Muovimattojen aiheuttamat sisäilmaongelmat saattavat jäädä historiaan – tietovaje vaivaa suunnittelua ja asennusta

Helsingissä lokakuun alussa kokoontuneet yli 100 lattiapäällystämisalan ammattilaista olivat yhtä mieltä siitä, että ala tarvitsee lisää riippumatonta tutkimustietoa ja parempia ohjeita.

Sairaalassa muovimatto on ominaisuuksiltaan ylivoimainen. Kosteusriskien torjuntaan pyydettiin apua Tampereen rakennusfysiikan osaajilta.
Terveet tilat 2028 -ohjelman ja Sisäilmayhdistyksen järjestämässä työpajassa todettiin, että tutkimusrahoitus on kiven alla ja paljon alan tutkimuksesta tehdään yritysten omana tuotekehityksenä, jolloin tuloksetkin jäävät laajemmin hyödyntämättä.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Muovimattojen aiheuttamat sisäilmaongelmat saattavat jäädä historiaan – tietovaje vaivaa suunnittelua ja asennusta”

  1. Hyvä, kissa on ”pöydällä”. Otsikko lupaa paljon :). Tutkitaanko ko. pinnoiteratkaisun tuottamia mikrobikasvuja tai kemilaalien vaikutusta niihin?
    Esim. TVOC määrä ja siitä ihmiselle haitallinen osuus. Mikrobitutkijoita ei ainakaan mainittu.

    Erilaisissa tasoiteaineissa olevia kemikaaleja ei ostaja tietäne, mutta niitä on paljon, kuten itse betonissakin?

    Kosteusprosentin nousu ei liene ilmiön koettu haitta. (betoni + sen lisä- ja pinnoiteaineet +liima + muovimatto) vaan se, millaisia kemikaaleja ja mikrobeja tuon yhdistelmän myötä syntyy ajan myötä ja vapautuu muovin läpi sisäilmaan. Toki asennuksen kosteus% nopeuttaa mikrobi-ilmiötä.

Viimeisimmät näkökulmat