Kokeile kuukausi maksutta

Valtio myi palatsin Kaivopuistosta pilkkahintaan – jopa 25 miljoonan hintatavoite suli 6,6 miljoonaan

Valtion kiinteistöomaisuudesta ja sen kehittämisestä vastaava Senaatti-kiinteistöt on myynyt Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevan suojellun Marmoripalatsin.

Kuva: Tuomas Uusheimo

Ostaja on kotimainen kiinteistösijoitus ja -kehitysyhtiö HGR Property Partners. Vuodesta 2012 myynnissä olleeseen arvorakennukseen suunnitellaan asuntoja.

Kerrosalaltaan 1412-neliöisen palatsin kauppahinta oli lopulta 6,6 miljoonaa euroa. Siten neliöhinnaksi muodostui alle 4700 euroa. Pitkän myyntiprosessin aikana Senaatti joutui lopulta tinkimään todella rajusti alkuperäisistä hintatavoitteistaan. Ilta-Sanomien helmikuussa 2013 tekemän jutun mukaan valtio kaavaili alun perin saavansa palatsista jopa 15–25 miljoonaa euroa.

Eliel Saarisen suunnittelema Marmoripalatsi on valmistunut vuonna 1918. Rakennus sijaitsee Kaivopuiston lehmuskujan päässä osoitteessa Itäinen puistotie 1. Senaatti on etsinyt vuodesta 2012 lähtien arvorakennukselle ostajaa, joka pystyy investoimaan merkittävästi kiinteistön kunnostamiseen suojelunäkökohdat huomioiden.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että pitkä myyntiprosessi on saatu onnistuneesti päätökseen. Arvokas suojelukohde saa nyt osaavan omistajan, joka pystyy kunnostamaan rakennuksen ja antamaan sille sen arvoa kunnioittavan uuden elämän”, johtaja Mauri Sahi Senaatti-kiinteistöistä toteaa tiedotteessa.

Ruukinpatruuna August Keirkner rakennutti Marmoripalatsina ja Villa Keirknerina tunnetun huvilan Kaivopuiston laitaan eläkepäiviään varten. Pitkään sairastellut Keirkner kuoli ennen kuin talo ehti valmistua, joten uuteen taloon muutti hänen leskensä Lydia. Huvilan osti vuonna 1937 paperitehtailija Rudolf Walden, josta tuli talvisodan jälkeen Suomen puolustusministeri.

Waldenin kuoleman jälkeen vuonna 1946 valtio vuokrasi rakennuksen, ja se toimi vuosina 1947–1948 käydyn asekätkentäoikeudenkäynnin näyttämönä. Rakennuksen havaittiin soveltuvan hyvin oikeuden istuntopaikaksi ja se päätettiin ostaa valtiolle vuonna 1949. Marmoripalatsi remontoitiin vasta perustetulle Helsingin hovioikeudelle, joka toimi talossa vuosina 1952–1984. Sen jälkeen tilat olivat työtuomioistuimen käytössä maaliskuuhun 2012 saakka. Tilat ovat olleet käyttämättöminä vuodesta 2012.

Marmoripalatsin ostanut HGR Property Partners on kotimainen kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö, joka on keskittynyt pääkaupunkiseudulla sijaitseviin kiinteistökohteisiin ja kehityshankkeisiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Valtio myi palatsin Kaivopuistosta pilkkahintaan – jopa 25 miljoonan hintatavoite suli 6,6 miljoonaan”

  1. 4700 e/m2 talosta, joka vaatii todella kalliin remontin ei minusta ole pilkkahinta vaan ryöstö.

  2. Jos 4700 €/m2 on ryöstö, niin kun tuosta myy asunnot 13000 €/m2, niin paljonko saisi remontti maksaa neliölle, jotta jäisi vielä vaivan palkkaa?

  3. ”Olemme erittäin tyytyväisiä, että pitkä myyntiprosessi on saatu onnistuneesti päätökseen.” Tämä Senaatti-kiinteistöt on oiva pöhelö näiden kiinteistökauppojen ja korjaus- ja uudisrakennushankkeidensa kanssa. En tiedä mikä on se taho jonka pitäisi valvoa Senaatti-kiinteistöjen toimintaa, mutta ko. tahon kannattaisi ryhtyä viimeinkin töihin. Senaatti-kiinteistöltä löytyy lukuisia pöydän alle luisuneita hankkeita, vaikkakin organisaatiolla itsellään on kaikki ammatillisesti hyvin A4:sella. Mutta vain ja ainoastaan A4:sella. Pikkutakki ja kravatti + akateeminen tutkinto eivät tarkoita ammatillista osaamista, vaikkakin niillä saa valtiolta hyvän viran.

  4. ei sinne mitään tule , valtio vuokraa kuitenkin talon takaisin salaisella miljoona vuokralla xx ajaksi , tuonne sijoitetaan sitten hädänalaisia isis vaimojen orpoja kissoja.. haavisto pitää avajaispuheen , ketunhäntä povitaskussa.

  5. voin vanno että asuntoja ei tule , ei tule , siitä pitää huolen tien toisella puolella oleva venäjän lähetystö.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat