsingin kaupunki ovat allekirjoittaneet sopimuksen Kaupunkiympäristötalon rakentamisesta Kalasatamaan. Urakkasopimuksen arvo on 82,8 miljoonaa euroa.

Rakennuksen käyttäjä on Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Toimialaan yhdistyi kesäkuussa 2017 Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmän uudistuksessa seitsemän entistä teknisen alan virastoa.

”Aikaisemmasta virastorakenteesta johtuen palvelumme ovat sijoittuneet hajalleen eri puolille Helsinkiä. Sijoittamalla toiminnot saman katon alle haluamme tiivistää toimialan palvelujen välistä yhteistyötä ja parantaa asiakaspalvelua”, sanoo kaupunkiympäristön toimialan tekninen johtaja Jaakko Stauffer Helsingin kaupungilta.

Osoitteeseen Työpajankatu 8 nousevan rakennuksen bruttoala on noin 40 000 bruttoneliömetriä. Rakennuksessa on seitsemän maanpäällistä kerrosta ja yksi maanalainen kerros.

Rakennukseen tulee noin 1 100 työpistettä, joita käyttää yhteensä noin 1 500 työntekijää. Rakennukseen sijoittuvat myös muun muassa toimialan asiakaspalvelu-, tapahtuma- ja näyttelytilat, erilaisia kokoustiloja sekä ravintola.

Maanalaisessa kerroksessa on 75 autopaikkaa ja 500 polkupyöräpaikkaa.

Julkisivut noudattelevat teollisten tiilirakennusten ilmettä

Tiedotteen mukaan Kaupunkiympäristötalon julkisivut noudattelevat Kalasataman teollisten tiilirakennusten ilmettä. Leimallisia julkisivuille ovat katutason muuratut holvikaaret.

Koska pihaa ei ole, rakennuksen yläkerroksiin tulee useampia sisäänvedettyjä, katoksilla ja istutuksilla varustettuja terassitasoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi työ-, virkistys- tai kokoontumistiloina.

”Terassitasot ja kerrosten väliset valoaukot jäsentävät työtilavyöhykkeitä ja tuovat tarvittavaa luonnonvaloa sisätiloihin”, kuvailee talon pääsuunnittelija Ilmari Lahdelma Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:stä.

Hanke toteutetaan projektinjohtourakkana, ja rakennustyöt aloitetaan helmikuussa. Hankkeen on suunniteltu valmistuvan kokonaisuudessaan keväällä 2020. Tavoite- ja kattohintainen projektinjohtourakka sisältää rakennustekniset työt ja talotekniikan. Maanrakennustyöt toteutetaan alistettuna sivu-urakkana.

”Vaikka kyseessä ei olekaan allianssihanke, haluamme silti hyödyntää allianssihankkeissa hyväksi havaittua Big room -toimintatapaa, jossa suunnittelijat sekä tilaajan ja urakoitsijan edustajat istuvat samassa tilassa ja vaihtavat avoimesti tietoa keskenään”, kertoo hankkeen toteutusvaiheen projektinjohtaja Arto Manninen Helsingin kaupungilta.

Korkeat tavoitteet ympäristötehokkuudelle

Hankkeen ympäristö- ja energiatehokkuudelle on asetettu myös korkeat tavoitteet. Energiatehokkuuden osalta hankkeessa noudatetaan lähes nollaenergiarakentamisen tasoa.

Kohde sertifioidaan Breeam-ympäristöluokituksen (Breaam International New Construction 2016) mukaisesti. Siinä pyritään vähintään luokkaan Very Good.

Rakennuksen vesikatosta suurinta osaa peittävät viherkatto sekä aurinkopaneelit. Paneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään muun muassa rakennuksen valaisemisessa.

”Haluamme, että Kaupunkiympäristötalo ilmentää niitä ympäristötehokkuus- ja työympäristötavoitteita, joita kaupunki muutenkin pyrkii tulevina vuosina toteuttamaan”, Jaakko Stauffer sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsinki sopi Kaupunkiympäristötalon urakasta”

  1. Työtilat ovat mennyttä maailmaa eli epäkäytännöllisiä avokonttoritiloja. Käytännön tason työntekijöiden ääni ei kuulu.

  2. Avokonttoreista on tullut jo vitsi. Avokonttorit eivät sovi kuin sähköpostien lukemiseen ja kirjoittamiseen ja huonosti siihenkin. Toki sosiaalista toimintaa voi aina harrastaa, siihen ne sopivat oikein mainiosti. Tässä on vähän samaa ilmiötä kuin TV;n puolella, jossa on keksitty Grillit huurussa ja Temptation island. Samanlaisia sitten sikiää kanavan täydeltä, joita lauma pönttönä seuraa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat