Helsingin ydinkeskustassa seisoo talo puoliksi tyhjillään – Omistajan mukaan Kylteritaloa odottaa nyt uusi tulevaisuus

Hanke odottaa kaupungin lopullista hyväksyntää, mutta ilmapiiri sen ympärillä on muuttunut myönteisemmäksi.

Kylteritalo halutaan muuttaa takaisin opiskelija-asunnoiksi. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Paraatipaikalla Helsingin Kampissa sijaitseva kauppatieteiden ylioppilaiden säätiön omistama kerrostalo palautetaan näillä näkymin takaisin opiskelija-asunnoiksi.

40-luvulla rakennetun Kylteritalon tarkoitus oli alun perin majoittaa vähävaraisia kauppatieteen opiskelijoita, mutta 70-luvulla talo remontoitiin toimistotiloiksi.

Nyt ylemmät toimistokerrokset ovat olleet tyhjillään jo pitkään, kun pari vuotta sitten viimeisetkin vuokralaiset muuttivat tiloista pois.

Talon omistava Ky-säätiö on jo useamman vuoden ajanut talon muuttamista takaisin alkuperäiseen tarkoitukseensa eli opiskelija-asunnoiksi.

Vuoden 2017 syksyllä säätiön edustajat kävivät esittelemässä hanketta kaupungin kaavoittajille, mutta tuolloin alustava vastaus oli, ettei ehdotettu käyttötarkoituksen muutos ole kaupungin tavoitteiden mukainen.

Hanke odottaa lopullista päätöstä

Talon omistavan Ky-säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Harri Hiltunen kuitenkin kertoi keskiviikkona Twitterissä, että Kylteritalo on tarkoitus palauttaa opiskelija-asunnoiksi.

Keskiviikkona järjestetyssä ensimmäisessä laajassa hankesuunnittelukokouksessa esiteltiin arkkitehtien valmis suunnitelma sekä alkuvuodesta toteutetut rakennuksen kuntotutkimukset.

Toisin sanoen perustutkimus rakennuksen muuttamisesta takaisin opiskelija-asunnoiksi on valmis, mutta hanke odottaa vielä kaupungin lopullista päätöstä.

Hiltunen uskoo, että arkkitehtikaava otetaan syksyllä käsittelyyn ja se hyväksytään loppuvuodesta. ”Kyllä on aistittavissa, että poliitikkojen mielipiteet hankkeesta ovat muuttuneet myönteisemmiksi”, Hiltunen kertoo.

Ky-säätiön tarkoituksena on luoda noin 150 uutta opiskelija-asuntoa nykyisin tyhjillään oleviin yläkerroksiin. Asunnot olisivat pääasiassa pieniä, noin 20 neliömetrin kokoisia yksiöitä, mutta mukaan mahtuu myös kaksioita.

Alempiin kerroksiin on kaavailtu kaupungin tavoitteiden mukaisesti toimistotiloja sekä esimerkiksi ravintoloita ja kauppoja.

Yksi suuri haaste on Hiltusen mukaan talon nykyinen kunto. ”40-luvulla rakennetun, osittain tyhjillään seisseen talon peruskorjaaminen ei ole välttämättä helppo juttu”, hän toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Helsingin ydinkeskustassa seisoo talo puoliksi tyhjillään – Omistajan mukaan Kylteritaloa odottaa nyt uusi tulevaisuus”

  1. Itse olen ihmetellyt jo pitkään miksi kaupunki haluaa pitää kiinni näistä toimistoista jotka ovat rakennettu asuintaloihin. Kuitenkin se kaavoittaa valtavia toimistorakennuksia esimerkiksi Pasilan alueelle, johon on vielä erinomaiset kulkuyhteydet jo ennen mahdollista metroakin. Sitten se puhuu kaupungin elävyydestä syynä näiden toimistojen suojelemiseen aivan kuin tulevat asukkaat eivät kävisi ulkona ollenkaan. Pitävät jotenkin parempina niitä jotka käyvät työaikaan lounaalla kuin niitä jotka käyvät illastamassa. Kuitenkin järki sanoo, että jos asut lähempänä kaupungin palveluita niin myös käytät niitä enemmän kuin lähiössä asuva, johon joutuu asumaan jos kaupunki ei salli asuntoja keskustaan.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi