Kokeile kuukausi maksutta

”Puurakentamisen lippulaiva” nousee Helsingin paraatipaikalle – huippuarkkitehdit kutsutaan suunnittelemaan

Eläkeyhtiö Varma käynnistää Katajanokanlaiturille sijoittuvasta uudesta puurakenteisesta toimisto- ja hotellihankkeestaan kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun.

Ilmakuva Varman omistamasta tontista, jolle uusi purakenteinen pääkonttori nousee. Kuva: Varma

Helsingin ydinkeskustan paraatipaikalle nousevan rakennuksen päävuokralainen on metsäyhtiö Stora Enso. Rakennukseen kaavaillaan lisäksi hotellia ja toimistotiloja myös muille yrityksille. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Storan Enson ja Helsingin kaupungin kanssa.

Kansainvälisellä arkkitehtuurikutsukilpailulla halutaan varmistaa rakennuksen arkkitehtonisesti korkea laatu ja hankekokonaisuuden suunnittelu.

”Tarkoituksemme on tehdä puurakentamisen lippulaiva”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto kertoo.

Stora Enso vuokraa noin 20 000 neliön tiloista omaan käyttöönsä noin 5 500 neliötä. Hanke on vielä niin alkuvaiheissa ettei siitä ole tehty tarkkaa kustannusarviota.

”Rakennus tehdään uusiutuvista materiaaleista ja haluamme edistää vastuullisena kiinteistöjen omistajana puurakentamista. Puu pienentää kiinteistöjen hiilijalanjälkeä ja tukee myös hiilineutraaliustavoitteitamme”, Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi kertoo.

Stora Enson nykyinen pääkonttori sijaitsee aivan tulevan rakennuksen naapurissa ja siellä työskentelee noin 450 työntekijää. Yhtiö muuttaa pois saksalaisen kiinteistösijoitusyhtiön Deka Immobilienin nykyisin omistamasta ja Alvar Aallon suunnitteluma ”Sokeripalasta” reilun kolmen vuoden kuluttua. Stora Enso teki kaupat vanhasta pääkonttoristaan vuonna 2008 noin 30 miljoonalla eurolla.

Uusi rakennus sijoittuu nykyisin alueella olevien punatiilisten, satamakäytössä olevien makasiinien paikalle. Tontilla on myös nykyään myös pysäköintialue.

Rakennukselle haetaan Leed Platinum – eli korkeimman tason ympäristösertifikaatti.

”Lisäksi ulotamme rakentamisen ajan vastuullisuuden myös käytönaikaiseen vastuullisuuteen.”

Alueen asemakaavoitus käynnistyy vuoden vaihteessa. Kaavan valmistelu ja arkkitehtuurikilpailu ajoitetaan niin, että avoin ja osallistava keskustelu kilpailuehdotuksista on mahdollista. Rakennuksen suunnittelussa otetaan huomioon merellisen rantaviivan asettamat vaatimukset, kulkureitit, ympäristö ja tontin keskeinen sijainti.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Puurakentamisen lippulaiva” nousee Helsingin paraatipaikalle – huippuarkkitehdit kutsutaan suunnittelemaan”

  1. Nokan mahtavat puutemppelit saattavat kuralla läträäjät häpeään.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat