Rakennustyömaiden ennakkoilmoituksista paljastui laiminlyöntejä

Työsuojeluviranomainen on havainnut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella vuoden 2018 aikana tehdyissä tarkastuksissa vajaalla 50 rakennustyömaalla puutteita rakennustyön ennakkoilmoituksen tekemisessä.

Tiedotteen mukaan ilmoituksen tekemättä jättämisestä on huomautettu päätoteuttajavastuullisia työnantajia toimintaohjeilla.

Työsuojeluviranomainen harkitsee jatkossa ilmoituksen tekemistä poliisille, mikäli kyseisiä rikkomuksia vielä havaitaan.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että pääurakoitsijan tai päätoteuttajan on tehtävä ilmoitus rakennustyömaasta, joka on tarkoitettu kestämään kauemmin kuin kuukauden, ja jolla itsenäiset työnsuorittajat mukaan lukien työskentelee yhteensä vähintään 10 työntekijää sekä työmaasta, jolla työn määräksi arvioidaan yli 500 henkilötyöpäivää.

Rakennustyön ennakkoilmoituksen voi täyttää sähköisesti verkkolomakkeella.

Ilmoituksen tiedot siirtyvät työsuojeluviranomaisen sähköiseen valvontatietojärjestelmään. Ilmoittaja saa tiedon sähköpostiin, kun lomake on tullut käsiteltäväksi. Vahvistusviestin liitteenä on ilmoittajan täyttämä lomake pdf-tiedostona.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Rakennustyömaiden ennakkoilmoituksista paljastui laiminlyöntejä”

  1. Onpa yllättävää, että tällaista epämääräistä säännöstä einoudateta. Kenenkähän vastuulla on ollut tiedotus ja ohjeistus asiasta? Entä kenen vastuulla on valvonta? Tällainen epämäärästen ilmoitusten tekeminen sinne tänne on varmasti yksi alan turhauttavimpia asioita. Lisäksi tämän tekemättä jättämisestä ei kuitenkaan seuraa mitään, niin aika huoletta voi jättää ilmoittamatta.

  2. Miksi tilaaja ei tee tuota automattisesti kun on valinnut urakoitsijan.

    1. Tilaaja ei välttämättä ole rakennusalan ammattilainen, jolle olisi kaikki ilmoitukset itsestään selviä. Päätoteuttaja puolestaan on rakennusalan ammattilainen, jolla on korostunut vastuu ottaa viranomaisvaatimuksista selkoa. Ihan ymmärrettävää että tässä tapauksessa tuo ilmoitusvelvollisuus on sälytetty päätoteuttajan velvollisuudeksi.

  3. Kyllä siitä seuraa viimeistään sitten, jos työmaalla sattuu vakava työtapaturma. Vastuu on päätoteuttajalla ihan yksiselitteisesti.

Vastaa