Kokeile kuukausi maksutta

Yrittäjägallup: Rakentaminen kärsinyt vähiten, mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi

Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tehty yrittäjägallup kertoo, että 73 prosenttia yrityksistä on kärsinyt koronakriisistä jo tässä vaiheessa.

Korona osuu kovaa myös rakentamiseen, vaikka se onkin kärsinyt viruksesta vähiten.
Kuuntele juttu

Yli puolella yrityksistä asiakkaiden määrä ja myynti ovat vähentyneet. Jo yli kolmannes työnantajayrityksistä on käynnistänyt lomautukset.

Maksuvaikeuksiin on koronan takia joutunut 23 prosenttia yrityksistä.

Selvästi yli puolella yrityksistä on vähentynyt myynti ja asiakkaiden määrä. Lähes neljänneksellä yrityksistä on ollut koronan takia maksuvaikeuksia. Työntekijät eivät ole päässeet töihin 13 prosentissa yrityksistä.

Eniten ongelmia oli yli 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Toimialoista selvästi eniten kärsii kauppa (85 %).

Vähiten kärsii rakentaminen (55 %), mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi.

Myynti vähentynyt selvästi yli puolella yrityksistä

Jopa 27 prosenttia yrityksistä vastasi, että myynti on vähentynyt koronan takia yli 50 prosenttia. Kahdeksalla prosentilla myynti on pysähtynyt kokonaan. 13 prosentilla vastaajista myynti on laskenut 30 – 50 prosenttia.

”Myynti on siis vähentynyt selvästi yli puolella vastaajista, kaupassa lähes 80 prosentilla. Kaupassa lähes 40 prosenttia on menettänyt yli puolet myynnistään”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen avaa tuloksia.

Kysely tehtiin 18. – 24.3.2020. Siinä eivät näy vielä hallituksen tuoreimpien rajoitustoimien vaikutus.

”On selvää, että yritysten tilanne on koko ajan heikentynyt.”

Jo yli joka kolmas työnantaja aloittanut lomautukset

Vaikka kriisi on vasta puhjennut, jo 35 prosenttia työnantajavastaajista kertoo joutuneensa aloittamaan työntekijöiden lomautukset. Tämä tarkoittaa noin 35 000 työnantajayritystä. Eniten on lomautettu kaupan alalla ja toiseksi eniten teollisuudessa.

”Arvioimme, että lomautusten piirissä on nopeasti yli 300 000 työntekijää. Se on valtava haaste työttömyyskassoille”, Pentikäinen sanoo.

28 prosentilla työnantajayrityksistä työntekijöitä oli jäänyt koronatilanteen vuoksi pois töistä, vaikka he eivät olisi sairaana. 61 prosenttia näistä yrityksistä oli maksanut työntekijälle palkkaa tällaisessa tilanteessa.

”Olemme vasta kriisin alkumetreillä, ja moni yritys on jo polvillaan. Siksi on erittäin tarpeellista, että eduskunta päätti nostaa yritysten suorat tuet miljardiin. Se riittää alkuun, mutta lisätuen tarve on ilmeinen, kun kriisi pitkittyy”, Pentikäinen sanoo.

Myös yritysten lainoitukseen pitää saada Suomen Yrittäjien mukaan vauhtia. Tällä hetkellä prosessi ei toimi riittävän hyvin eikä nopeasti.

”Valtiovalta takaa, pankit jakaa -periaate pitää saada toimimaan. Samalla pitää muistaa, että monelle yritykselle ja yrittäjälle lisävelka ei ole järkevä vaihtoehto. Kun näkymät ovat epävarmat, velkavankeus on vaaran tie”, Pentikäinen sanoo.

Liuta lisätoiveita hallitukselle

Pentikäinen esittää, että hallitus toteuttaa seuraavaksi laajalti vaikuttavia ja helposti jaettavia suoria tukia. Yrittäjät esittää työnantajatukea (valtio hoitaa 3 kk työnantajien sosiaaliturvamaksut) ja yrittäjätukea (valtio hoitaa 6 kk yrittäjien eläkemaksut).

”Myös yrittäjän työttömyysturvan nopea edistäminen on välttämätöntä”, hän sanoo.

Lisäksi tarvitaan muita toimia: Yritysten verojen palautus hakemuksesta, kotitalousvähennyksen laajennus, Finnveran sääntöjen muokkaaminen, starttirahajaksojen pidentäminen, vuokrien alentaminen ja julkisten hankintojen aikaistaminen.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yrittäjägallup: Rakentaminen kärsinyt vähiten, mutta sielläkin yli puolet on kohdannut ongelmia koronan vuoksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat