Kokeile kuukausi maksutta

EK:n suhdannekysely paljastaa: Rakennusala odottaa dramaattista käännettä

Rakennusala odottaa suhdanteen heikkenevän selvästi. (Kuva: Akseli Valmunen/HS)

Rakennusalan suhdanne on vielä hyvä, mutta näkymät ovat synkentyneet selvästi. Varsinkin rakennustuoteteollisuus odottaa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kyselyssä roimaa muutosta.

Rakennusyritykset arvioivat suhdannetilanteensa tasaantuneen selvästi syksyllä. Vuodesta 2015 alkanut nousukausi päättyy ja etenkin vilkkaana käynyt asuntorakentaminen vähenee. Suhdanteiden nykytilaa kuvaava saldoluku oli lokakuussa +2, kun heinäkuussa se oli +16. Näkymistä kysyttäessä se sen sijaan painui -28:aan heinäkuisen -21:n sijaan.

Rakennustuoteteollisuudessa muutos on vielä jyrkempi. Nykytilaa kuvaava saldoluku oli selvästi keskimääräistä parempi +30, mutta odotuksista kertova lukema oli painunut -35:een.

Saldoluku saadaan vähentämällä myönteistä kehitystä kuvanneiden yritysten osuudesta kielteistä kehitystä kuvanneiden osuus.

Heikko taloustilanne konkretisoituu pian

Koko teollisuuden suhdanneodotuksia kuvaa lukema oli -29. Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomistin Sami Pakarisen mukaan Suomen talouskehitys näyttää jarruttavan nopeasti loppuvuonna.

”Enää ei kannata odottaa, milloin huono suhdanne tulee Suomeen. Suhdannenousu hiipui syksyllä ja yritysten odotukset ovat synkentyneet selvästi kesästä. Kysyntä hiipuu, tilauskirjat ohenevat ja rekrytointiongelmat alkavat pikkuhiljaa helpottaa. Heikko talouskehitys konkretisoituu entisestään loppuvuonna”, hän arvioi tiedotteessa.

Työvoimapula on pahinta rakentamisessa, mutta sielläkin tilanne näyttää helpottuvan suhdanteen viilentyessä.

EK tiedusteli yrityksiltä lokakuussa 2019 arvioita suhdannekehityksestä kolmannella neljänneksellä. Tiedusteluun vastasi lähes 1 200 yritystä, joilla on Suomessa yhteensä yli 250 000 työntekijää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “EK:n suhdannekysely paljastaa: Rakennusala odottaa dramaattista käännettä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat