Kokeile kuukausi maksutta

Lopelle rakennetaan renkaiden kierrätyslaitos

Rengasalan toimijoiden omistama Suomen Rengaskierrätys oy ja Lopen kunta ovat sopineet uudenlaisen tuotantolaitoksen rakentamisesta Silmänkannon teollisuusalueelle.

Riihimäen kupeessa sijaitsevalle, noin 7800 asukkaan Lopelle nouseva laitos kykenee vuodessa käsittelemään noin 20000 tonnia renkaita. Laitos valmistuu vuoden 2022 syksyllä. Tuotanto käynnistyy vuoden 2023 alussa.

Käsittelylaitoksen toiminta perustuu alan nykyaikaisimpaan teknologiaan. Pelkästään koneinvestointien suuruus on noin 6–7 miljoonaa euroa. Uusimmalla tekniikalla toimiva laitos nostaa kierrätysmateriaalin jalostusastetta.

”Pystymme jalostamaan kierrätysrenkaasta nykyisten materiaalien lisäksi aiempaa korkeamman lisäarvon materiaaleja esimerkiksi teollisuuden raaka-aineeksi. Tällaisia ovat vaikkapa äänieristysmattoihin ja kengänpohjiin käytettävä kumijauhe”, Suomen Rengaskierrätyksen toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo tiedotteessa.

Päälaitteistoksi kaavaillaan noin 65 metriä pitkää linjastoa.

“Linjastossa renkaat leikataan ja hienonnetaan niin pieneksi, että eri materiaalit saadaan erotettua toisistaan. Sen jälkeen ne puhdistetaan ja pakataan säkkeihin toimitettavaksi teollisuudelle.”

Suomen Rengaskierrätys on yksi Suomen 17:stä ympäristölain mukaisesta tuottajayhteisöstä. Se huolehtii jäsenyritystensä puolesta käytöstä poistuvien renkaiden keräys- ja kierrätystoiminnasta.

Renkaiden kierrätysaste on asettunut 2000-luvun aikana lähes sadan prosentin tasolle. Tähän mennessä käytöstä poistetut autonrenkaat on käytetty suurelta osaltaan maanrakentamisessa, missä niistä on tehty esimerkiksi tiestön rakennusainetta, pehmeitä alustoja ratsastuskentille ja kevennysrakenteita vaativiin kohteisiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lopelle rakennetaan renkaiden kierrätyslaitos”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat