YIT:n kausiluonteinen tappio pieneni alkuvuonna – kuluttaja-asuntoja valmistuu tänä vuonna neljäsosa vähemmän kuin 2018

YIT:n liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 2019 selvästi vuoden takaisesta. Tulos oli tappiollinen, mutta tappio pieneni vertailujaksosta.

Triplasta alkoi tuloutua liikevaihtoa ja tulosta.

Näyttäisi siltä, että Lemminkäisen perintönä YIT tekee aina kausiluonteisesti tappiota alkuvuonna. ”Tulos vastasi odotuksiamme kausiluonteisuuden ja asuntohankkeiden vähäisten valmistumisten vuoksi”, toimitusjohtaja Kari Kauniskangas toteaa osavuosikatsauksessa.

Asuminen Suomi ja CEE -segmentin oikaistu liikevoitto laski 9,3 miljoonaan euroon vertailujakson 20,5 miljoonasta, sillä yhtiö ei luovuttanut CEE-maissa yhtään asuntoa ja Suomessa valmistui vertailukautta vähemmän asuntoja pääkaupunkiseudulla.

Segmentin kannattavuutta heikensi myös vuokra-asuntoihin keskittyvän yhteisyrityksen perustaminen maaliskuussa. YIT myi yhteisyritykselle salkun valmiita tai lähes valmiita asuntoja. Yhtiö kirjasi valmiiden myytävien asuntojen osalta 51 prosenttia syntyneestä liikevaihdosta ja tuloksesta ensimmäisen vuosineljänneksen tulokseensa. YIT:n oman omistusosuuden osalta (49 %) rakentamisen liikevaihto ja tulos tuloutetaan vasta asuntojen jälleenmyynnin yhteydessä.

Suomessa YIT:llä valmistuu arvion mukaan tänä vuonna noin neljänneksen vähemmän asuntoja kuluttajille kuin viime vuonna. Kun viime vuonna niitä valmistui 3657 kappaletta, tänä vuonna niitä valmistuu arvion mukaan noin 2760. Ensimmäisellä neljänneksellä kuluttaja-asuntoja valmistui 858.

Toimitilat-segmentin liikevaihto kasvoi 31 prosenttia 239,1 miljoonaan euroon ja liikevoitto kohosi 5,0 miljoonaan euroon vertailujakson -2,2 miljoonasta. Segmentin liikevaihtoa ja liikevoittoa kasvattivat pääasiassa korjausrakentamisen korkeammat volyymit ja joulukuussa myydyt Triplan toimistot, jotka alkoivat tulouttaa liikevaihtoa ja tulosta rakentamisen valmiusasteen mukaan. Vertailukaudella Triplan toimistoja rakennettiin omaperusteisesti, eikä hanke tulouttanut liikevaihtoa tai -voittoa. Oikaistu liikevoitto kasvoi myös vertailukautta parempien projektikatteiden vuoksi.

Infraprojektit-segmentissä liikevaihto kasvoi 18 prosenttia 110,3 miljoonaan euroon ja oikaistu liikevoittokin koheni mutta oli edelleen 6,6 miljoonaa euroa tappiollinen. Yhtiö kertoo, että oikaistu liikevoitto parani vertailukautta paremman katetason ansiosta. Tulosta rasitti edelleen vanhojen hankkeiden heikko kate.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n kausiluonteinen tappio pieneni alkuvuonna – kuluttaja-asuntoja valmistuu tänä vuonna neljäsosa vähemmän kuin 2018”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi