Kokeile kuukausi maksutta

Venäjän valtiolta huijattiin miljoonia euroja massiivisessa kiinteistökaupassa pääkaupunkiseudulla – Suomalaismiesten petossyytteet nurin Helsingin käräjäoikeudessa

Yhdelle tekijöistä tuli lisäksi tuomio rahanpesusta.

Tämä kerrostalo Neitsytpolulla oli yksi kiinteistökaupan kohteista. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingin käräjäoikeus on antanut torstaina tuomionsa Venäjän valtioon kohdistuneessa monimutkaisessa rikosvyyhdissä, joka koski kiinteistökauppoja.

Syytteet törkeästä petoksesta hylättiin, joskin yhdelle osallisista tuli sen sijaan tuomio rahanpesusta.

Vyyhtiin sekaantuneen espoolaisyhtiön edustajista Mika Tapiovaaralle tuli törkeästä velallisen epärehellisyydestä kahden ja puolen vuoden ehdoton vankeusrangaistus, toiselle saman yhtiön edustajalle kaksi vuotta ehdollista vankeutta.

Venäjän valtio hankkiutui vuonna 2012 eroon suuresta joukosta arvoalueilla sijaitsevia kiinteistöjään pääkaupunkiseudulla ja Porvoossa. Joukossa oli erityisesti huonokuntoisia kerrostalohuoneistoja Helsingin kantakaupungissa.

Yksi tällainen kohde on esimerkiksi Kaivopuiston kupeessa Neitsytpolulla sijaitseva kerrostalo.

Nämä Venäjä luovutti espoolaiselle kiinteistöyhtiölle yhdeksää miljoonaa euroa vastaan. Kiinteistöyhtiö puolestaan antoi Venäjän valtiolle vaihdossa Lauttasaaressa sijaitsevan ja noin yhdeksän miljoonan arvoisen toimistotalon, jonka aiemmin omisti eläkevakuuttaja Keva. Vaihtokaupassa ei siirtynyt rahaa.

Espoolaisyhtiö myi vielä samana päivänä saamansa kiinteistöt ensin emoyhtiölleen ja sitten edelleen suomalaisille kiinteistökauppaa tekeville yhtiöille. Tästä jälkimmäisestä kaupasta sille maksettiin rahaa 14,57 miljoonaa.

Seuraavana päivänä espoolaisyhtiö maksoi sveitsiläiselle pankkitilille 4,45 miljoonaa euroa.

Helsingissä syytettyinä oli viisi ihmistä

Tiliä hallinnoi Venäjän ulkomailla olevaa kiinteistöomaisuutta hallinnoivan yhtiön FGUP:n johtaja. Johtaja on jo tuomittu tapahtuneesta vankeuteen Venäjällä 2015. Hän myös tunnusti tekonsa.

Tuomio Venäjällä tuli törkeästä petoksesta ja venäläisoikeus määräsi johtajan maksamaan vahingonkorvauksina 14,57 miljoonaa Venäjän valtiolle. Hän on myös jo istunut vankeusrangaistuksensa. Hänen osaltaan tapahtunutta käsiteltiin Helsingissä vain Venäjän uusien vahingonkorvausvaateiden osalta.

Helsingissä syytettyinä oli viisi ihmistä. Espoolaisyhtiön edustajien lisäksi syytettyinä oli FGUP:n työntekijä, FGUP:n asiamies ja yhtiölle kiinteistöjen arvoja arvioinut henkilö.

Syytteet petoksesta ja siten myös Venäjän uudet vaateet vahingonkorvauksista petoksen vuoksi hylättiiin Helsingissä kaikkien viiden osalta.

Käräjäoikeus katsoo torstaina antamassaan tuomiossa, että ei ole riittävästi näyttöä siitä, että nämä viisi olisivat olleet tekijäkumppaneita Venäjän erehdyttämisessä.

Kumppaneina tuomitseminen olisi vaatinut, että olisi pystytty erittäin varmasti osoittamaan, että miehet eivät ole pitäneet yhdeksän miljoonan vaihtoarvolla tehtyä kauppaa Venäjän kiinteistöyhtiön tahdon mukaisena. Ei siis riitä, että he ovat tienneet asiassa olevan jotain hämärää.

FGUP:n asiamiehenä toiminut mies sen sijaan tuomittiin rahanpesusta puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän oli saanut muutaman viikon päästä kaupoista tililleen 430 000 euroa, joiden hänen on oikeuden mukaan täytynyt ymmärtää olevan peräisin rikoksesta. Hänet tuomittiin myös maksamaan Venäjän valtiolle sama summa.

Kiinteistöt eivät päätyneet yritykselle

Kahdelle suomalaismiehelle tuomio tuli törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Tästä asiasta nosti kanteen yritys, joka oli vuonna 2011 jättänyt ostotarjouksen espoolaisyhtiölle kiinteistöistä, joista Venäjä myöhemmin luopui.

Tarjous hyväksyttiin, mutta kiinteistöt eivät koskaan päätyneet tälle tarjouksen tehneelle yritykselle.

Espoolaisyhtiön ja kanteen jättäneen yrityksen välisessä sopimuksessa oli määrätty puolentoista miljoonan sopimussakosta.

Espoolaisyhtiö kuitenkin muuttui maksukyvyttömäksi siinä kohtaa, kun se siirsi kiinteistöt emoyhtiölleen. Velkaa ei siis velallisten mukaan kyetty maksamaan.

Oikeus tuomitsi suomalaismiehet maksamaan kanteen jättäneelle yritykselle 1,5 miljoonaa euron vahingonkorvaukset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Venäjän valtiolta huijattiin miljoonia euroja massiivisessa kiinteistökaupassa pääkaupunkiseudulla – Suomalaismiesten petossyytteet nurin Helsingin käräjäoikeudessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat