Rakentamisen arvo kasvaa loppuvuonna – suurin nousu Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa

Rakennusalan trendit -raportin mukaan korjausrakentamisen arvo on loka-joulukuussa kolmanneksen ja uudiskohteiden aloitusten arvo kuudenneksen suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Koko tänä vuonna rakennusaloitusten arvo on ennakkotietojen mukaan yhtä suuri kuin viime vuonna.

Ilmoitettujen uudiskohteiden aloitusten arvo nousee loka-joulukuussa 17 prosenttia vuotta aiemmasta, mutta niiden määrä pysyy ennallaan. Korjausrakentamisen kohteiden määrä sen sijaan laskee 23 prosenttia, vaikka niiden arvo on 32 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

Koko tämän vuoden rakennusaloitusten arvo pysyttelee FaktaNet Live -tietokantaan kerättyjen arvioiden mukaan viimevuotisen suuruisena eli on 14,3 miljardia euroa.

Rakennusalan tietopalveluyritys RPT Docun Rakennusalan trendit -raportista ilmenee, että tilanne vaihtelee maakunnittain valtavasti. Projektien arvo kasvaa vuoden viimeisellä neljänneksellä yhdeksässä ja laskee niinikään yhdeksässä maakunnassa.

Rajuimmin aloitukset lisääntyvät Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa, joissa kasvua on miltei 150 prosenttia. Uudellamaalla ne nousevat viidenneksen vuotta aiemmasta.

Aloitusten arvo sen sijaan laskee etenkin Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa.

RPT Docu huomauttaa, että suurilta näyttävät muutokset suuntaan tai toiseen johtuvat usein yksittäisistä suurista hankkeista, joille ei löydy vastinetta vertailuvuonna.

Rakennusalan trendit Q4 -raportti perustuu tietoihin, jotka RPT Docun tutkijat ovat saaneet rakennushankkeiden päättäjiltä syyskuun puoliväliin mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen arvo kasvaa loppuvuonna – suurin nousu Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa”

Vastaa