Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: Vantaalla jyllää nyt erikoinen asuntojen sijoittajabuumi

Sijoittaja on nyt kuningas Vantaan uudisasuntomarkkinoilla.

Vantaan Kivistö mainitaan usein esimerkkinä, jossa asuntojen tarjonta on ainakin hetkellisesti kysyntää suurempi. Rakennusliikkeet luottavat kuitenkin yhä sijoittavetoiseen kysyntään, koska velkaraha on historiallisen halpaa.

Vantaan asuntorakentamisessa on juuri nyt erikoinen tilanne, sillä uusista asunnoista on päätynyt kuluttajien omistukseen vain murto-osa.

Vantaan 12 kuukauden asuntoaloituksista on tullut Rakennuslehden markkinakatsauksen mukaan kuluttajamyyntiin 35 prosenttia. Muu tuotanto on päätynyt valtaosin vapaarahoitteisiksi sijoittajien vuokra-asunnoiksi, joskin VAV on rakennuttanut myös Ara-asuntoja.

Kuluttajamyynnissä olevista asunnoistakin sijoittajat ovat kahmineet noin puolet nippukauppoina tai jo ennen normaalin myynnin avaamista. Siten kuluttajien omistusasunnoiksi päätyykin vain alle viidennes asunnoista.

Veronmaksajan kukkarolla

Me veronmaksajat osallistumme avokätisesti Vantaan asuntorakentamisen rahoittamiseen. Asumis- ja toimeentulotuki turvaavat vuokranantajien tuottojen tasoa, vaikka tuet sinänsä ovat monille asukkaille välttämättömiä.

Asuntosijoittajat saavat vähentää taloyhtiölainojen lyhennyksetkin verotuksessa, kunhan taloyhtiö käsittelee maksetut rahoitusvastikkeet tulona kirjanpidossa.

Vantaan kehitys osoittaa, että pelkkä iso asuntotuotannon määrä ei takaa asumisen kohtuuhintaisuutta. Korkeasuhdanteessa hankituissa sijoitusasunnoissa asuminen ei ole halpaa. Omistusasunto taas ei ole monelle realistinen vaihtoehto. Jo alkupääoman säästäminen voi korkeiden vuokrien takia jäädä haaveeksi.

Asuntopoliitikkojen pitäisi miettiä, voisiko asukas nousta sijoittajien asemesta keskiöön asuntomarkkinoilla. Kohtuuhintaisuushan on juhlapuheissa tiuhaan viljelty sana. Nykyisillä tuki- ja tuotantotasoilla pitäisi pystyä tarjoamaan selvästi edullisempaa asumista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Kommentti: Vantaalla jyllää nyt erikoinen asuntojen sijoittajabuumi”

 1. Edullisempaa tuotantoa tuskin tulee milloinkaa, kun viimeisen 10 vuoden aikana viranomaisvaatimusmäärät ovat paikka paikoin viisinkertaistuneet. Yhden lomakkeen täyttö lupapisteeseen maksaa rakennuttajalle satpja euroja, kaikki ark-puolen veloitukset ovat vähintään 100 e/h, kun ne ennen tarjouspyyntöjen laatupisteytyksiä olivat muutaman kympin.

  1. Itsekin grynderinä toimineena voin sanoa, että rakennuskustannusten hintavertailu kerrostalohuoneistojen ja pientalojen osalta osoittaa, että kerrostalohuoneistojen myynhinnat sisältävät merkittävästi suuremman myyntivoiton kuin pientalojen myyntivoitto.
   Silkka ahneus tekee asunnoista älyttömän hintaisia tavallisille ihmisille ja heidän ansiotasoonsa suhteutettuna.

 2. Olen täysin samaa mieltä silkasta ahneudesta asuntojen älyttömissä hinnoissa. Politiikkojen kyvyttömyys ja haluttomuus tilanteen muuttamiseksi pitää tilanteen muuttumattomana todennäköisesti jatkossakin. Politiikot ovat kyvyttömiä yhteistyöhön tavallisten kansalaisten asumisen halventamiseksi valitettavasti.

 3. Asumistukiin menee maanlaajuisesti jo yli 2 MRD
  Sossupummille on ihan sama onko asumistuki 100 tai 1000/ kk, kuntahan maksaa kaiken

  
Vuokraovi.com mukaan yksiön vuokra Tampereen Linnainmaalla on noin 600 euroa /kk. SATO on yksi Linnainmaan vuokra-asuntojen suurista omistajista . SATO Oyj – alunperin lyhenne sanoista ” sosiaalinen asuntotuotanto – on nykyään pörssiyhtiö, jonka suurimmat omistajat ovat wikpedian mukaan

  * ruotsalainen Balder Finska Otas AB 54,4 %
  * Stichting Depositary APG Strategic Real Estate Pool 22,6 %
  * Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo 12,7 %
  * Valtion Eläkerahasto 4,9 %
  * Rakennusliitto ry 1,19 %
  * 
Esim: 100 % tuki- ja päihderiippuvainen Arska ( nimi keksitty ) asuu Linnainmaalla . KELA:n sivulta löytyvien tietojen mukaan Arska
  *
  * saa toimeentulotukea 497,29 euroa ja asuntotukilaskurin mukaan
  * asumistukea 316,80 euroa. Arskalla jää vuokran omavastuun jälkeen
  * käyttörahaa kuukaudessa 497,29+316,80 – 600 euroa = 214,09 euroa.
Pauli Vahtera esitti muutama vuosi sitten blogissaan laskemia, että
  * ay liikkeen rahasampo KOJAMO ( skojjaamo? ) ja SATO tuottaisiv
  * at voittoa vaikka vuokrat puolitettaisiin. Tällä ” matematiikalla ” Linnainmaan asuntojen omistajat hyötyvät KELAN maksamista tuista 300 euroa/kk , eli enemmän kuin Arska, jolle KELAN tuet oli tarkoitettu.
  *

  Jos Arska elää siivosti, paikkoja rikkomatta, Arskaa voisi luonnehtia pääomasijoittajien ( ay liike, ukomaiset sijoittajat ym ) kannalta ihanneyksilöksi! Pelkoa siitä, että Arska alkaisi säästää omaa asuntoon ei ole. KELAN maksaessa tukirahoista päältä pois 600 euroa suoraan vuokranantajalle (? ) , ei myöskään synny riskiä maksamattomista vuokrista.

  Onko meillä Suomessa enää varmempaa ja tuottavampaa bisnestä – joka rahoitetaan kokonaan veronmaksajien rahoista

  1. Täsmennetään sen verran, että toimeentulotuen perusosan Arska saa kohtuullisten perusmenojen jälkeen, eli jos Arska saa asumistukea 316,80 € tulee toimeentulotuki apuun myös vuokran kanssa. Hyväksyttävä yksin asuvan asumismeno Tampereella on 572,00 € + 21,60 € vesimaksuun, eli yhteensä 593,60 €.
   Täten Arska saisi toimeentulotukea ja asumistukea yhteensä 1090,89 €, ja joutuisi siis ”omistaan” (eli perusosasta) maksamaan vuokraa 6,40 €.

 4. Hjallis Harkimo kertoo saman selkosuomeksi youtubella, Suuri puhallus

  https://m.youtube.com/watch?v=WM8KW6ULFLU

  Pääministeri Rinne on innokkaasti laajentamassa veropohjaa kaikille alueille.

  Millloinkohan ammattiyhdistysliike liitetään verotuksen piiriin

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat