Kokeile kuukausi maksutta

”Kukkarolle sopiva asumiskulu vähentää myös tarvetta verovaroin maksettaville asumistuille”, Vuokralaisten Anne Viita sanoo

Vuokralaiset ry korostaa Ara-tuotannon merkitystä suhdannetilanteessa, jossa vapaarahoitteinen asuntotuotanto hiipuu. Asukkaille kyse on asumisen kustannuksista.

Vuokralaista ei voi panna maksamaan asunnon niin sanottua normaalia kulumista. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Vuokralaisten toiminnanjohtaja Anne Viita korosti Tilastokeskuksen asuntovuokratilaston julkistamistilaisuudessa Ara-tuotannon yhteiskuntavastuuta.

”Ara-tuotannon avulla pieni- ja keskituloisilla on Suomessa turvalliset ja terveelliset asunnot. Kukkarolle sopiva asumiskulu vähentää myös tarvetta verovaroin maksettaville asumistuille. Ara-asuntojen tuottajat ovat myös voitonjakorajoitteisia yhtiöitä, joten ne palvelevat toiminnallaan koko yhteiskuntaa, ei pelkästään yksittäisiä omistajatahoja”, Viita totesi.

Hän korosti, että jo nyt eletään tilanteessa, jossa Helsingin seudulla asukkaat joutuvat maksamaan vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa kohtuuttomia vuokria.

Helsinkiläinen vuokralla asuva kotitalous käyttää vuokraan tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosenttiyksikköä enemmän käytettävissä olevista tuloistaan kuin mitä koko maassa käytetään keskimäärin, järjestö kertoo.

”Jos Ara-tuotantoon tulee esimerkiksi mal-sopimusten puuttumisen vuoksi hidasteita, asumisen kustannukset voivat nousta entisestään. Siitä kärsii asukkaiden lisäksi elinkeinoelämä työvoimapulan myötä ja koko yhteiskunta kasvavien asumistukimenojen kautta”, Viita painotti.

Kohtuuhintaisten asuntojen myötä asukkaille jää Viidan mukaan myös muuhun kulutukseen enemmän rahaa käyttöön, mikä hyödyttää jälleen kansantaloutta, eikä vain yksittäisiä vuokranantajia.

Vuokralaiset ry korostaa erityisesti käynnistysavustusten merkitystä Ara-tuotannossa. Käynnistysavustukset madaltavat vuokraa noin kaksi euroa neliöltä kuukaudessa. Omakustannusperiaatteen vuoksi siitä hyötyvät suoraan asukkaat.

”Paljon puhutaan tukien läpinäkyvyydestä. Omakustannusperiaatteen vuoksi myös tuotantotuki on mielestämme läpinäkyvä järjestelmä, jota myös asukkaat valvovat yhteishallintolain mukaisesti. Ara-asuntoja pitäisi vain olla enemmän, jotta mahdollisimman moni voisi valita kohtuuhintaisen asumisen.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Kukkarolle sopiva asumiskulu vähentää myös tarvetta verovaroin maksettaville asumistuille”, Vuokralaisten Anne Viita sanoo”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat