Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusten julkisivuista tuttu nanopinnoite voi tuhota myös koronaviruksia

Mikkelin sairaalassa on käytössä itsedesinfioiva,  rakennusten julkisivuista tutumpi pinnoitemateriaali, joka voi tehota myös koronaviruksen tuhoamiseen.

Ruiskutettava pinnoite tuhoaa viruksia pinnoilta. Kuva: Nanoks Finland
Kuuntele juttu

Helsinkiläisen Nanoksi Finlandin kehittämä nanopinnoite vähentää virusten ja bakteerien määrää pinnoilla. Pinnoite aktivoituu huonevalossa.

Nanopinnoitteesta voi olla merkittävää hyötyä myös koronaviruksen hallinnassa, sillä tutkimusten mukaan koronavirus tarttuu pisaratartunnan lisäksi myös pinnoilta.

Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi.

”Valokatalyysissä käynnistetään valon avulla kemiallinen reaktio, jossa vapautuvat happiradikaalit reagoivat pinnalla olevien mikrobien kanssa ja tuhoavat ne. Reaktioon tarvitaan katalyyttinä toimiva aine, titaanidioksidi. Menetelmää käytetään yleisesti myös puhdistettaessa vettä ja ilmaa erilaisista haitta-aineista”, Nanoksin pinnoitteiden kehitystyöstä vastaava tutkija, fyysikko Pasi Keinänen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Pinnoite ja valo tuhoavat viruksia

Katalyysipinnoite tuhoaa yhdessä valon kanssa viruksia, bakteereja, homeitiöitä ja muita haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Pinnoite on ollut myynnissä kolmen vuoden ajan.

Pinnoitetta on tutkittu esimerkiksi Tampereen yliopistossa. Laaduntarkastusyhtiö SGS Groupin selvityksen mukaan helsinkiläisyhtiön käyttämä katalyysimateriaali tuhosi normaalissa huonevalossa 98 prosenttia influenssaviruksista kahdessa tunnissa.

”Sekä influenssa- että koronavirus ovat rakenteeltaan samankaltaisia vaipallisia viruksia. Vaikka emme vielä koronaviruksen vaarallisuuden vuoksi voi suorittaa sillä laboratoriokokeita, teknologiamme tulisi vaikuttaa myös koronavirukseen samalla lailla kuin influenssa A -virukseen”, Keinänen jatkaa.

Pinnoite toimii jo vuorokaudessa

Nanopinnoite on nopea asentaa ja kuivuessaan se muodostaa pinnalle näkymättömän, joustavan ja hengittävän suojan.

Pinnoite aktivoituu jo vuorokauden sisällä pinnoitustöiden aloittamisesta. Se soveltuu käytettäväksi useilla eri pintamateriaaleilla ja se voidaan levittää uudiskohteisiin tai jälkiasennuksena.

”Tutkimukset osoittavat koronaviruksen selviytyvän erilaisilla pinnoilla jopa useita päiviä. Valokatalyysi soveltuu erittäin hyvin pintojen jatkuvaan desinfiointiin ilman kemikaaleja. Pinnoitteen lisäksi tarvitaan vain valoa”, Nanoksin toimitusjohtaja Jukka Laks kertoo.

Valokatalyyttisia pinnoitteita on käytetty jo vuosia rakennusten ulkopinnoilla, kuten esimerkiksi seinissä ja ikkunoissa, jotta ne pysyisivät puhtaina.

Sisätiloissa pinnoitteita on aikaisemmin käytetty harvoin, mutta uuden sukupolven pinnoitteet tuhoavat mikrobeja myös sisällä.

Varhaiset valokatalyyttiset materiaalit tarvitsivat toimiakseen auringon UV-valoa.

”Ruiskutettavat, uuden sukupolven valokatalyyttiset materiaalit kuitenkin aktivoituvat jo näkyvästä valosta. Jos valossa pystyy lukemaan kirjaa, valo riittää pitämään valokatalyyttisen pinnan vapaana mikrobeista”, Laks sanoo.

Pinnoitetta käytetään kiinteistöissä, joissa on sisäilmaongelmia

Katalyysipinnoitteita on käytetty myös kiinteistöissä, joissa on todettu sisäilmaongelmia. Pinnoite yhdessä valon kanssa puhdistaa myös huoneilmaa.

”Ilma kiertää yleensä huoneen keskeltä ylös kattoon ja seiniä pitkin takaisin alas. Kun sisäilma osuu valoa saavaan katalyysipinnoitettuun pintaan, mikrobit puhdistuvat ilmasta. Tämän vuoksi kohteissa, joissa on sisäilmaongelmia, pinnoitetaan yleensä seinien lisäksi katto”, Laks kertoo.

Valokatalyyttisissa pinnoitteissa käytettävä titaanidioksidi on myrkytöntä ja turvallista ainetta. Sitä käytetään myös esimerkiksi elintarviketeollisuudessa, maaleissa, hammastahnoissa, aurinkovoiteissa ja makeisissa.

Uusi nanopinnoite on jo käytössä esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa yhdessä led-valon kanssa. Lisäksi sitä käytetään Göteborgin keskussairaalassa, Helsingin suomalais-venäläisessä koulussa, Finnsementin tehtaalla sekä vanhusten hoitokodeissa, huoltoasemilla, päiväkodeissa, muissa kouluissa, hammaslääkäriasemilla ja apteekeissa.

Valokatalyysipinnoitteen tehoa voidaan vielä lisätä tähän tarkoitettujen valaisimien avulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennusten julkisivuista tuttu nanopinnoite voi tuhota myös koronaviruksia”

  1. Miten kauan vie, että näin käsitellyn ostoskärryn työntökahva puhdistuu turvalliseksi seuraavalle käyttäjälle? Riittääkö ravallinen ulkovalo talvi-iltoina?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat