Muinaismuistojen ja suojeltujen rakennusten keskelle Espoon Karhusaareen aletaan suunnitella Lastenmaailma-teemapuistoa – kuntapoliitikoilla pitkä lista vaatimuksia

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto myönsi tarvittavan suunnitteluvarauksen maanantaiaamuna.

Lastenmaailma ry:n havainnekuva uudesta Karhusaareen sovitellusta Lastenmaailma-matkailukohteesta.

Espoon Karhusaareen saa alkaa virallisesti suunnitella Lastenmaailma-nimistä kulttuuri- ja matkailukohdetta. Kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto myönsi tarvittavan suunnitteluvarauksen maanantaiaamuna.

Asia oli aiemmin jätetty jaostossa pöydälle.

Lastenmaailma-hanke on aiheuttanut espoolaispoliitikkojen keskuudessa hampaiden kiristelyä. Ihmettelyä sai osakseen erityisesti se, että Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä esiintyi Lastenmaailma ry:n teettämällä mainosvideolla ennen kuin koko hanketta oli edes esitelty päättäjille.

Epäilyjä ovat herättäneet myös muun muassa aikeet sijoittaa mahdollisesti turistimassoja puoleensa vetävä matkailukohde juuri Karhusaareen, jossa on suojeltuja rakennuksia ja muinaismuistolailla suojeltuja alueita.

Kaupunginvaltuutettu Mari Anthoni (vihr) ehdotti maanantaisessa kokouksessa, että koko hanke tyrmättäisiin. Hän uskoo, että Lastenmaailmasta tulisi sijaintinsa vuoksi yksityisautoiluun perustuva kohde.

Mika Helenius (kok) oli niin ikään suunnitteluvarauksen hylkäämisen kannalla – tosin täysin eri syistä kuin Anthoni. Helenius haluaisi Karhusaareen vielä Lastenmaailma ry:n hahmotelmia mahtipontisemman kohteen, ja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi pitäisi hänen mielestään järjestää suunnittelukilpailu.

”Nämä olivat kaksi ääripäätä, jotka sitten kannatuksen puutteen vuoksi raukesivat”, kertoo elinkeino- ja kilpailukykyjaoston puheenjohtaja Markku Markkula.

Elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti näin ollen varata Lastenmaailma ry:lle Karhusaaresta alueen hankkeensa suunnittelua varten. Päätös tehtiin esittelijän korjatun ehdotuksen mukaisesti.

”Esittelijä lisäili meidän keskustelumme ja aikaisempien evästysten perusteella muutamia huomioon otettavia tekijöitä”, Markkula sanoo.

Markkulan mukaan hanke tulee erityisesti suunnitella siten, että sen toteuttaminen vaatisi mahdollisimman vähän luonnon muokkaamista sekä rakennettaessa että Lastenmaailman toimiessa.

”Korostimme kestävän kehityksen merkitystä ja eri luonto- ja ympäristöselvityksiä.”

Mitään Mari Anthonin epäilysten kaltaista, vain yksityisautoilijoiden saavutettavissa olevaa kohdetta Lastenmaailmasta ei saa suunnitteluvarauksen ehtojen mukaan tulla.

”Kohteen käytön pitää perustua julkiseen liikenteeseen”, Markkula toteaa.

Jaosto myös vaatii Lastenmaailma ry:tä arvioimaan hankkeen toteutettavuutta huomattavasti pienemmällä kävijämäärällä kuin alustavissa hahmotelmissa esiteltiin. Kyseinen lukema oli 600 000 kävijää vuodessa.

Hankkeen puuhaajien tulee tehdä suunnittelua yhteistyössä kulttuuritoimen kanssa. Lastenmaailma ry:n on kuitenkin hoidettava kaikki suunnittelukustannukset.

Suunnittelu ei saa hankaloittaa ulkoilua Karhusaaressa. Konkreettisesti tämä näkyy ainakin siinä, että varausalueen rantavyöhykkeellä sijaitsevan kevyen liikenteen väylän, Rantaraitin, tulee säilyä koko ajan ulkoilijoiden käytössä.

Lastenmaailma ry:n pitää suunnitteluvarauksen ehtojen mukaan raportoida hankkeen etenemisestä elinkeino- ja kilpailukykyjaostolle ensi marraskuussa. Varaus on voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

”Sitten vasta kaupunki päättää, onko tämä toteuttamiskelpoinen”, Markkula toteaa.

Hankkeen toteuttaminen edellyttää asemakaavan muuttamista, joka tarkoittaa käsittelyä kaupunginvaltuustossa saakka. Varausalue on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu lähivirkistysalueeksi.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muinaismuistojen ja suojeltujen rakennusten keskelle Espoon Karhusaareen aletaan suunnitella Lastenmaailma-teemapuistoa – kuntapoliitikoilla pitkä lista vaatimuksia”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi