Nordea ennustaa: Asuntokauppaan kehittymässä ostajan markkinat

Työllisyyskasvun ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen vähentää asunnonostoaikeita, arvioi Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen. Se voi vaikuttaa myös asuntojen hintoihin.

Tänä vuonna valmistuu todennäköisesti ennätysmäärä uusia asuntoja. Kuva: Emilia Anundi / HS

Alkuvuodesta julkaistujen tilastojen perusteella tänä vuonna asuntomarkkinoilla on ostajan markkinat, ennakoi Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Nordean ennuste perustuu siihen, että kuumana käyvällä rakennusalalla on nyt asuntoja tarjolla kysyntää enemmän.

Viime vuonna työllisyys kasvoi huimasti ennusteita nopeammin ja kuluttajaluottamus oli ennätyksellisen vahvaa. Silti asuntokaupoilla oli odotettua hiljaisempaa sekä myytyjen asuntojen että nostettujen asuntolainojen määrällä mitattuna.

Tänä vuonna työllisyyskasvun ennustetaan hidastuvan. Kuluttajaluottamus on kääntynyt laskuun, mikä ei lupaa hyvää asuntojen kysynnälle.

”Heikentyvä taloussuhdanne tekee varovaiseksi suurten hankintojen suhteen, mitä asunnon ostaminen mitä suurimmassa määrin on. Siksi työllisyyskasvun ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen vähentää asunnonostoaikeita”, Kärkkäinen sanoo tiedotteessa.

Nordea ennustaa, että rakentaminen kääntyy talouskasvua vauhdittavasta tekijästä talouskasvun hidasteeksi. Asuin­rakentamisen rakennus­luvat kääntyivät viime vuonna jyrkkään laskuun, mutta käynnissä olevien rakennushankkeiden vuoksi tänä vuonna todennäköisesti valmistuu vielä ennätysmäärä uusia asuntoja.

Kärkkäinen pohtii, riittääkö näille uusille asunnoille ostajia.

”Näyttäisi siltä, että tänä vuonna asuntomarkkinoilla tarjonta kasvaa kysyntää nopeammin. Tämä vaikuttaa myös asuntojen hintoihin. Jos asuntoja on yhä enemmän tarjolla ja myyntiajat pitenevät, on asunnonostajilla markkinoilla vahvempi asema. Tästä vuodesta näyttääkin tulevan asuntomarkkinoilla ostajan markkinat.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Nordea ennustaa: Asuntokauppaan kehittymässä ostajan markkinat”

  1. 1990-luvun lamassa uusien valmistuneiden kohteiden hinnat putosivat, sen jälkeen on ollut hyvin harvinaista. En oikein jaksa uskoa ostajan markkinoihin kuluttajakaupassa, kasvukeskuksissa rakennusliikkeiden tuotanto on ollut lähinnä kerrostaloja.
    Jos niitä halvalla myydään laitetaan nippuun ja pakettia tarjotaan sijoittajille, ostajahan tässäkin tietysti on kyseessä.

    1. Kuluttajan kannalta asunnon omistamisen kannattavuus on laskenut. Kuluttajaomistaja ei saa asuntolalnan koroista vähennettyä kuin enää 25 %. Sijoittajaomistaja saa vähentää 100 %. Joten kuluttajilla ei ole taloudellisesti enää yhtä järkevää nostaa asuntolainoja ainakaan omaan käyttöön tarkoitetun asunnon lainana kuin mitä oli aiemmin. Nykyään kuluttajaomistajien asuntolainat kannattaa nostaa nimellisesti jonkin sijoituskohteen sijoituslainoina, käyttäen itse asumaansa asuntoa vain vakuutena, koska muuten verovähennysoikeus jää alhaiseksi.

  2. Keskeinen asunnonostoaikeita vähentävä tekijä tällä hetkellä on syntyvyyden romahdus ja väestön ikääntyminen. Lapsiperheet ovat perinteisesti olleet aktiivisia asunnon ostajia ja eläkeläiset taas asuvat tyypillisesti pitkään muuttamatta samassa asunnossa. Vanhat työllisyyspohjaiset indikaattorit eivät sovellu suoraan nykytilanteeseen, koska toimintaympäristö on muuttunut. Lisäksi asuntojen ostoaikeita saattaa vähentää asuntolainojen korkovähennysoikeuden lasku, jota myöskään ei ole ollut mukana menneisyyden vertailuvuosissa, joina työllisyysasteen paraneminen on lisännyt asuntokauppaa. Asuntokaupan kehityksen kannalta seuraava hallitusohjelma voi olla merkityksellinen. Alennetaanko esimerkiksi seuraavalla hallituskaudella varainsiirtoveroa vai pidetäänkö se ennallaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat