Säteilyturvakeskuksen mukaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalalle voidaan myöntää käyttölupa. Luvan myöntää valtioneuvosto ja sitä varten tarvitaan Säteilyturvakeskuksen puoltava lausunto.
Käyttölupa ei kuitenkaan tarkoita, että voimalan käyttö voitaisiin aloittaa.
Olkiluoto 3 -valvontaprojektin päällikkö Minna Tuomainen Säteilyturvakeskuksesta kertoi tiedotustilaisuudessa maanantaina, että laitoksen omistavan TVO:n pitää vielä ratkaista esimerkiksi reaktorin pääjäähdytyspiiriin liittyvässä paineistinlinjassa huomattu liiallinen värähtely, ennen kuin varsinainen käyttö voidaan aloittaa.
Tuomaisen mukaan ongelman ratkaisuun on tarjolla kaksi vaihtoehtoa, joita TVO yhä pohtii.
Kun laitos on saatu teknisesti täysin valmiiksi, tarvitaan vielä lupa ydinpolttoaineen lataamiselle. Siihen vaiheeseen on tarkoitus päästä tämän vuoden aikana. Varsinaisen sähkön tuotannon pitäisi alkaa ensi vuonna.
Voimalan rakentaminen alkoi vuonna 2005 ja sen valmistuminen on viivästynyt noin kymmenellä vuodella alkuperäisestä aikataulusta. Turvallisuusvaatimukset kiristyivät kesken rakentamisen muun muassa Fukushiman ydinonnettomuuden takia.
Laitos oli ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin yhteistyönä suunnittelema uudentyyppinen EPR-reaktori. TVO osti 1600 megawatin tehoisen laitoksen niin sanottuna avaimet käteen -toimituksena.
Voimalahankkeessa oli alusta asti ongelmia suunnittelussa, projektin johdossa ja laadussa. Aikataulua jouduttiin lykkäämään useita kertoja vuosien varrella.
Areva ajautui rakentamisaikana vakaviin talousvaikeuksiin, kun Olkiluodon ja vastaavan Ranskaan rakennettavan reaktorin valmistuminen viivästyi ja kustannukset kasvoivat. Yhtiön terveet osat yhdistettiin Ranskan valtion sähköyhtiöön EDF:ään ja Olkiluodon ydinvoimaprojekti jätettiin uuteen yhtiöön.
TVO ja Areva kiistelivät viivästymisen kustannuksista välimiesoikeudessa vuosien ajan. Suomessa alettiin pelätä, ettei uudella yhtiöllä olisi edes taloudellisia resursseja rakentaa voimalaa valmiiksi.
Riita ratkesi viime vuoden maaliskuussa, kun yhtiöt sopivat että Areva maksaa TVO:lle viivästysten takia menetetystä sähköntuotannosta 450 miljoonan euron korvauksen.
TVO arvioi, että voimalan hinnaksi tulee noin 5,5 miljardia euroa kun alun perin sovittiin noin kolmesta miljardista.
Arevalle voimalan rakentaminen tuli kaikkinensa maksamaan noin 8,4 miljardia euroa.
Olkiluoto 3 tuottaa käynnistyessään täydellä teholla noin 15 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta sähköstä.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Säteilyturvakeskuksen mukaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalalle voidaan myöntää käyttölupa – käyttöä ei silti voida vielä aloittaa”