Kokeile kuukausi maksutta

Oodin luoneet arkkitehdit voittivat kilpailun ja suunnittelevat nyt Oodia muistuttavan kirjaston Ranskaan

Oodin suunnitellut arkkitehtitoimisto ALA ja sen ranskalainen kumppani Nicolas Favet Architectes ovat voittaneet Lyonin Lumiere II -yliopiston uuden oppimiskeskuksen suunnittelukilvan.

Ranskaan nousevasta kirjastosta tulee Oodia pienempi. Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA & Nicolas Favet Architectes

Voitto on ALA:n toinen kansainvälinen läpimurto, tällä kertaa Ranskaan. Sitä ennen toimisto on suunnitellut vuonna 2012 auenneen teatteri- ja konserttitalo Kildenin Norjan Kristiansandiin.

”Oodi oli ratkaiseva referenssi. Ilman sitä toimisto ei olisi päässyt mukaan kutsukilpailuun, johon osallistui kuuluisia toimistoja kuten portugalilaisen Aires Mateuksen, ranskalaisen Atelier Baranin ja sveitsiläisen Brutherin työryhmät”, arkkitehti Samuli Woolston arvelee. Hänen lisäkseen työstä vastasivat arkkitehtitoimiston muut osakkaat Juho Grönholm ja Antti Nousjoki.

Juuri pariisilainen Nicolas Favet Architectes eli NFA ehdotti ALA:lle yhteistyötä. Kestävään suunnitteluun erikoistunut arkkitehtitoimisto on alallaan edelläkävijöitä Ranskassa. Favet on tutkinut hiilineutraalia ja nollaenergiarakentamista.

Toimiston perustaja Nicolas Favet on opiskellut ja työskennellyt sekä Ranskassa että Suomessa. Hänen pitkäaikaisena pyrkimyksenään onkin ollut parantaa suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin tuntemusta Ranskassa.

Hieman Lyonin ulkopuolella olevan kampuksen uusi oppimiskeskus on noin kolmanneksen pienempi kuin sen esikuva Oodi. Rakennuksen arvioidaan maksavan 39 miljoonaa euroa. Rahoittajina toimivat yliopiston ohella Auvergne Rhône-Alpesin suuralue, Lyonin metropolialue sekä Ranskan korkeakoulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden ministeriö.

Monitoimisesta oppimiskeskuksesta muodostuu sekä kestävän rakentamisen että uusien oppimisen tapojen näyteikkuna 16 000 opiskelijan kampuksella. Yliopistoyhteisön lisäksi rakennusta voivat käyttää myös lähiseudun asukkaat.

Kolmikerroksisen kirjastorakennuksen suunnittelussa ideana on ollut tilojen jakaminen luonteeltaan erilaisiin kerroksiin. ”Rakennuksesta ei tule niin avointa kuin Oodi”, Woolston kuvaa.

Ilmeeltään raskaammassa ja suljetussa ensimmäisessä kerroksessa on kahvila sekä paljon kokous-, kahvila-, tapahtuma-, arkisto- ja työtiloja. Tämän ikään kuin jalustan päälle rakentuu korkea lasiseinäinen kirjastokerros. ”Tämä toinen paljon avoimempi kerros on pyhitetty kirjoille, ja niitä tulee todella paljon”, Woolston kertoo.

Kirjastokerros yhdistyy visuaalisesti suoraan ympäröivään maisemaan ja fyysisesti kampuksen keskusaukioon. Sen yläpuolelle nouseville yhdelle suuremmalle ja kolmelle pienemmälle ”parvelle” sijoittuu intiimejä luku- ja työskentelytiloja.

Oppimiskeskuksessa on puisia kantavia rakenteita ja palkkien alareunat ovat kaarella. ”Näyttää kuin rakennuksen katto aaltoilisi, mutta niin ei ole. Silti hahmossa on paljon sukulaisuutta Oodin kanssa”, Woolston kuvaa.

Keskus valmistuu vaiheittain 1960-luvulla rakennetulle kampukselle. Osa vanhasta kirjastosta puretaan ensin pois, ja sen tilalle tulevan osan rakennustyöt alkavat loppuvuonna. Ensimmäinen vaihe on valmis vuonna 2021. Seuraava osa otetaan käyttöön seuraavana vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oodin luoneet arkkitehdit voittivat kilpailun ja suunnittelevat nyt Oodia muistuttavan kirjaston Ranskaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat