Kokeile kuukausi maksutta

”Monenlaista olen ehtinyt nähdä mutta en tällaista ulkopuolista shokkia”, rakennusalan tukitoimia miettivä Hannele Pokka sanoo

Rakennusteollisuuden ja ministeriöiden edustajat sopivat eilen torstaina työryhmän perustamisesta. Se pohtii tukitoimia koronaviruksen rakentamiselle aiheuttamien vaikeuksien helpottamiseksi.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo, että ryhmää on kasattu tänään. Siihen tulevat ympäristöministeriön ja RT:n edustajien lisäksi valtiovarainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön edustajat.

Myös Aran kanssa ympäristöministeriöllä on tilanneryhmä.

”Valtion puoleen tällaisissa tilanteissa yleensä käännytään. Nyt on vielä liian aikaista sanoa mitään konkreettista. Tilannetta aletaan miettiä maanantaina.”

”Tarkoitus on seurata erityisesti talonrakentamisen työmaiden ja yritysten tilanteen kehittymistä ja tuottaa ajankohtaista tietoa ja tehdä ehdotuksia tarvittavista toimista.”

Pokalla on selkeä käsitys tilanteen vakavuudesta.

”Monenlaista lamaa olen ehtinyt nähdä työurani aikana, 1990-luvulla ja vuonna 2008. Mutta en tällaista ulkopuolista shokkia, että virus hyökkää maahamme ja vaikuttaa kaikkeen. Tämä on ihan omaa luokkaansa oleva offensiivi”, Pokka sanoo.

”Yhteistyö on laitettu laajasti vireille. Pyrimme saamaan aikaan konkreettisia esityksiä rakennusalan auttamiseksi.”

Luultavaa on, että koronavirus on pysäyttänyt asuntokaupan. Pokka arvelee, että vapaarahoitteisten kohteiden muuttaminen Ara-kohteiksi nousee elvytysneuvotteluissa esille.

Myös ympäristöministeriön kansliapäällikkö on joutunut etätöihin. Kokoukset sujuvat valtionhallinnon käytännön mukaan skype-tapaamisina.

”Jatkuva koneen ääressä oleminen ottaa koville. Äsken kävin juoksemassa puoli tuntia, se piristi”, kokeneena juoksijana tunnettu Pokka sanoo.

Hallitukselta laaja tukipaketti

Hallitus esittää laajoja taloustoimia koronavirusepidemian haittojen minimoimiseksi

Tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin laajasta kokonaisuudesta, jolla turvataan työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa sekä helpotetaan yritysten taloustilannetta.

Hallituksen arvion mukaan toimien mittaluokka on yhteensä noin 15 miljardia euroa.

Ensimmäisessä lisätalousarviossa turvataan viranomaisten resurssit ja lisätään yritysten avustuksiin käytettäviä määrärahoja. Lisäbudjetin koko on noin 400 miljoonaa.

Lisäbudjetteja tullaan tekemään lähiviikkoina lisää.

Työmarkkinajärjestöjen eilisistä esityksistä hallitus toteuttaa pääosan järjestöjen ehdottamalla tavalla. Järjestöjen esitysten toimet turvaavat etenkin niiden ihmisten toimeentuloa, jotka joutuvat lomautetuiksi tai menettävät työpaikkansa.

Lisäksi ne sujuvoittavat yritysten sopeutumista vaikeaan tilanteeseen.

Työmarkkinajärjestöjen esittämien toimien lisäksi hallitus turvaa yrittäjien ja freelancereiden toimeentuloa yritysmuodosta riippumatta työttömyysturvan kautta.

Yritysten rahoitusta turvataan useilla miljardiluokan toimilla. Lisäksi otetaan käyttöön uusia suoria tukia. Näiden tarkoituksena on turvata yritysten maksuvalmius kriisin yli ja estää konkursseja. Toimet ovat käytössä kaikilla toimialoilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Monenlaista olen ehtinyt nähdä mutta en tällaista ulkopuolista shokkia”, rakennusalan tukitoimia miettivä Hannele Pokka sanoo”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat